Cum ar putea arăta orașele din România dacă am avea primarii potriviți. Exemplul celei mai ”murdare” localități din Belgia

×
Codul embed a fost copiat

Duminică, 9 iunie, România iese la vot. Vor fi aleși cei 33 de europarlamentari, care vor pleca la Bruxelles, dar și primarii, alături de consilierii locali și județeni.

Cum ar putea arăta localitățile noastre, cu primarii potriviți, vedeți într-un nou episod al campaniei Știrilor PRO TV ”E.U. YES la Vot."

În anii 2000, Mechelen, situat la doar 30 de kilometri de Bruxelles, era considerat cel mai murdar oraș din Belgia, cu o rată a criminalității ridicată și fără viitor. Astăzi, orașul este un model de succes datorită primarului, votat cel mai bun primar din lume în 2016, pentru integrare.

Acum două decenii, Mechelen era unul dintre cele mai murdare și nesigure orașe din Belgia. Cu străzi pustii și o rată ridicată a criminalității. Nicoleta Beraru este o profesoară de română și integrare și a venit în Belgia acum 20 de ani.

Nicoleta Beraru: "Am zis oriunde cumpărăm casă, doar în Mechelen nu. Era foarte cenușiu, criminalitatea era mare, deci era un oraș problemă."

Citește și
almere
Almere, orașul care acum 40 de ani era un pământ sub apa mării. "Dumnezeu a creat lumea și olandezii au făcut Țările de Jos"

Primar: "La ora șase fiecare ușă se închidea. Dacă voiai să mergi la un magazin, la un restaurant, trebuia să bați la ușă. Ei veneau și te lăsau să intri."

Bart Somers, primar din 2000, a transformat orașul într-o poveste de succes. Mechelen a primit titlul de cel mai curat oraș, în 2019, iar edilul de cel mai bun primar din lume, pentru integrare, în 2016. Prioritățile sale au fost de la început curățenia și siguranța. A luat măsuri neconvenționale, cum ar fi confiscarea mașinilor celor care conduceau iresponsabil.

"Dacă conduci iresponsabil, este o armă. Machos, știți genul. Cum este cuțitul, este o armă! Așa că am confiscat acea mașină pentru trei sau șase luni cu mine."

A instalat containere de sticlă în centrul orașului pentru a expune public deșeurile colectate zilnic. O scenă simplă și spontană din timpul interviului nostru ilustrează viziunea primarului:

Pentru a combate criminalitatea, Bart Somers a introdus 240 de camere de supraveghere în tot orașul. Rata criminalității a scăzut cu 70 la sută, în ultimii 15 ani.

"Este o lege foarte strictă. Poți păstra fotografiile doar câteva săptămâni. Poți să te uiți la ele doar ca polițist."

A renovat clădirile istorice și a rezolvat problema utilităților în oraș, cu bani europeni.

Primar: "În acest moment, avem 10 sau 15 programe cu fonduri europene. Încercăm să fim inteligenți în asta. Nu luăm doar banii, ci trebuie să aducă valoare."

Primăria impune reguli stricte pentru construcții, dar lasă loc inovării. În Mechelen, există mai multe biserici abandonate, iar edilul a aprobat ca o fostă biserică franciscană să fie transformată în hotel de lux. Este hotelul unde cântărețul Stromae a ales să-și organizeze petrecerea de nuntă.

Camelia Donțu: "Acesta este restaurantul hotelului aici, se servește micul dejun. Are o capacitate de 80-90 de locuri. Biserica a fost construită în 1867, iar hotelul în 2009. Este singurul hotel din Europa într-o biserică pe cinci etaje."

Primarul a renovat locuințele sociale cu 300 de milioane de euro, astfel încât acum nu se deosebesc de celelalte din oraș. Nu există separare între cartiere, în funcție de venituri.

Regulile impun ca 20% din locuințe să fie pentru persoanele cu venituri mici, mai ales că prețurile la locuințe au explodat în ultimii ani.

Nicoleta Beraru: "Un apartament cu 62 de metri pătrați 275.000 euro pentru două camere la asta se adaugă 21% TVA-ul. Casa am cumpărat-o în decembrie 2005 cu 130.000 de euro și am vândut-o cu mai bine de două ori prețul casei."

Primăria a transformat 12 hectare de terenuri abandonate în grădini comunitare și parcuri noi în Mechelen, demolând gardurile pentru a crea spații verzi deschise și accesibile.

Primar: "Aici a fost un loc abandonat, era mizerie, mașinile erau parcate aici, nu era apă. Era un loc nefolosit și am zis hai să-l facem verde. Și vedeți, acum are piscină în centrul orașului."

A fost redus cu un sfert personalul din administrația locală, banii economisiți din salarii fiind redirecționați către investiții. Digitalizarea este peste tot. La sediul primăriei, nu există niciun portar, cetățenii înregistrându-se electronic.

Cu 120 de milioane de euro, fonduri europene și locale, s-a construit, într-un an o centură ocolitoare. Iar cu 20 de milioane de euro, s-au dezvoltat peste 40 de kilometri de noi piste pentru biciclete. Cu 169 de milioane de euro s-a renovat gara centrală de unde locuitorii fac 20 de minute, cu trenul, până în Bruxelles.

Camelia Donțu: "În weekend, locuitorii din Mechelen își pot lăsa mașinile acasă și pot merge la cumpărături la supermarketuri cu o astfel de ambarcațiune care este pusă gratuit la dispoziția lor."

Primar: "A fost o schimbare imensă în zece ani. Acum arată ca un oraș olandez, cu multe biciclete, nu atât de multe mașini. Cum îi convingeți să folosească bicicleta? Investind în piste bune pentru biciclete."

Mechelen are acum o economie puternică, atrăgând firme de biotehnologie și IT.

Într-un oraș cu 90.000 de locuitori, sunt 45.000 de locuri de muncă.

Orașul ar putea fi un exemplu și pentru localitățile din România, dacă am avea primarii potriviți.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Almere, orașul care acum 40 de ani era un pământ sub apa mării.
Almere, orașul care acum 40 de ani era un pământ sub apa mării. "Dumnezeu a creat lumea și olandezii au făcut Țările de Jos"

Înainte de votul de duminică, privim spre Olanda, unde autoritățile au secat marea și au construit orașe. Este exemplul că acolo unde aleșilor le pasă de calitatea vieții locuitorilor, haosul dispare. Urmăriți un nou episod din campania "Eu Yes la Vot".  

Cum a ajuns un mic oraș olandez o putere tehnologică. La Universitatea din oraș românii sunt cei mai numeroși
Cum a ajuns un mic oraș olandez o putere tehnologică. La Universitatea din oraș românii sunt cei mai numeroși

Cu o industrie la pământ în anii '90 un mic oraș olandez este acum o putere tehnologică. În Eindhoven se produc cipurile pentru semiconductorii folosiți în orice domeniu de la electrocasnice la rachete.  

Trieste, exemplu pentru portul Constanța. Vechiul port din Italia se transformă într-un pol turistic modern
Trieste, exemplu pentru portul Constanța. Vechiul port din Italia se transformă într-un pol turistic modern

Vechiul port din Trieste, Italia, abandonat de stat de zeci de ani, se transformă spectaculos într-un pol turistic modern, cu hoteluri, parcuri și cheiuri pentru ambarcațiuni. Autorul este un primar curajos, care s-a bazat și pe fonduri europene.  

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..