Gitenstein:Romanii nu au destule dovezi ale legaturii lor cu tara atunci cand aplica pentru viza SUA

×
Codul embed a fost copiat

Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, a dat ultimul sau interviu in functia de ambasador in Romania la "Dupa 20 de ani", emisiune difuzata pe ProTV, ProTv News si voyo.ro. 

Invitatul lui Cristian Leonte si al celor doi jurnalisti Claudiu Pandaru (Gandul.info) si Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) are radacini in Romania, la Botosani, si are numai cuvinte frumoase despre tara noastra.

Emisiunea "Dupa 20 de ani" poate fi urmarita LIVE pe ProTv, ProTv NEWS si pe m.stirileprotv.ro de pe orice device care este conectat la internet. Pe aparatele care ruleaza sistemele de operare iOS (Ipod, iPHONE, iPAD) si Android, poti urmari LIVE emisiunea in sectiunea VIDEO, pe aplicatiile speciale ale www.stirileprotv.ro. Daca esti pe mobil, CLICK AICI.

Emisiunea "Dupa 20 de ani" poate fi urmarita INTEGRAL, pe VOYO.RO

"Nu am facut niciun fel de raport legat de activitati de coruptie, nu au existat acuzatii credibile in cei 3 ani de cand sunt aici"

Citește și
Philip Gordon, Crin Antonescu
Antonescu: Ambasadorul SUA este partinitor, Basescu incearca sa genereze un asediu asupra statului
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Cat priveste propunerile facute de ministerul Justitiei pentru DNA si Parchetul General, ambasadorul american a declarat ca important este procesul prin care se fac aceste numiri.

"Noi am urmarit ca institutiile voastre sa aiba credibilitate si stabilitate, iar in acest moment, urmatoarele institutii care trebuie sa beneficieze de noi conduceri sunt Directia Nationala Anticoruptie si Parchetul General. Dupa cum stiti, in aceasta vara a fost o criza in ceea ce priveste credibilitatea si independenta sistemului vostru de justitie si al procurorilor. Acesta este urmatorul pas, iar preocuparea noastra este ca oricine va fi numit in aceste functii, sa indeplineasca acele criterii de care vorbeam in recentul meu discurs", a punctat ambasadorul.

In acest context, Mark Gitenstein a precizat ca stabilitatea Romaniei este importanta pentru SUA din doua motive principale.

"Unu, pentru ca sunteti aliatul nostru, iar noi vrem un aliat stabil. Si doi, pentru ca, asa dupa cum stiti, sunt companii americane care investesc aici. Noi nu permitem implicarea in activitati corupte, eu si succesorii mei, daca vom avea cunostiinte despre astfel de actiuni, vom raporta imediat Departamentului de Justitie al SUA, unde se va aplica legea. Pana acum nu am facut niciun astfel de raport, nu au existat acuzatii credibile in cei 3 ani de cand sunt aici", a declarat Gitenstein.

"Sunt companii americane cu afaceri aici si care se gandesc daca sa mai faca investitii in tara"

Intrebat de semnalul de alarma dat de companiile americane, cum ca sunt presiuni pentru a da mita ca sa faca afaceri in Romania, ambasadorul a recunoscut ca sunt chiar investitori care isi desfasoara activitatea in tara si care se gandesc sa plece in alta parte.

"Stiu companii care ar dori sa vina in Romania, dar care sunt ingrijorate in privinta calitatii mediului de afaceri de aici, incepand de la coruptie si terminand cu transparenta guvernamentala. Sunt multe companii frustrate din cauza instabilitatii masurilor. De asemenea, stiu companii de aici, nu o sa le dau numele, care se gandesc daca sa mai faca investitii in tara sau sa plece in Turcia, Slovenia sau alte tari. La Craiova, dupa cum stiti, Ford a facut o investitie de un miliard de dolari, iar asta e un semn bun", a recunoscut ambasadorul SUA.

"Alegerile parlamentare din luna decembrie - un proces dificil, care e posibil sa dezbine poporul"

Referitor la alegerile parlamentare din luna decembrie, reprezentantul Statelor Unite le-a caracterizat drept un proces dificil, care e posibil sa dezbine poporul. O noua suspendare a presedintelui Basescu, o noua criza constitutionala n-ar fi favorabile Romaniei, este de parere Mark Gitenstein, care a adaugat ca stabilitatea, coabitarea civilizata si consensul sunt pozitive atat pentru relatia Romaniei cu Statele Unite si Uniunea Europeana, cat si pentru investitori.

