"Dupa 20 de ani". Liviu Dragnea vrea sa aduca in Romania Banca Comerciala si Industriala a Chinei, cea mai mare din lume
Liviu Dragnea, presedinte executiv al PSD, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este invitatul emisiunii "Dupa 20 de ani".
Vicepremierul sustine ca la alegerile europarlamentare din 25 mai va folosi acelasi sistem informatic de la referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui.
De asemenea, Liviu Dragnea a povestit in prima parte a emisiunii despre beneficiile pe care le poate aduce relatia romano-chineza si proiectele importante care se afla acum in discutii foarte avansate cu oficialii chinezi: constructia centralei termoelectrice de la Rovinari, exportul de carne si produse din carne, lapte si produse lactate, posibilitatea ca in Romania sa circule un tren de mare viteza, constructia de autostrazi, dar si redeshiderea cursei directe aeriene Bucuresti – Beijing.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sinteza declaratiilor:
- Avem o relatie privilegiata cu China, anul acesta se sarbatoresc 65 de ani de relatii diplomatice cu China. Se va organiza un program cultural diversificat pentru a marca aceasta colaborare indelungata. De asemenea, exista sanse foarte mari ca in iunie-iulie sa fie redeschisa linia oficiala Bucuresti-Beijing, Tarom si autoritatea aeronautica din China urmand sa stabileasca timpii de decolare si aterizare pentru ca proiectul de fezabilitate sa fie finalizat.
- Exporturile de carne catre China ar putea creste considerabil
Avem posibilitatea de a exporta in China pana la trei milioane de tone de carne de bovine, un milion si jumatate de tone de carne de porc si 500.000 de tone de carne de ovine. Fermierii vor avea toate motivele sa isi dezvolte efectivul de animale, iar Ministerul Agriculturii va stimula fermierii sa se dezvolte pentru noua piata chineza de desfaceri. Presedintii si premierii anteriori nu au stiut sa maximizeze avantajele pentru Romania ale parteneriatelor diplomatice cu China.
- Eu cand am fost in China, nu in acelasi loc, dar doamna Obama era in China. Acum cateva zile intre China si Franta s-a semnat un contract de miliarde de euro. Premierul Victor Ponta a dezghetat relatiile anul trecut, in timpul vizitei sale oficiale din vara. Acordurile daca vor fi realizate insumeaza 260 de miliarde de euro.
- Nimeni nu poate sa evalueze suma totala pe aceste contracte pe carne. Nu stiu, trebuie sa vedem cat e kilogramul de carne. Si ei ne-au rugat, si noi am spus asta, sa avem din partea lor o actiune coordonata, ca sa nu vina peste noi o puzderie de firme, care sa-i puna pe producatorii romani in concurenta.
- Ei merg pe principiul win-win. Ei vor sa investeasca in energie, un domeniu care ne intereseaza si pe noi. La Rovinari castigam si noi pentru ca vom avea o termocentrala noua si moderna, iar ei castiga din exploatarea ei. Acuma sunt ultimele detalii, discuta cu cei de la ISPE.
- Sunt foarte interesati sa dezvolte in Romania tren de mare viteza. Pana la urma s-a semnat un acord important, sa vina sa faca analizele preliminarii. Chinezii au la ei in tara linie de mare viteza de 10.000 de kilometri. Vizate sunt coridorul 4 de cale ferata (Constanta-Bucuresti), coridorul 9 (Republica Moldova-Giurgiu) si inelul feroviar al Bucurestiului. Investitia chineza este estimata la 11 miliarde de euro. Ei vin cu banii. Noi avem nevoie de investitii, ei vor sa investeasca si sa construiasca, chiar daca modul in care isi vor recupera banii nu este inca stabilit. Constructiile vor fi facute in parteneriat si cu firmele locale, iar exploatarea va fi realizata in colaborare cu statul roman.
- Am avut o intalnire cu cea mai mare banca din lume, Banca Comerciala si Industriala a Chinei, cu un capital de lucru de trei trilioane de dolari, se va implica in finantarea proiectelor din Romania.
- Eu sper ca anul asta sa inceapa procedurile de achizitie, dupa care trecem la studiul de prefazibilitate. Vom discuta si vom vedea daca va exista o implicare financiara a statului roman. Este o negociere, sa stiti ca nu este o rusine sa negociezi. Eu le-am cerut sa-si deschida o filiala aici. Parerea mea a fost ca este firesc ca cea mai mare banca din lume sa-si deschida o filiala in Romania. Este bine si pentru noi, este buna si pentru firmele chinezesti.
