Rovana Plumb, la Dupa 20 de ani: Vrem ca ingrijirea batranilor sa se faca la domiciliu, cu plata rudelor care se ocupa de ei
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani", la Pro TV, ca se doreste o crestere reala a numarului de salariati de cel putin 400.000 pana in 2016.
"Asa ne-am angajat", a adaugat demnitarul, cu referire la faptul ca atingerea acestor obiective este parte a programului de guvernare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Rovana Plumb a precizat, pe de alta parte, ca in 2013 au fost "consolidate" 78.000 de locuri de munca.
Potrivit ministrului Muncii, intentia este de a creste numarul locurilor de munca nu doar pe zona de servicii, ci si in cea a economiei sociale.
In acest context, ministrul Muncii a amintit ca este in lucru Legea economiei sociale.
"Asta inseamna ca vrem sa implica mai mult societatea civila", a explicat Plumb, potrivit careia una dintre prioritati este legata de crearea locurilor de munca in zona economiei sociale.
Plumb: Vrem ca ingriirea batranilor sa se faca la domiciliu, cu plata rudelor care se ocupa de ei
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat ca "viziunea" sa despre ingrijirea batranilor este ca aceasta sa se faca, in proportie majoritara, la domiciliu, si nu in centre, iar rudele care au grija de varstnici sa fie platite pentru asta.
Potrivit ministrului, acest lucru ar insemna externalizarea serviciilor de ingrijre a batranilor, respectiv "implicarea mai activa a ceea ce inseamna societate civila".
"Vorbim despre linii de ingrijire a persoanelor varstnice, care ar trebui sa se axeze mai mult pe ingrijire la domiciliu. Viziunea mea este sa mergem mai mult pe ingrijre la domiciliu. Sunt o serie de programe, pe care le-am gasit prin fonduri europene, de sprijinire a tututror intreprinzatorilor, ca sa putem sa finantam acesti angajatori", a mai spus Rovana Plumb.
In acelasi context, ministrul Muncii a spus ca persoanele care ingrijesc rude varstnice trebuie sa primeasca sprijin financiar, la fel cum se intampla in cazul celor care iau in ingrijire copii.
Ministrul Muncii a mai spus ca ia in calcul instalarea de camere de supraveghere in centrele de plasament pentru copii si in cele pentru batrani, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supusi acestia.
Subiectul camerelor de supraveghere in centre a fost atins in contextul cazului fostei directoare a unui centru de plasament din Galati care si-a inregistrat angajatele in timp ce acestea certau si amenintau copiii.
"Poate fi luat in calcul (proiectul de instalare a camerelor video - n. r.), insa nu as vrea sa ma pronunt in momentul de fata si sa spun categoric da, pentru ca trebuie sa ma uit la cheltuielile bugetare. Prin Programul Operational Capital Uman, eu cred ca pe componenta incluziunii sociale si a reducerii saraciei, unde avem alocati 20%, conform regulilor europene, se poate face un astfel de program. Costul lui sper sa nu fie foarte mare, data fiind viziunea noastra de a merge cat mai mult spre ingrijirea la domiciliu", a declarat ministrul Muncii.
Rovana Pumb a precizat ca un astfel de proiect ar putea fi luat in calcul cu atat mai mult cu cat exista multe cazuri in care batranii au fost supusi abuzurilor in centrele de ingrijire.
"Aceasta metoda de observare eu nu as trata-o ca pe o metoda securista, dar as tratat-o ca pe o metoda normala de supraveghere pentru ca persoanele varstnice au nevoie de multa atentie si atitudinea noastra este de grija si respect pentru ei", a completat demnitarul.
Referitor la sitatia de la centrul de plasament din Galati, Rovana Plumb este de parere ca fosta directoare a procedat "foarte bine", ministrul precizand insa ca va fi demarata o ancheta legata de acest caz.
"Eu cred ca doamna a procedat foarte bine atata timp cat vocea ei si sesizarile ei nu au fost luate in seama sau nu au fost auzite de catre Directia de protectie a copilului. Noi vom intensifica controalele pe aceasta zona a serviciilor sociale. (...) Acest caz, in mod cert, il voi verifica in cursul zilei de luni. Nu este normal ca cel care face o reclamatie si vede ca sunt suferinte la nivelul copiilor tot el sa fie sanctionat. Acest lucru mie mi se pare total invers. Este o anomalie de sistem, care trebuie sa fie reglata imediat. Sper ca lucrurile, cat de curand, sa intre in normal, mai ales ca vom avea o coordonare unitara dinspre Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului", a spus Plumb.