"Romania, te iubesc!": Povestea arhiepiscopului Iustinian, pastorul credinciosilor din Maramures

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Duminica 15 Aprilie 2012 17:09
Categorie: Stiri

O mare de oameni imbracata in straie nationale, un alai. Femei, copii, barbati. Si un episcop. La inceputul anilor 1978, intreg Occidentul vedea un documentar despre Ortodoxism si trairea romaneasca autentica. Era in plin regim comunist.

IPS Iustinian: "Suntem si sfinti si oameni cu neputinte"

Realizatorii documentarului erau intrigati de personalitatea ierarhului Iustinian, care le vorbea fara ascunzisuri, clar si raspicat, demontand preconceptiile despre cultura si credinta poporului roman.

Au trecut aproape 35 de ani de la realizarea acestui film. Iar despre episcopul Iustinian s-au scris carti. In ele se vorbeste de mai multe ori nu despre un om sfintit, ci despre un sfant. Acum Iustinian Chira nu mai e episcop, ci arhiepiscop. Are 91 ani si este pastorul credinciosilor din Maramures.

"Unii te lauda ca esti foarte bun, altii te lauda ca esti foarte rau. Cine are dreptate? Nimeni. Omul este asa cum l-a lasat Dumnezeu. Fiecare este facut din cele doua categorii: suntem si sfinti si oameni cu neputinte. Asa suntem lasati de Dumnezeu si asa e corect sa ne privim", s-a confesat IPS Iustinian, arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului.

Un destin inchinat credintei

De mai bine de 70 de ani este calugar. De aproape 40 de ani este episcop. In Maramures e iubit de oameni pentru ca spune lucrurilor pe nume. Poporul a cerut in '73 sa fie numit episcop. Asa a rezistat atatia ani in fata securitatii si regimului comunist.

Viata parintelui Iustinian incepe in inima Maramuresului, in satul Plopis, intr-o casa de tarani.

"M-am nascut in ziua de Duminica mare, cand intrau toti preotii in slujba. Asta spunea mama. La ora 10. Se auzeau clopotele la toate bisericile", a povestit IPS Iustinian, arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului.

Pe cand avea 16 ani, ii moare tatal si ii lasa un testament. Patru ani mai tarziu, pleaca la manastire.

"M-am trezit asa dimineata, usor sa nu o trezesc pe mama si cu hainele de lucru, fara merinde, fara bagaj, m-am ridicat sa plec. Iar mama a strigat plangand: unde te duci dragul mamei? Asta a fost ultimul ei cuvant: unde te duci dragul mamei. Si i-am raspuns numa' pana afara. Nu i-am spus ca plec definitiv. Am iesit din casa, cand am iesit din sat, m-am oprit, incepea sa se faca ziua. M-am intors cu fata catre sat si am zis

Romania, te iubesc: 3 zile la Rohia, hrana pentru suflet.
Romania, te iubesc: 3 zile la Rohia, hrana pentru suflet. "Hristos a Inviat" se simte, nu se spune
VIDEO PROTVPLUS.RO
poluare
Consecintele periculoase ale poluarii de la Moldova Noua, de care "statul s-a spalat pe maini". Ce amenzi risca Romania din partea CE
Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"
Bogatiile ascunse in Marea Neagra, duminica, la "Romania, te iubesc!"
Proiectul Casei SHARE. Duminica, la Romania, te iubesc, povestea comunitatii care a salvat 6 frati de la inghet
Maicutele care si-au dedicat viata altora. Duminica, la "Romania, te iubesc", 12 calugarite ofera o lectie de viata
Problemele cronice ale unui sistem ineficient. Duminica, la Romania, te iubesc, aflati cum invata elevii din Romania
RTI
Duminica, la "Romania, te iubesc!": Batranii care ii demonstreaza Rovanei Plumb ca singuratatea nu se trateaza cu promisiuni
Programul "Cornul si laptele", un esec in scolile din Romania. Duminica, la Romania, te iubesc, detalii din programul de 100 de milioane de euro pe an
Tinerii care aduc faima Romaniei in capitala bogatilor, Dubai. Povestile lor, duminica, de la 18:00, la "Romania, te iubesc"
Duminica, la "Romania, te iubesc", incursiune in traditiile romanesti si viata la sat, intr-un reportaj semnat de Anca Nastasi
Statul roman isi bate joc de o avere de peste 1 miliard de euro. Povestea Fundatiei Gojdu, duminica, la "Romania, te iubesc"
Locul magic din Romania unde copiii bolnavi invata sa lupte impotriva cancerului. "Aici ma simt ... copil in firea mea, copil sanatos"