Romania, te iubesc: Ce valoare are terenul agricol al tarii si cine stie sa-l transforme in profit
"Noi vrem pamant!", au strigat strainii care in tarile lor si-au exploatat terenurile in exces. "Luati-l pe-al nostru!", a fost raspunsul in cor al romanilor care si-au lasat mostenirea parloaga.
Italieni, danezi, olandezi, francezi, belgieni si arabi si-au mutat fermele in Romania. Ei fac profitul pe care n-am stiut noi sa-l facem in agricultura. E momentul sa lasam invidia deoparte si sa furam de la ei meserie.
Avem 8 milioane de hectare care pot misca economia. Azi, taranul roman concureaza cu neamtul pe piata libera a Europei. De vina sa fie comunismul, care a distrus spiritul intreprinzator al romanului. Dar si in Germania, fosta RDG, au fost tarani deposedati de comunisti.
Dupa caderea zidului de la Berlin, nemtii n-au distrus fostele CAP-uri si nici n-au retrocedat de-a brambura. Au avut un plan. Germania capitalista cunostea valoarea terenurilor si importanta agriculturii. La noi, 40% din popor locuieste la tara. Produce doar 7% din PIB, deci, mai nimic. Uitandu-se acum peste gard, la straini, romanul isi da seama de potentialul fantastic care zace in terenul lasat de izbeliste.
Ce a facut romanul cu pamantul? Specula imobiliara, care s-a sfarsit si ea intr-o criza caraghioasa. Cu teren nici cultivat, nici construit. La lehamite fata de pamantul mostenit au contribuit cu varf indesat autoritatile: mai intai cu retrocedarea - proces infernal si umilitor.
Dupa 20 de ani de la caderea comunismului, autoritatile romane tot n-au fost in stare sa retrocedeze onest si organizat. In loc sa il ajute pe taran sa-si eficientizeze gospodaria, autoritatile vor acum sa-l stimuleze prin amenzi. Scapa doar cine dovedeste cu acte ca nu poate lucra sau cine arendeaza. Numai ca cine arendeaza, s-a lins pe bot de agricultura, fiindca arendasii fac contracte pe 10 - 15 ani, nu pe unul singur.
Taxa pe parloaga:
200 lei/ha - primul an
300 lei/ha - al doilea an
400 lei/ha - al treilea an
Inca nu e lege. E doar un proiect. Culmea e ca vine de la Ministerul Agriculturii, care cu cateva luni in urma nu vedea in parloaga un pericol.
De ce? Intelegem de la vesteuropeni, care au exploatat fiecare coltisor, au semanat pana-n buza padurii, pana-n poarta casei. Si au ajuns in extrema cealalta.
Ce ar trebui sa faca Romania pentru a trai in prosperitate aflati din VIDEO atasat!