Dupa 20 de ani. Cum ar schimba 3 olimpici romani la matematica o "Romanie corupta, rea si violenta"

×
Codul embed a fost copiat

Trei elevi olimpici la matematica au vorbit duminica aceasta la "Dupa 20 de ani" despre Romania, tara care i-a crescut, de ce vor sa plece si ce vor sa schimbe la ea atunci cand se vor intoarce din straintate.

Urmareste integral emisiunea "Dupa 20 de ani" pe www.voyo.ro.

Andreea Magalie, castigatoare a medaliei de argint la Olimpiada Internationala din Rusia, Stefan Gramatovici, medalia de argint, la aceeasi olimpiada si Radu Bumbacea, aur, la Olimpiada Internationala din Argentina si student la Cambridge au vorbit cu jurnalistii Cristian Hostiuc, Claudiu Pandaru si moderatorul emisiunii Cristian Leonte la "Dupa 20 de ani" despre perspectivele pe care le ofera Romania unor tineri asa cum sunt ei, care sunt cauzele rezultatelor dezastruoase din ultimii ani de la bacalaureat si sansele ca situatia sa se schimbe pe viitor.

Sunt tineri si idealisti, se pregatesc sa isi termine studiile la liceu, dar vorbesc despre coruptie, despre schimbarea din interior, despre educatie si despre posibilitatea ca Romania sa devina intr-o zi tara in care sa iti doresti sa ajungi, nu cea din care vrei sa fugi cat mai rapid.

Pana cand acest lucru se va intampla, cuvinte precum coruptie si rautate nu se despart de imaginea pe care acesti trei tineri cu rezultate de exceptie la matematica o au despre Romania.

Citește și
Mark Gitenstein
Gitenstein:Romanii nu au destule dovezi ale legaturii lor cu tara atunci cand aplica pentru viza SUA
Ultimele cuvinte ale unor români dispăruți în inundațiile din Spania: „Sunaţi la 112, nu scăpăm din asta”

"ROMANIA CORUPTA, REA SI VIOLENTA"

dupa 20 de ani
Andreea Magalie vorbeste despre Romania ca despre o tara cu doua fete, pe care o iubesti, dar de care te-ai desparti pentru o sansa mai buna in viata. Si Stefan vede caldura in tara in care a reusit pana la urma sa devina olimpic la matematica, dar "societatea murdara", asa cum o numeste, il impinge spre occident, poate nu la fel de cald, dar cu o directie mai buna pentru viitorul sau.

"Pentru mine, Romania are doua fete. M-a format, m-a crescut, de aici plec, romanii sunt foarte sociabili. Pe de alta parte, Romania mi se pare foarte corupta, romanii mi se par foarte violenti, nu am incredere in Romania de astazi si nu vad Romania ca un loc in care sa stau in continuare. Familia mea este aici, mi-ar parea rau sa plec de aici, dar asta voi face.", spune Andreea Magalie.

"Exact ce a zis si Andreea, oamenii de aici mi se par calzi, deschisi, dar aspectele negative din societatea romana sunt coplesitoare. Coruptia, rautatea, este o tara murdara din punct de vedere moral. Nu-mi vin in cap copii acum care sa nu-si doreasca sa plece din Romania, stiu cativa care nu pleaca din motive personale, familia, prietena. Tendinta generala este sa plece. Nu este vorba despre ce ne lipseste aici, si sistemul din Romania are varfurile lui, ci despre ce ni se ofera in alta parte, accesul la cei mai buni profesori, cele mai prestigioase universitati. Cand vorbim despre educatia universitara, vorbim despre cele mai noi directii, spre exemplu in cercetare, cele mai noi tendinte. Daca la noi se predau niste cursuri care erau predate acum 10 ani in occident, mereu vei pleca cu un decalaj fata de cei care pleaca cu cele mai noi informatii. Aici as putea fi profesor sau inginer, de fapt aceleasi optiuni, dar la un alt nivel", a declarat Stefan Gramatovici la Dupa 20 de ani, la ProTV.

Radu studiaza la Cambridge. A terminat liceul de informatica Tudor Vianu, cel mai bun din Romania, iar cand s-a intors in tara in micile sale vacante occidentul l-a facut sa vada ceea ce noi consideram a fi normal cu alti ochi.