- Avem o companie mare de stat din China care este interesata sa participe la lucrarile de inevstitie pe calea ferata si de asemenea ar dori sa participe la concesionarea unei autostrazi.
Romania, in an electoral
- Cred ca prezenta la vot va fi destul de asemanatoare cu prezenta la vot in 2009 la europarlamentare. Exista un nivel obisnuit de interes din partea electoratului in general european, dar si in Romania, pentru alegerile europarlamentare. Probabil in jur de 35%. Probabil ca prezenta la vot va fi intre 30 si 35%, undeva 32-34%, asa cred. Pentru noi multumitor va fi daca vom scoate peste 35%. Orice este peste 35% este bonus.
- Eu voi fi alaturi de Victor Ponta indiferent ce decizie va lua si voi ramane cu el in echipa indiferent ce se va intampla dupa alegerile prezidentiale.
- Si, daca ne uitam in sondaje, se pare ca majoritatea romanilor ar dori ca viitorul presedinte sa fie diferit de Traian Basescu si e firesc dupa zece ani sa doresti ceva nou, ceva diferit.
- Decizia de candidatura la prezidentiale este o decizie unipersonala. Fiecare va decide. Deja am vazurt foarte multi care si-au anuntat dorinta de a candida: domnul Calin Popescu Tariceanu, domnul Crin Antonescu, domnul Catalin Predoiu, domnul Razvan Ungureanu, cred ca si doamna Elena Udrea. (...) si domnul Geoana. Este bine ca sunt oameni care isi doresc sa fie presedintele Romaniei, dar pana la urma este important ce profil de candidat, ce profil de presedinte ar fi bun pentru aceasta tara.
- Aici nu merge cu credeti, pentru ca nu discutam de cadidatura la o primarie. Discutam la candidatura la cea mai importanta functie din stat si aici decizia este numai a celui care ar fi bine sa candideze sau nu ar fi bine sa candideze.
- Daca domnul Ponta va candida sau nu, asta va fi decizia dumnealui.
In cea de-a doua parte a emisiunii, Liviu Dragnea a vorbit despre scorul electoral care ar fi multumitor pentru PSD la urmatoarele alegeri europarlamentare, despre o estimare procentuala a participarii la vot a electoratului, dar si despre profilul viitorului presedinte al tarii.
Vicepremierul sustine ca nu vede nimic ilegal in utilizarea inca o data a sistemului informatic pentru care a fost contestat la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. ”Bineinteles. Acel sistem a fost folosit si la alegerile locale si la parlamentare. Nu am avut nicio problema pentru ca nu a candidat Basescu. Numai la referendum am avut o problema, se pare. Sigur ca va fi folosit, este un sistem de transmitere a prezentei la vot si de transmitere rapida a rezultatului final dupa ce se incheie votarea. Este folosit oriunde in lume, si il folosesc si celelalte partide, inclusiv PD-ul. Dar acolo a fost in regula, era sub obladuirea unei institutii serioase din statul roman. Dar sistemul de transmitere a informatiei toata lumea il foloseste. Unii dau telefoane, altii prin porumbelul calator, altii prin email. Dar faptul ca tu ai dreptul sa stii prezenta la vot nu este interzis de nicio lege. ”, a declarat Liviu Dragnea, la ”Dupa 20 de ani”, emisiune difuzata de PRO TV, PROTV NEWS si voyo.ro, duminica, de la ora 10:00.
Vicepremierul a glumit si pe seama acuzatiilor de fraudare a referendumului din 2012, in urma caruia s-a ales cu dosar penal pentru fraudare. Ironic, el a spus ca ucrainienii i-au cerut si ei ajutorul, avand nevoie de voturi la referendumul din Crimeea. ”Eu am auzit ca, de fapt, a aparut o solicitare ca din alea 2 milioane de voturi care le-am furat la referendum, daca pot sa le dau si lor un milion. Le-am spus ca nu, mai ne trebuie si noua aici. Acum nu stiu nici daca m-ar fi lasat premierul Victor Ponta sa-i ajut”, a glumit presedintele ecxecutiv al PSD.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, China, emisiuni, Liviu Dragnea, dupa 20 de ani, USL,
Dată publicare:
28-03-2014 17:47