Chestionat in legatura cu modalitatea in care aceste alegeri ar putea sa dezbine poporul, ambasadorul american a apreciat ca Romania se confrunta cu o problema similara celei de acum din SUA. El a explicat ca in SUA votul popular e divizat in parti aproape egale, ceea ce va crea probleme in privinta guvernarii tarii, iar Romania are o problema similara.

"Eu spun doar ca, din punctul de vedere al statului american, crearea unei intelegeri, a unei atmosfere civilizate intre partidele rivale, dupa alegeri, va fi un lucru foarte important pentru Romania, nu numai pentru Romania, ci si pentru relatia sa cu SUA, pentru ca noi ne dorim un aliat stabil, vrem ca guvernul roman sa poata lua decizii pe care sa ne putem baza, oricare ar fi acestea", a aratat Mark Gitenstein.

Intrebat despre ideea unei noi suspendari a presedintelui Basescu in cazul in care USL castiga alegerile, iar seful statului refuza desemnarea lui Victor Ponta premier, ambasadorul SUA a raspuns: "N-am sa intru in discutii ipotetice. N-am idee ce se va intampla in aceste alegeri sau ce va face domnul Basescu, sau daca domnul Ponta va fi ales. Pot sa va spun doar care e pozitia SUA: o noua criza constitutionala in aceste cateva luni nu va fi benefica Romaniei si nu e ceva ce ne dorim. Noi vrem sa vedem stabilitate. Vrem sa vedem alegatorii decizand cine vor sa le conduca tara si vrem ca orice diferende care ar aparea sa fie rezolvate intr-o maniera cat mai civilizata si mai amiabila. Iar apoi sa incepeti sa luati decizii".

El a apreciat ca 2013 va fi un an dificil pentru Romania, nu atat din cauza situatiei interne, cat din cauza situatiei europene.

"Pietele dumneavoastra de desfacere sunt europene, iar Europa e acum in criza. Cred ca Romania e pe punctul de a face progrese remarcabile, datorita reformelor intreprinse si mi-ar placea sa vad aceste progrese realizate. Cred ca asta necesita stabilitate", a explicat Gitenstein.

Gitenstein: Greseala romanilor cand aplica pentru viza SUA - putine dovezi ale legaturilor cu Romania

Rata de refuz pentru acordarea vizelor este in scadere, precizeaza Mark Gitenstein, care precizeaza ca romanii nu au, de obicei, dovezi suficiente care sa ateste legaturile lor cu tara si din acest motiv obtin un raspuns negativ atunci cand solicita viza.

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, s-a declarat increzator ca noua legislatie privind programul Visa Waver, care ar putea duce la eliminarea vizelor pentru romani, va fi aprobata anul viitor de Statele Unite. Intrebat unde gresesc romanii cel mai mult atunci cand cer viza pentru SUA, Mark Gitenstein a explicat ca acestia nu au destule dovezi ale legaturilor lor cu Romania.

"Altfel spus, cand stau in fata functionarilor consulari, nu-i pot convinge pe acestia ca au aici familie, proprietati, asa ca impresia functionarului de la consulat este ca merg in SUA ca sa ramana acolo, ceea ce nu au voie sa faca. MAE a facut o treaba foarte buna, cu ajutorul nostru, incercand sa-i educe pe romani in domeniul asta. Ar trebui sa vizitati site-ul MAE si site-ul Ambasadei SUA, ca sa fiti siguri ca oferiti informatiile adecvate, cand faceti cererea" a adaugat ambasadorul.

Intrebat cand ar putea circula romanii fara vize in Statele Unite, Gitenstein a aratat ca acest lucru depinde de multe lucruri, dar, in primul rand, de rata refuzurilor, care este in scadere.

