Fostul sef SRI, George Maior: "Activitatile spionilor rusi s-au intensificat". Ce fac serviciile din Romania

×
Codul embed a fost copiat

 Invitat la „Dupa 20 de ani”, fostul director al Serviciului Roman de Informatii a dat mai multe informatii despre actiunile agentilor Kremlinului in tara noastra, dar si despre cum reactioneaza contra-spionajul nostru

S-au intensificat in ultima perioada actiunile spionilor rusi in Romania? Raspunsul lui George Maior este ca da. „Nu numai in Romania. Daca observati recente rapoarte venind din Polonia, de exemplu, ale Serviciului Intern polonez, privind activitatile de informatii ale Rusiei pe teritoriul lor, s-a precizat clar ca aceste activitati s-au intensificat cantitativ si calitativ. Ceea ce s-a intamplat si in Romania, si in alte state. Cu intentia de a culege informatii privind orientarea politica si strategica a tarii, sa nu uitam si scutul anti-racheta – e o foarte mare preocupare a Rusiei fata de aceasta dezvoltare – cu intentia chiar de a genera anumite influente privind politica Rusiei in aceste state.”

Spionii Rusiei isi obtine informatiile de la „oameni din politica, din institutii etc. Sarcina unui serviciu de contraspionaj e sa avertizeze, sa preintampine asemenea actiuni si SRI face o treaba buna din punct de vedere al controlului informational al acestor situatii.” George Maior da si un exemplu concret, datand din 2009: „Acum cativa ani, serviciile rusesti, in colaborare, culmea, cu cele ucrainene de atunci, au reusit sa penetreze elemente din cadrul Ministerului Apararii. S-a lasat si cu condamnari atunci, si cu expulzari de diplomati rusi si ucraineni. A fost o situatie extrem de complicata si sensibila”.

Fostul director al SRI nu a putut spune public cate astfel de cazuri au avut loc in Romania, dar a precizat ca „e o lupta in adancime care se da intre diversele servicii si ca standardul profesional este extrem de ridicat la nivelul SRI in acest domeniu in special.” De asemenea, George Maior a precizat ca exista o colaborare foarte buna a SRI cu serviciile americane si cu alte servicii din Europa, in special cele din Marea Britanie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Fostul director SRI, George Maior, la
Fostul director SRI, George Maior, la "Dupa 20 de ani": de ce s-a intalnit cu Elena Udrea si ce raspunde la acuzatiile ei

George Maior, fost director al SRI, propus acum ca reprezentant diplomatic al tarii noastre in Statele Unite ale Americii, a fost invitatul lui Cristian Leonte la emisiunea „Dupa 20 de ani” din 10 mai

Directorul SRI, despre situatia de securitate din zona:
Directorul SRI, despre situatia de securitate din zona: "Sper ca nu vom ajunge la un fel de neo-razboi rece"

Directorul SRI, George Maior, a declarat, comentand recentele evolutii din zona legate de Ucraina si Rusia, ca spera sa nu se va ajunge la "un fel de neo-razboi rece", el mentionand ca este necesara o atentie sporita "pe linie de contraspionaj".

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.