Mark Gitenstein, la Dupa 20 de ani, despre numirea unui nou ambasador SUA la Bucuresti: Procesul de numire este "frustrant"

×
Codul embed a fost copiat

Fostul ambasador al SUA, Mark Gitenstein, a declarat la "Dupa 20 de ani" ca vorbeste in calitate de "simplu cetatean".

In opinia sa, faptul ca Romania nu are inca un ambasador "plin" al SUA nu are absolut nicio legatura cu tara noastra, ci este un rezultat al procesului greoi de selectie al administratiei americane.

Cu toate acestea, Mark Gitenstein este de parere ca Romania va avea anul acesta un ambasador al SUA, chiar daca acest lucru se va intampla mai greu din cauza crizei din Ucraina.

Sinteza declaratiilor:

I: Este situatia din Ucraina un pericol pentru Romania in clipa de fata?

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: Am aprobat in Consiliul European participarea Romaniei la misiunea OSCE din Ucraina
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

M.G: In primul rand vreau sa subliniez faptul ca vorbesc in calitate de simplu cetatean. Nu mai sunt ambasador al Statelor Unite. Tin legatura cu fostii mei colegi de aici si cu cei din SUA si, tinand cont de pozitia pe care am ocupat-o in Romania, sunt preocupat de aceasta problema si impartasesc opiniile exprimate de presedintele, premierul si ministrul de Externe al Romaniei in legatura cu situatia din Ucraina. Este o situatie extrem de periculoasa si ar putea avea un posibil impact asupra Romaniei. Cred ca are deja un impact asupra mediului legislativ in general, in relatiile internationale si in securitatea nationala. Federatia Rusa a semnat un acord in 1994 cu celelalte puteri nucleare referitor la granitele Ucrainei, care a fost important nu numai pentru SUA, China si celalte puteri, ci si pentru Rusia. Ei s-au angajat in acest contract si ceea ce ma ingrijoreaza pe mine ca simplu cetatean, dar si pe Romania si aliatii sai, este faptul ca nu respecta acest acord.

I: Romania are o alianta strategica cu Statele Unite. In acelasi timp, SUA, dupa dumneavoastra, nu au mai trimis un ambasador la Bucuresti, postul este liber de cateva saptamani. Romania este putinele tari care nu are ambasador american, de ce?

M.G: In primul rand, sunt cateva puncte care trebuie corectate. Sunt si alti aliati ai nostri care nu am ambasadori. Din nefericire, noi nu avem un ambasador aici, ceea ce mi se pare si mie putin nepotrivit, si a trecut cam mult timp, sunt de acord cu dumneavoastra. Insa il avem aici pe Insarcinatul cu Afaceri al SUA, Duane Butcher, care face o treaba excelenta, iar liderii romani care au vorbit cu el au fost foarte multumiti.

I: Unde s-a blocat acest proces al nominalizarii unui ambasador plin la Bucuresti?

M.G: As putea vorbi ore intregi despre frustrarea mea personala in privinta numirilor pe care SUA le face nu numai in posturile de ambasdadori, ci si de judecatori. Este un proces care are disfunctionalitatile sale si nu are nimic de-a face cu Romania, ci are legatura cu ceea ce am decis in urma cu 30 - 40 de ani, felul in care noi facem asta. Eu am lucrat in Senat 17 ani si am fost implicat in acest proces al numirii judecatorilor, care a fost foarte frustrant. Intr-o prima etapa, administratia prezidentiala trebuie sa faca o selectie, ceea ce nu s-a intamplat nici macar acum. Nu stiu care este problema. Am avut unele discutii cu persoane care urmau sa fie selectate pentru acest post si la un moment dat am crezut chiar ca ne apropiem de punctul final, insa, dintr-un motiv pe care inca nu-l stiu, nu a mai mers. Si cred ca de acum inainte o sa fie si mai dificil de atat, din cauza crizei din Ucraina si pentru ca a fi ambasador n Romania in timpul acestei crize este si mai dificil.

I: Credeti ca va fi numit un ambasador SUA in Romania in 2014?

M.G: Da, cred ca cineva va fi numit in Romania in 2014. Totul depinde acea persoana, ce experienta are.

I: Credeti ca SUA trebuie sa-si intareasca prezenta in Romania?

M.G: Este deja o prezenta foarte robusta aici in Romania si, pe masura ce implementam proiectul de la Deveselu, aceasta se va accentua. Avem nave care vin in mod regulat in portul Constanta si sunt convins ca aveti la cunostinta faptul ca sunt trupe care tranziteaza Afganistanul prin Aeroportul International Mihail Kogalniceanu. In plus va asistam la operatiunile efectuate cu avioanele F-16, deci sunt multe lucruri care se intampla.. Cred ca Romania se afla intr-o pozitie puternica de aliat al NATO.

I: Vi se pare ca situatia din Ucraina seamna in vreun fel cu cea din Republica Moldova si Transinsnistria?

M.G.: Sunt de acord cu presedintele Traian Basescu in privinta a ceea ce s-ar putea intampla aici, si sper sa nu se intample asa ceva, pentru ca ar fi doua fronturi inghetate, Transnistria si Crimeea. Ar fi tragic. Si cred ca un efort agresiv al presedintelui Obama si al secretarului de Stat Kerry - care asta face in prezent - este decisiv. Nu vrem inca un conflict rece aici. Da, exista o paralela intre cele doua, cred.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Criza din Ucraina. Indivizi inarmati au patruns vineri noapte cu forta intr-o baza ucraineana din Sevastopol
Criza din Ucraina. Indivizi inarmati au patruns vineri noapte cu forta intr-o baza ucraineana din Sevastopol

Vladimir Putin spune ca nu vrea un nou Razboi Rece, dar trupele pe care Rusia le are in Crimeea au ajuns la 30.000 de militari. Vineri, indivizi inarmati au incercat sa ocupe inca o baza militara ucraineana din Sevastopol.

Traian Basescu: Am aprobat in Consiliul European participarea Romaniei la misiunea OSCE din Ucraina
Traian Basescu: Am aprobat in Consiliul European participarea Romaniei la misiunea OSCE din Ucraina

CE a decis ca, daca pana la urmatorul summit european, de peste doua saptamani, Rusia nu incepe negocierile cu Ucraina, pot fi luate o serie de masuri.

Conflictul din Ucraina, vazut prin ochiul de aragaz
Conflictul din Ucraina, vazut prin ochiul de aragaz

Criza din Crimeea ar putea aduce de fapt vesti bune pentru Romania. Aceasta e concluzia suprinzatoare a unei analize Bloomberg, citata de Mediafax.

Washington Post: Flota rusa de la Marea Neagra este buna pentru intimidarea
Washington Post: Flota rusa de la Marea Neagra este buna pentru intimidarea "vecinilor mici", dar nu ar face fata NATO

Armata rusa s-a instalat in Crimeea in urma cu peste 200 de ani, dupa ce Ecaterina a II-a a construit o baza navala la Sevastopol. In prezent, Rusia plateste chirie Ucrainei pentru gazduirea unei flote cu care intimideaza "vecini mici".

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45
ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii iar ProTv vă transmite Slujba de la Mănăstirea Antim, din Capitală.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.