"Romania, te iubesc!" Povestea voluntarilor romani la ONU

27-03-2011 16:34

Sunt tineri, increzatori si buni. Sunt romanii voluntari la Natiunile Unite, cei care incearca sa salveze lumea prin gesturi simple facute pentru oameni aflati in dificultate.

Anual, peste 7500 de voluntari se inroleaza in misiunile ONU, si pe langa acestia, alte mii in diverse organizatii precum Corpul Pacii la americani sau in mai nou infiintatele organizatii europene de voluntariat.

Jeepul cu insemnele ONU goneste pe strazile Khartoumului, in Sudan, Africa. La volan este Dana, Su-Dana, asa cum ii place sa-si spuna. O romanca plecata in misiuni de sprijin in Africa, unul din coordonatorii voluntarilor ONU intr-o tara care a trecut prin multe: razboaie civile, genocid in Darfour, conflicte sangeroase. Singura tara din lume cu presedinte in functie condamnat la Haga, o tara pregatita sa se scindeze. La vara, in urma unui referendum, Sudanul se va transforma in Sudanul de Sud si Sudanul de Nord.

Dana a venit pentru o misiune de sase luni. A stat mai bine de patru ani. Prima impresie ?

"Am ajuns pe la trei dimineata, era ianuarie, plecam de la un ger in Banat si am ajuns, mi s-a parut ca cineva imi da cu uscatorul de par in fata, la 35 de grade", povesteste Dana.

Dana se ocupa de organizatii de voluntari in Resita, cand si-a dat seama ca vrea sa fac mai mult. Si-a depus o scrisoare de intentie, un CV si la 26 de ani a plecat in Africa. Acum este mama si sora noilor veniti in voluntariatul din Sudan.

Voluntarii merg in zonele afectate de conflicte sangeroase sau sprijina comunitatile afectate de calamitati naturale. Ajuta oamenii in domenii esentiale precum sanatatea sau educatia, dar se implica si in programe locale. Incearca sa-i ajute pe oameni sa traiasca normal.

Voluntar nu inseamna sa vii cu bani de acasa sau sa mananci o data la trei zile. Desi se poate intampla si asta in zone izolate.

"Voi primiti bani sa traiti, sa mancati, aveti o leafa. Exista si o alocatie, se numeste alocatie lunara de voluntariat care este gandita astfel incat sa acopere cheltuieli de transport local, cheltuieli de cazare intr-un loc in care esti in siguranta. Nu e de neglijat cantitatea, pentru ca pentru a-ti acoperi cheltuielile la un anumit nivel, la un standard care nu pune in pericol siguranta, este nevoie de o anumita cantitate de bani. Ca sa fiu mai clara, banii pe care ii primesc in fiecare luna pentru acest program de voluntariat pe care-l fac, imi ajung sa-mi acopar cheltuielile, sa merg in concediu sau sa-mi vad parintii din cand in cand", spune Daniela Bosioc, voluntar ONU.

In ultima perioada a locuit mai mult in Juba, intr-un vagon pe post de apartament. Juba este capitala Sudanului de Sud.

Dana tine minte un lucru: bunica i-a spus sa-i aduca acasa un baiat simpatic, inteligent si de-al nostru. Dar ofertele n-au lipsit nici in Sudan. Acolo, atat in Nord, cat si in Sud, sotiile se cumpara. Cei cu posibilitati pot sa tina chiar si patru sotii.

"M-am simtit jignita ca am primit doar 40 de vaci, dar inteleg faptul ca am fost considerate mica pentru ca media de inaltime a tribului care voia sa ma cumpere, adica Dinka, e de peste 2 metri si pentru ca sunt batrana. Varsta casatoriei este mult sub 20 de ani", povesteste Dana.

In fata cazematei ONU din Khartoum, inconjurata de sarma ghimpata si supravegheata de oameni inarmati, Dana Bosioc a luat decizia de a se intoarce in Romania. Nu riscurile, teama sau neajunsurile au determinat-o sa ia decizia asta, ci dorul de casa.

"Am decis de pe o zi pe alta sa ma intorc in Romania, pentru ca imi era enorm de dor de ai mei, de parintii mei si de casa. Nu ma gandeam ca asta o sa descopar in Sudan, ca iubesc Romania", spune Dana

In Sudan sunt acum peste 1000 de voluntari.

Iulia s-a nascut in Germania. Si, desi originile sale sunt evidente, nu a venit in Africa pentru a-si cauta radacinile. Ci pentru ca stie ca are mult de daruit.

"Voi vedea cat timp voi face asta. Dar cred ca fiecare dintre noi trebuie sa faca asta o data in viata, sa profite de oportunitatea de a face voluntariat. Acum e randul meu si am ales sa muncesc pentru ONU ca voluntara", spune Julia Odumuyiwa, voluntar ONU.

Stefan Coman a renuntat la jobul caldut din Ministerul Afacerilor Externe si s-a inrolat acum multi ani voluntar in Kosovo. A devenit un profesionist in zonele critice de pe glob: Pakistan, Afganistan, Irak. Acum este seful echipei de consultanti tehnici ai Uniunii Europene in Sudanul de Sud si se ocupa de o serie de procese adiacente referendumului care va retrasa harta Africii.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO