Romania, te iubesc!: De ce nu stim sa ne vindem zmeura, o afacere de milioane de euro in strainatate
Romania mai ascunde o comoara pe care o nesocotim in fiecare an: mii de tone din cele mai curate fructe de padure si plante medicinale.
Fara sa miscam un deget, natura ne-a harazit cu o avere pe care noi nu dam nici doi bani si pentru care altii ne invidiaza. Cat valoreaza pentru straini bogatia codrilor si cat face pentru noi aflati in editia ''Romania, te iubesc!" de duminica, de la ora 18.00.
Anul trecut, din padurile administrate de Romsilva s-au colectat peste 5.000 de tone de zmeura, afine, mure, macese, catina, porumbe si ciuperci salbatice. La un pret mediu de 2000 de euro pe tona, mai toate au plecat la export, pentru ca romanii nu proceseaza asa ceva.
Pretul pare bun, dar anul trecut, miile de tone de bunatati din padurile patriei n-au adus in visteria tarii mai mult de 10 milioane de euro. Cat fac firmele straine din importul de materie bruta de la noi, vedeti la "Romania, te iubesc". In Italia, unde zmeura romaneasca, hribii si urechiusele din flora spontana de pe la noi capata cu adevarat valoare:
Si in timp ce italienii, austriecii, germanii, francezii, spaniolii si olandezii fac sute de milioane de euro, exportand fructe nobile, hribi si urechiuse, toate romanesti, in intreaga Europa, romanul se multumeste cu castigul facil, dar modest din transportul deliciilor peste granita.
La ce pret se intorc bunatatile in restaurantele noastre, aflati la "Romania, te iubesc". In editia de duminica va invitam pe coasta, la cules. Si tot duminica, dezlegam misterul zmeurei ce se vinde la sosea, la preturi prohibitive.
De unde atata amar de bunatati, cand in muntii nostri sezonul abia saptamana viitoare incepe, va spun cultivatorii care se plang ca in Romania, zmeura e o afacere proasta. Fiindca e la mana intermediarilor.