"Acum am o usoara alta perspectiva asupra Romaniei, dupa ce am plecat si am apucat sa ma intorc aici in vacanta, ma enerveaza metehnele, faptul ca oamenii nu vor sa faca lucrurile importante foarte bine.", spune Radu Bumbacea.

CUM ARATA "INSULA" DIN INTERIORUL SISTEMULUI, OCUPATA DE TINERII OLIMPICI AI ROMANIEI

dupa 20 de ani
Ei nu se feresc sa vorbeasca despre coruptie, un fenomen care lipseste din lumea  copiilor olimpici, o lume denumita "insula din interiorul sistemului". Rupta de "metehnele" despre care Radu vorbea mai devreme, insula olimpicilor este ca o mostenire data de generatii de oameni care au trait printre cele mai inteligente cercuri scolare.

"Aici coruptia este generalizata. Am vazut-o la orice nivel, din fericire la Olimpiada suntem feriti de asa ceva, suntem peste orice dubiu de coruptie si frauda, dar sistemul de invatamant este putred pe dinauntru. Pregatirea pentru acest concurs nu este ca pentru un examen obisnuit. Nu e vorba de acumulat, ci despre idei care iti trec prin cap si cand vezi o problema noua, sa iei ideile sa le imbini si sa faci o idee noua cu care sa le rezolvi.", spune Stefan Gramatovici.

"Olimpiadele nu au legatura directa cu sistemul. Exista o traditie destul de mare a Romaniei de a participa la Olimpiade. Romania participa din primul an la Olimpiade, chiar a organizat primul an, tarile occidentale se ocupa recent cu adevarat de olimpiade. Sunt multi profesori care au fost la olimpiade si acum sunt incantati sa pregateasca elevi, exista o comunitate care se ocupa de chestia asta, in care cei care sunt acum olimpici, cand vor fi studenti sau profesori, vor pregati la randul lor elevi. Este o insula in interiorul sistemului. Sunt intradevar cursuri mai bune si mai bine facute in afara, dar nu stiu daca cursurile in sine sunt ce conteaza, ci profesorii si colegii cu care intri in contact. Si aceeasi informatie poate fi predata in moduri foarte diferite." - Radu Bumbacea.

"Mie mereu mi-au placut jocurile logice. Am intrat cu ajutorul parintilor intr-un asemenea grup, restrans, sunt cativa profesori, ii numeri pe degete, de aceea nu prea au legatura cu scoala. Am avut rezultate bune la examenele nationale, apoi am muncit, am mers la olimpiade si am ajuns in lot. Cand participi la asemenea concursului trebuie sa fii pregatiti, sa acoperi un numar de idei, materia, unii muncesc mult, altii mai putini. Pot sa-mi iau o carte, sa citesc din ea, sa am o tema. Daca vrei sa faci matematica, sa muncesti, poti s-o faci de oriunde." - Andreea Magalie.

Desi olimpici la matematica, ei nu stiu sa numere cate materii au acum la BAC. Si asta din cauza schimbarilor radicale, repetate, parca fara sens, provocate de sistem in interiorul sau. Cand ne uitam la numarul de ministri ai educatiei in ultimii 4 ani, 7, incepem sa intelegem si de unde tot acest haos. "La cate materii se da acum BAC-ul? La 3, cred. Cred!", spune si Rade Andreea.

Ei nu vor schimbari radicale, ci mai degraba treptate, pentru ca nimeni sa nu ramana din nou in urma.

"Nu as schimba nimic in graba, de pe o zi pe alta. Nu trebuie facuta o schimbare radicala, pentru ca pana se aseaza lucrurile, e o perioada agitata. Schimbarile ar trebui facute treptat, pentru ca toata lumea sa se adapteze la ele. Sistemul romanesc actual isi are originile in cel vechi, cel rusesc si asta se vede. Am intrat in contact atat cu cele occidentale, cat si cu cele rusesti, se vad acolo influentele. La noi, in loc sa se faca o selectie, s-a facut o amestecatura, fiecare a schimbat ce a vrut, in asa fel incat acum sistemul nu este coerent. Sa spuna, acum vrem sa pregatim specialisti sau olimpici. Eu va pot spune o schimbare care m-a afectat. Pana in clasa a 9-a am fost si olimpic la fizica, in schimb in clasa a 10-a, a fost primul an in care cele doua olimpiade, de fizica si matematica s-au suprapus. Pana atunci, olimpiadele erau in perioade diferite, pentru ca cei de la matematica mergeau si la fizica. Schimbarea a vitregit olimpiada la fizica." - Stefan Gramatovici.

"Pe mine nu m-au afectat modificarile, pentru ca lumea noastra este putin rupta." - Andreea Magalie.

"CAMERELE VIDEO DE LA BAC AU ARATAT NIVELUL REAL. NU NE MAI MINTIM PE NOI INSINE ACUM"

dupa 20 de ani 5
Cum vad 3 olimpici scandalul camerelor video de la BAC si influenta acestora asupra ratei de promovabilitate? Ei lasa de inteles ca pe noi ne doare adevarul, iar rezultatele din ultimii ani nu au facut decat sa ni-l arate, asa cum noi nu am vrut sau nu am reusit sa-l vedem in tot acest timp.

"Este foarte bine ca am apucat sa vedem aceste date reale, prin introducerea camerelor. Practic, am ajuns sa nu ne mai mintim pe noi insine. Asta este nivelul si oricine stia si dinainte ca acesta este nivelul. Eu nu as putea sa interpretez acele momente cu elevii si rezultatele, pentru ca la mine in liceu promovabilitatea a fost de 100% cu note destul de mari. Acele note sunt de nejustificat, eu nu pot sa-mi explic o nota sub 5 la mate, dar nu este foarte obiectiv ce zic. Si la noi au introdus pregatiri pentru BAC, si asta este un lucru bun, pentru ca a responsabilizat si profesorii. Daca pana acum toti luau BAC-ul, nu mai exista un termen de comparatie. Daca toti au 100% nu mai exista mandrie, dar daca sunt cateva scoli care au 100%, atunci exista si concurenta, vor dori si alte scoli sa faca asta. Concurenta naste excelenta", spune Stefan Gramatovici.

"S-a tot zis ca e un procent de promovabilitate foarte mic, dar nu s-a discutat vreodata daca e mic, mare sau cum este. Ce inseamna mic? Majoritatea s-au referit la fata cum erau inainte. Dar poate asa e normal. Sau ca o parte dintre cei care nu au luat BAC-ul, ar fi trebui sa mearga la scolile profesionale, daca mai exista asa ceva. Nu s-a discutat despre ce ne poate spune acest procent.", a declarat si Radu Bumbacea la Dupa 20 de ani.

"Cred ca procentul va creste un pic, pentru ca acum stim de unde sa pornim, stim ce trebuie sa facem, stim la ce nivel suntem. Din jurul meu, din scoala mea toti au luat BAC-ul. Toti se descurca in jurul meu. Dar camerele sunt un lucru bun si profesorii asa stiu mai bine ce trebuie sa faca. Pentru un profesor este injositor sa ai un elev care sa nu ia BAC-ul." - Andreea Magalie.

"CU SIGURANTA EXISTA MAI MULTI OAMENI CARE DECLARA CA VOR SA SCHIMBE LUCRURILE DECAT CEI CARE O SI FAC"

dupa 20 de ani
Cu gandul la universitati din America, la cariere impresionante si rezultate mari in viitoarele lor activitati profesionale, Andreea, Radu si Stefan vorbesc si despre reintoarcerea in tara. O revenire in tara a unor generatii de olimpici care au studiat in occident nu va produce decat bine, cred ei, optimisti sau poate un pic visatori. Dar varsta le permite orice in acest moment. Cu toate acestea, arata si sange rece si reusesc sa fie si realisti. Lucrurile nu se pot schimba imediat si nu oricum.

"Eu visez sa ajung la o facultate cat mai buna in America, acolo pot invata cat mai bun, sunt profesori foarte buni si elevi olimpici din multe tari. Pe termen lung, acesta chiar e un vis, un ideal, as vrea sa ma intorc in Romania, sa schimb ceva. Un vis ar fi sa pot sa ma intorc in Romania, sa vreau sa ma intorc in Romania, sa schimb ceva. Impreuna, cu totii, cu colegii mei, generatia de acum care pleaca este foarte valoroasa. Si daca ne-am intoarce toti dupa un numar de ani am putea face ceva. Eu vad totusi viitorul Romaniei ca fiind foarte sumbru. Nu vad cum, dintr-o data, toti ar zice trebuie sa fac ceva, trebuie sa schimb ceva." - Andreea Magalie.

