Fostul sef SRI, George Maior: "Activitatile spionilor rusi s-au intensificat". Ce fac serviciile din Romania

Ultima actualizare: 11-05-2015 07:08

 Invitat la „Dupa 20 de ani”, fostul director al Serviciului Roman de Informatii a dat mai multe informatii despre actiunile agentilor Kremlinului in tara noastra, dar si despre cum reactioneaza contra-spionajul nostru

S-au intensificat in ultima perioada actiunile spionilor rusi in Romania? Raspunsul lui George Maior este ca da. „Nu numai in Romania. Daca observati recente rapoarte venind din Polonia, de exemplu, ale Serviciului Intern polonez, privind activitatile de informatii ale Rusiei pe teritoriul lor, s-a precizat clar ca aceste activitati s-au intensificat cantitativ si calitativ. Ceea ce s-a intamplat si in Romania, si in alte state. Cu intentia de a culege informatii privind orientarea politica si strategica a tarii, sa nu uitam si scutul anti-racheta – e o foarte mare preocupare a Rusiei fata de aceasta dezvoltare – cu intentia chiar de a genera anumite influente privind politica Rusiei in aceste state.”

Spionii Rusiei isi obtine informatiile de la „oameni din politica, din institutii etc. Sarcina unui serviciu de contraspionaj e sa avertizeze, sa preintampine asemenea actiuni si SRI face o treaba buna din punct de vedere al controlului informational al acestor situatii.” George Maior da si un exemplu concret, datand din 2009: „Acum cativa ani, serviciile rusesti, in colaborare, culmea, cu cele ucrainene de atunci, au reusit sa penetreze elemente din cadrul Ministerului Apararii. S-a lasat si cu condamnari atunci, si cu expulzari de diplomati rusi si ucraineni. A fost o situatie extrem de complicata si sensibila”.

Fostul director al SRI nu a putut spune public cate astfel de cazuri au avut loc in Romania, dar a precizat ca „e o lupta in adancime care se da intre diversele servicii si ca standardul profesional este extrem de ridicat la nivelul SRI in acest domeniu in special.” De asemenea, George Maior a precizat ca exista o colaborare foarte buna a SRI cu serviciile americane si cu alte servicii din Europa, in special cele din Marea Britanie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO