INTERVIU cu presedintele ales, Klaus Iohannis, la "Dupa 20 de ani": “Eu merg la Cotroceni ca sa fac politica Romaniei”

×
Codul embed a fost copiat

“Eu merg la Cotroceni ca sa fac politica Romaniei.” Vedeti interviul acordat exclusiv StirileProTv.ro de Klaus Iohannis inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.

Profesor, primar, acum Presedinte. Acesta este interviul acordat Stirilor ProTV de Klaus Iohannis inainte de primul tur de scrutin. O ascensiune in care Klaus Iohannis a demonstrat ca poate sa avanseze pas cu pas.

Cum e presedintele in viata privata, proiectul sau de campanie si ce motive a oferit romanilor sa-l voteze, aflati in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de la ora 10 pe Pro TV si online pe PROTV NEWS.

Un interviu acordat exclusiv www.stirileprotv.ro inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale! 

Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, felicitat de Guvernul Statelor Unite. Mesajul americanilor pentru presedintele ales, dar si pentru romani
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

- Trebuie mai multa aplecare asupra problemelor si mai multe solutii. Vom avea cu totul alta abordare in ce priveste intreaga viziune asupra Romaniei. Vom avea ceea ce eu am numit Romania lucrului bine facut.

- Lumea isi imagineaza ca presedintele poate face doar ce scrie in Constitutie. Presedintele poate mult mai mult pentru ca presedintele este ales de oameni.

- Nu vreau sa fiu un presedinte singur intr-un turn de fildes.

- Este nevoie de o schimbare de Guvern, pentru ca Guvernul pe care il avem acum este pur si simplu ineficient. Este clar ca nu este suficient sa-mi doresc sa avem alt Guvern. Dupa pararea mea, cel tarziu in 2016 dupa alegerile parlamentare va fi partidul meu la guvernare. In anul 2015 este foarte posibil sa avem o schimbare a raporturilor in Parlament. Se schimba raportul puterilor. Este posibil ca in 2015 sa ajungem la alta majoritate in Parlament. Formatiunile din Parlament isi pot schimba optiunile.

- Acum ne concentram total pe campania pentru prezidentiale. Dupa aceea, imediat, voi veni eu daca doriti, mai bine cineva care reprezinta partidul, sa vedem cati parlamentari din orice formatiune vor dori sa vina de partea noastra. Sunt impotriva migratiei politice iar acest lucru nu va fi incurajat de nimeni. Ba chiar vreau sa ma inteleg cu partidele politice dupa alegeri sa schimbam legea migratiei. Daca vom avea un Parlament mai mic si mai competent, atunci aceste migratii vor disparea. Toata lumea este de acord ca Parlamentul pe care il avem acum, cu aproape 600 de parlamentari, este mult prea mare. Se vede ca nu functioneaza, sunt prea multi.

- Vreau sa schimb felul in care se face politica in Romania. Vreau sa fiu alt presedinte. Presedintele trebuie sa fie un exemplu de comportament public. Pe de alta parte, vreau sa fiu un preedinte mediator si integrator. Dincolo de aceste lucrui, evident ca intervin aspectele clasice ale functiei de presedinte. Vreau sa fiu garantul unei justitii independente. Este atributul presedintelui si o poate face. Foarte simplu, veghind asupra acestui lucru. Un exemplu foarte concret, eu nu voi gratia niciun politician condamnat pentru acte de coruptie.

- Exemplu am avut ieri in Parlament unde am constatat ca exista un presedinte de partid, Victor Ponta, cu dispret fata de justitie. Sunt lucruri care tin de statul de drept. Aceasta situatie este urmarea unei intregi evolutii. Nu pot sa fac nimic la Cotroceni de azi pe maine, dar se poate face in cursul unui mandat. Atunci se poate vedea care este rezultatul faptului ca Iohannis a fost 5 ani la Cotroceni. Veti vedea in preajma lui 2016 ce atenti vor fi politicienii la aceste lucruri, nu cu lucruri de azi pe maine. Se schimba profund, bine si in timp.

- Publicul meu? Sunt romanii. Sau vreti sa ma refer la acea afirmatie a primului ministru care in mod eronat a tinut sa spuna ca eu as fi afirmat ca ardelenii trebuie sa voteze impotriva molodovenilor si oltenilor si il acuz pe Victor Ponta de dezinformare publica. Eu vreau sa fiu presedintele tuturor romanilor. Nici vorba sa ma gandesc eu ca trebuie unii sa voteze impotriva celorlalti. Pe de alta parte, daca va referiti la ce categorii cred eu ca ma vor vota, putem lua sondajele sa vedem.