"Momentan vreau ca si anul acesta sa imi repet performantele de anul trecut si apoi, pe viitor, as vrea ca in orice domeniu as activa, sa excelezi. Cred ca nu e important neaparat ce faci, conteaza modul cum o faci. Eu cred ca la ora actuala cea mai mare problema este ca nu intelegem ca desi anumite lucruri nu ne sunt interzise, ele totusi nu trebuie facute, nu exista o constiinta, sa intelegem noi ca nu trebuie facute pentru ca sunt lipsite de respect. Generatiile care se intorc pot aduce acest mod de comportament occidental, care ar putea insemna despre schimbare. Schimbarea trebuie sa vina de la fiecare persoana in parte. Nu se va gasi ca de maine sa zicem 'suntem cinstiti, nu mai luam scutiri false la scoala'. Si prin exemplu personal, care este un lucru important." - Stefan Gramatovici.

"Eu vreau in urmatorii ani facultate si doctorat, sa ma concentrez pe matematica, iar apoi vreau sa ma intorc in tara. Cred ca lucrurile se schimba putin, aparent pe termen scurt in bine, nu stiu pe termen lung. Desi aparent oamenii gandesc diferit, unele metehne raman ca inainte. Exista o lipsa de respecti fata de ceilalti, fata de cei care ne inconjoara si asta este un lucru important." - Radu Bumbacea.

"Cu siguranta exista mai multi oameni care declara ca vor sa schimbe lucrurile decat cei care o si fac" - Radu Bumbacea.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
Citește și...
Ambasadorul Israelului: Pentru o pace durabila, Hamas trebuie sa accepte trei conditii. Sunt sceptic
Ambasadorul Israelului: Pentru o pace durabila, Hamas trebuie sa accepte trei conditii. Sunt sceptic

Ambasadorul Israelului in Romania, Dan Ben-Eliezer, a declarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" ca pentru realizarea unei paci durabile intre Israel si Autoritatea Palestiniana este necesar ca Hamas sa accepte trei conditii.

Gitenstein:Romanii nu au destule dovezi ale legaturii lor cu tara atunci cand aplica pentru viza SUA
Gitenstein:Romanii nu au destule dovezi ale legaturii lor cu tara atunci cand aplica pentru viza SUA

Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, a dat ultimul sau interviu in functia de ambasador in Romania la "Dupa 20 de ani", emisiune difuzata pe ProTV, ProTv News si voyo.ro. 

Dupa 20 de ani. Crin Antonescu:
Dupa 20 de ani. Crin Antonescu: "Daca Basescu nu-l numeste pe Ponta premier, declansam suspendarea"

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat la emisiunea "Dupa 20 de ani" ca Traian Basescu va fi suspendat din nou, la sfarsitul acestui an, daca nu il va numi premier pe Victor Ponta, in ipoteza in care USL castiga alegerile.

Recomandări
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria
Un român vrea să dea lovitura în afaceri, după ce a spălat vase în Italia. „Bijuteria" ridicată pe terenul casei părintești

După ce a muncit mai bine de 20 de ani în Italia, un bărbat din Jurilovca a revenit acasă și a construit pe terenul casei părintești o pensiune și un restaurant.

„E o luptă împotriva Diavolului!
„E o luptă împotriva Diavolului!". Primul preot care îl apără pe ÎPS Teodosie după decizia BOR. Ce spun mirenii

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este din nou în centrul unei anchete. Într-un document semnat de Patriarhul Daniel, el este acuzat că nu respectă hotărârile Sinodului și încalcă practicile bisericești.

Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”
Cel puțin 5 români ar fi murit în inundațiile devastatoare din Spania. „Nu se poate ajunge la ei, că sunt drumurile rupte”

O româncă stabilită în Spania, într-un sat din zona orașului Valencia, a declarat pentru Știrile PROTV că ar fi cel puțin cinci români care și-au pierdut viața în urma inundațiilor.