"A scazut cu 2-3 procente de cand sunt eu aici, ceea ce e bine. In parte, cred ca scade fiindca oamenii sunt mai informati, iar numarul oamenilor care fac cereri repetate a scazut. Nu la zero, dar e mult mai mic, iar asta reduce procentul de refuzuri. Cred ca, daca noua legislatie sustinuta de presedintele Obama, legislatie pe care o sustin si eu, ar fi votata, balanta ar fi inclinata putin in favoarea Romaniei, ceea ce i-ar usura accesul in programul de eliminare a vizelor. In acest caz, chiar daca procentajul refuzurilor ar continua sa conteze, ar conta si numarul celor care raman in SUA peste perioada admisa", a adaugat ambasadorul.

El a spus, insa, ca noua legislatie nu va fi votata anul acesta, pentru ca nu mai este destul timp.

"Dar sunt increzator ca va fi reintrodusa anul viitor si cred ca sunt sanse mari sa fie votata in Congresul viitor", a adaugat Mark Gitenstein.

Gitenstein: Am o profunda afectiune pentru Romania. Cel mai mare defect al romanilor - pesimismul

"Nu e nici un alt loc mai frumos in Europa ca Romania. In primul rand, stiti deja ca sunt romano-american, deci am o profunda afectiune pentru Romania, care a crescut de cand sunt aici. Cred ca acest lucru se datoreaza romanilor. Romanii mi se par captivanti, foarte inteligenti. Sunt oameni langa care iti place sa traiesti, iar asta m-a incantat. Si sunt oameni foarte creativi. Deci, imi plac romanii", a declarat ambasadorul Gitenstein, care se declara romano-american.

Insa exista mult cinism in Romania, e de parere acesta si adauga ca, daca reformele vor continua, iar Romania va deveni mai democratica si mai stabila, exodul tinerilor va fi stopat.

El a apreciat ca, pentru ca romanii talentati sa nu mai plece din tara, politicienii ar trebui sa faca reformele sugerate de FMI.

"Romania sa devina mai eficienta, mai democratica, sa aiba o democratie si o piata libera mai stabile. Daca faceti asta, multi dintre romanii plecati vor reveni, iar cei ce vor sa plece se vor razgandi. Asta isi doresc. De cate ori calatoresc in Romania ma intalnesc cu tineri romani, de la 18 la 35 de ani, si toti vorbesc despre coruptie. Toti se plang de partidele politice si de mass-media, apropos... Si vor sa vada schimbari aici. Cred ca, daca lucrurile se vor schimba, ei vor ramane aici. Chiar daca pleaca o vreme si revin, vor vedea ca nivelul lor de trai e mai ridicat aici, decat in alta parte in Europa", considera Gitenstein.

Intrebat daca apreciaza ca actualii candidati la alegerile parlamentare pot sa faca aceasta schimbare, Mark Gitenstein a raspuns: "Cred ca pot si ca o vor face, daca romanii le vor impune acest standard. Si daca dumneavoastra, jurnalistii, le veti impune acest standard. Toti stim ce trebuie facut. Este scris negru pe alb in conditiile FMI, la fel si in MCV. A fost exprimat clar de actualul prim-ministru, pe cand era in opozitie, in cele 15 puncte de guvernare. Calea de urmat e foarte clara, dar trebuie urmata. Nu e usor. Nu spun ca reformele vor fi usoare. Vor fi foarte dificile".
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Ambasadorul SUA: Evaziunea fiscala din Romania poate depasi bugetul de stat
Ambasadorul SUA: Evaziunea fiscala din Romania poate depasi bugetul de stat

Ambasadorul SUA Mark Gitenstein a declarat, joi, ca evaziunea fiscala din Romania este "atat de larg raspandita, incat nivelul acesteia poate depasi valoarea bugetului de stat".

Antonescu: Ambasadorul SUA este partinitor, Basescu incearca sa genereze un asediu asupra statului
Antonescu: Ambasadorul SUA este partinitor, Basescu incearca sa genereze un asediu asupra statului

Crin Antonescu a declarat, luni seara, ca ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, este "partinitor", fiind in favoarea lui Traian Basescu, si l-a acuzat pe presedintele suspendat ca incearca un asediu asupra statului de drept.

Ambasadorul SUA la Bucuresti:
Ambasadorul SUA la Bucuresti: "Un referendum care nu e in concordanta cu Constitutia, inacceptabil"

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, declara ca este inacceptabila desfasurarea referendumului din 29 iulie dupa o legislatie care nu este in concordanta cu Constitutia.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.