- Avem multe sondaje si spre bucuria mea arata un trend ascendent pentru mine si descendent pentru Victor Ponta. Ar fi bine sa obtin eu semnificativ peste 30 % iar Victor Ponta semnificativ sub 40%. Semnificativ inseamna 32%.

- Recunosc, o prezenta mai buna la vot ar fi mai buna pentru mine.

- Oamenii s-au saturat de tot acest scandal inutil si se pare ca din cauza acestui scandal nu vor merge la vot, pentru ca nu au auzit ce vor candidatii.

- Schimbarea Guvernului prin motiune de cenzura nu este nici scandal nici criza. Si apropo de scandal, eu voi fi presedintele Romaniei si cineva nu stiu cine va fi premier. Nu o sa ma vedeti pe mine mergand la televizor si cautand cearta publica cu primul ministru.

- Am o viziune pentru Romania, pentru Romania lucrului bine facut. A doua chestiune este legata de atitudinea mea. Voi fi un presedinte liber, care nu va reactiona la tot felul de butoane, nevazute de nimeni.

- Nu am fost nici nu mi-am dorit si nici nu voi fi un ofiter acoperit. In trecutul meu nu am nimic de ascuns, in viitorul meu voi face ceea ce va rezulta din vot. Nu inseamna ca merg la Cotroceni ca sa fac politica partidelor mele, eu merg sa fac politica Romaniei. Eu sunt un presedinte liber, iar altii din pacate se pare ca sunt manevrati din umbra. Nu putem sa nu observam ca cel mai important contracandidat domnul Ponta a fost impinsa de propriul partid sa candideze. Citim in presa despre socrul sau dl. Sarbu. Nemaivorbind de o acuzatie care inca nu a fost probata, ca domnul Ponta ar fi fost ofiter acoperit. Habar nu am daca a fost asa, dar este o incertitudine.

- Din pacate nu mai exista o relatie cu Crin Antonescu. Se pare ca toate aceste schimbari l-au facut pe domnul Antonescu sa se retraga si sa-si schimbe atitudinea fata de mine. Eu sunt convins ca ma voteaza. Nu sunt insa convins ca este pregatit acum sa se implice in campania prezidentiala.

- Recunosc ca lucrul cel mai important este educatia, pentru ca numai prin educatie putem schimba in profunzime societatea. O economie importanta inseamna relaxare fiscala, crestere economica. PSD a facut o mizerie de campanie, a spus ca vreau sa tai pensiile. Fals! Eu vreau sa le crestem.

- Aceste lucruri nu pot fi rezolvate decat prin consens politic, iar rolul meu, rolul presedintelui este foarte clar. Sa introduce in dezbaterea publica aceste teme. Aceasta discutie publica trebuie sa se termine cu un lucru foarte valoros: consens politic. Aduceti-va aminte de cele doua reusite ale politicii romanesti: integrarea in NATO si integrarea in structurile europene.

- Romania va creste prin investitii in industrie. Altfel nu vom putea creste nivelul veniturilor. Ii cunosc bine pe romani. Are capacitea sa devina o mare exportatoare de tehnologie si know-how. Avem resursa umana, in Romania este disponibila. Uitati-va la romanii care performeaza in alte tari, de ce n-ar fi posibil si la noi acasa.

- Voi fi un presedinte vizionar.

- Cand am inceput discutiile in partid le-am spus colegilor ca vreau sa ma implic, ca intru in cursa pentru presedintie, dar ca nu pe termen scurt. Intr-un deceniu putem sa avem rezultate semnificative. Majoritatea lucrurilor in Romania pot fi reparate. Nu este suficient un mandat pentru ca niciuna din marile probleme nu se rezolva pe termen scurt. In anumite domenii, interesul national este bine definit. In politica externa, de exemplu. Insa nu se intampla asa si in educatie, de exemplu. Care este interesul national in domeniul sanatatii publice.

- Noi am avut in istoria noastra recenta tot felul de discutii publice, cum a fost pactul public pentru educatie. Dar niciuna nu a dus la un rezultat palpabil. Oare de ce. Explicatia este simpla. In toate situatiile politicanul a fost mai important decat solutia. Daca schimbam abordarea si bagam in prim plan domeniul, abia atunci avem sansa sa scoatem ambitia politica.

- Raspunsul meu "ghinion" a fost neinspirat si mi-am cerut scuze. Dar in esenta, dascalii au fost intotdeauna cei care au avut ghinion 25 de ani si eu vreau sa schimb lucrul acesta. Eu vreau sa fac din educatie o prioritate nationala. Acest ghinion s-a datorat unei guvernari PSD.

- Situatia mea a fost influentata si de familia mea si de modul in care am inteles si altfel decat mergand la scoala. Important ar fi sa ajungem in situatia in care cineva care nu este ajutat de familie sa-si permita un trai decent.

