Ministrul roman de Externe a semnat cu Ucraina un acord pentru cresterea masurilor de incredere si de securitate
Titus Corlatean este printre primii oficiali europeni care viziteaza Kievul, dupa schimbarea puterii politice in Ucraina.
Salutat de premierul ucrainean in limba romana, ministrul de externe a declarat ca Romania sustine aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana si pastrarea granitelor actuale. Luni, Corlatean a semnat cu omologul sau un acord prin care Ucraina se angajeaza sa nu detina armanent ofensiv pe Insula Serpilor si sa notifice orice operatiune militara de la frontiera.
Lucrurile nu s-au calmat nici acum in Piata Independentei din Kiev unde urmele confruntarilor dintre fortele de ordine si protestari sunt la tot pasul.
In urma cu 3 saptamani aici se tragea cu munitie de razboi, iar unii protestatari erau impuscati mortal de lunetisti. Piata este in continuare ocupata, baricadele sunt la locul lor. Pe 17 martie noul premier vrea sa semneze un tratat de asociere cu UE, insa cu o zi inainte, in Crimeea este programat un referendum pentru alipirea regiunii la Federatia Rusa. Acel moment ar putea sa declanseze noi conflicte violente, iar unii dintre protestarii spun ca sunt pregatiti sa duca si un razboi de gherila improtriva trupelor rusesti, daca va fi nevoie, pe strazile Kiev-ului.
Romania sustine integrarea Ucrainei la Uniunea Europeana le-a a spus ministrul Corlatean oficialilor de la Kiev. Prezenta lui Titus Corlatean la Kiev este importanta deoarece este primul demnitar roman care viziteaza Ucraina de la incepul conflictului. Pozitia oficiala a Romaniei este ca Federatia Rusa a comis o agresiunea la adresa Ucrainei, practic aceasta vizita este un mesaj de incredere pentru noua conducere a tarii unde locuiesc cateva sute de mii de vorbitori de limba romana.
Titus Corlatean a declarat ca referendumul din Crimeea trebuie sa fie organizat cu acordul autoritatilor de la KIev. De altfel, Romania a fost printre primele state care a reactionat la conflictul din zona trimitand observatori oficiali neinarmati, 2 ofiteri dar si asistenta medicala de urgenta.
"Cei doi reprezentanti ai Romaniei sunt la Simferopol, in conditiile unei misiuni OSCE extrem de dificile si care beneficiaza de un blocaj evident, dar Romania a fost prezenta alaturi de alte cateva state membre OSCE. Semnul de solidaritatea s-a transpus in aceea asistenta medicala de urgenta pentru 11 din cetatenii ucraineni, multi dintre ei tineri raniti la Kiev. Pot sa va spun ca dimineata discutam cu dl. Raed Arafar si 7 dintre ei vor fi repatriati, pentru ca starea lor este mai buna", a declarat Titus Corlatean.
Corlatean a laudat decizia presedintelui interimar de a nu promulga legea care interzicea folosirea limbii materne de catre minoritati.