- Salariul de profesor a contat foarte putin, meditatiile au contat un pic. Sotia mea si cu mine am plecat de la un apartament de 4 camere in centrul Sibiului plus banii adunati de la nunta. Dupa care am reusit sa cumpar apartamentul din zona unde am locuit inainte pe legea care permitea vanzarea, la un pret avantajos. Dupa care am avut ocazia sa cumpar o jumatate de casa de la un prieten care o mostenise. Situatia din Sibiu a fost una speciala. Majoritatea sasilor au ales sa plece. In ziua de azi ar fi cu totul altceva.

- Sa nu-si imagineze cineva ca din salariul de dascal si din meditatii se poate face asa ceva.

- Sunt inchiriate.

- Am toata sustinerea liderilor din Europa, politicienii care sunt in PPE.

- Cu siguranta va veni (doamna Angela Merkel, n.red.) cand voi fi presedintele Romaniei. In campania electorala nu cred ca este cazul si nu am insistat pentru asa ceva.

- Eu sunt convins ca presedintele Romaniei este ales de romani, dar sunt convins in aceeasi masura din intalnirile avute cu oficialii de la ambasadele americane ca sunt sustinut.

- Am discutat si despre situatia politica si evident ca in acelasi fel sunt interestati si partenerii nostri, este un interes absolut legitim.

- Nu sunt un tip ranchiunos si nu-i port pica (lui Traian Basescu, n.red.) dar sunt constient ca acel moment a condus la evolutia acestei relatii la ce exista astazi, o non-relatie. Nu am avut o discutie.

- Nu pot sa vobesc despre defectele mele, le-ar cunoaste si contracandidatii si le-ar exploata.

10 intrebari si raspunsuri "fulger" pentru Klaus Iohannis

1. Cine l-a creat pe om?
Klaus Iohannis: Casa parinteasca, scoala, cercul de prieteni.

Cristian Leonte: Ne refeream.. cine l-a creat pe om, la inceputuri.
Klaus Iohannis: Omul a fost creat de Dumnezeu.

2. Exista extraterestri?
Klaus Iohannis: Dupa parerea mea, aceasta intrebare isi va primi raspuns peste sute de sau mii de ani cand vom avea posibilitatea sa calatorim in spatiul cosmic.

3. Credeti in reincarnare?
Klaus Iohannis: Nu.

4. Ce e iubirea?
Klaus Iohannis: (zambeste) Cel mai profund si cel mai frumos sentiment intre doi oameni.

5. Ce nume de alint aveati de la mama?
Klaus Iohannis: Nu-mi amintesc sa fi avut nume de alint. Poate cand am fost mic am avut si nu am retinut. Am fost Klaus pentru toata lumea.

6. Horoscop cititi?
Klaus Iohannis: Horoscop nu prea citesc.

7. Oul sau gaina? Cine a fost primul?
Klaus Iohannis: (zambeste) Daca as avea un raspuns la aceasta intrebare atunci as fi senzational.

8. Ce numar purtati la pantof?
Klaus Iohannis: 45.

9. Mancarea dumneavoastra preferata care este?
Klaus Iohannis: Ciorba de perisoare.

10. Si, in final, Mickey Mouse sau Santa Claus?
Klaus Iohannis: Santa Klaus :)

 

Articolul face parte din:

Cine este Klaus Iohannis, președintele care a câștigat al doilea mandat consecutiv la Cotroceni

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Tirajul cartii lui Iohannis, epuizat la Gaudeamus: Aproape 4.000 de volume, vandute in cateva ore
Tirajul cartii lui Iohannis, epuizat la Gaudeamus: Aproape 4.000 de volume, vandute in cateva ore

Tirajul volumului autobiografic "Pas cu pas", de Klaus Iohannis, a fost epuizat la Gaudeamus, aproape 4.000 de exemplare fiind vandute in doar cateva ore, miercuri, cand presedintele ales al Romaniei si-a lansat cartea si a acordat autografe cititorilor.

Klaus Iohannis, felicitat de Guvernul Statelor Unite. Mesajul americanilor pentru presedintele ales, dar si pentru romani
Klaus Iohannis, felicitat de Guvernul Statelor Unite. Mesajul americanilor pentru presedintele ales, dar si pentru romani

Guvernul Statelor Unite l-a felicitat pe presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, printr-un mesaj publicat de ambasada americana pe site-ul oficial.

Mandatul lui Klaus Iohannis a fost validat de CC:
Mandatul lui Klaus Iohannis a fost validat de CC: "Se incheie o etapa". Basescu: "Va doresc sa nu fiti in banca stangii"

Curtea Constitutionala a validat rezultatului alegerilor prezidentiale si a alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei. La ceremonia oficiala a participat si presedintele Traian Basescu.  

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.