Arafat: Un sistem de alertare in masa pentru o populatie needucata adecvat trebuie analizat serios

raed arafat, dupa 20 de ani

Invitat la "Dupa 20 de ani", Raed Arafat a discutat despre sistemul de alertare in masa in cazul unui cutremur puternic in Romania.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a declarat ca un sistem de alertare in masa in caz de seism este extrem de important, insa trebuie aplicat numai dupa ce populatia a fost educata sa-l respecte.

"Ce inteleg e ca se poate avertiza cam la 30 de secunde, iar acest lucru este util pentru anumite institutii sa limiteze consecintele, sa opresti gazul, spre exemplu, dar trebuie analizat serios pentru o alertare in masa pentru o populatie care nu este inca adecvat educata. Daca educi o populatie corect si stii ca mesajul a intrat in oase si nu exista controversa."

"Mesajele vor fi de "ce nu se face" si "ce se face". Nu voi da exemple, pentru ca nu am stat cu comisia sa discut. Materialul din scoli e foarte bine ca s-a facut."

"Trebuie facute mai multe simulari la scoala pentru cutremure. Efectul trebuie sa fie vizibil, continuu si planificat. Nu stiu daca vom avea nevoie de un buget pentru un astfel de exercitiu, trebuie doar sa opresti timp de 10 minute orele si sa dai alarma. Nu trebuie un buget suplimentar, trebuie sa trimiti doi pompieri sa supravegheze exercitiul.", a spus Raed Arafat la "Dupa 20 de ani"

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

"TE DUCI LANGA UN OBIECT, NU SUB UN OBIECT"

Raed Arafat a mai declarat ca "trebuie sa fim pregatiti, nu putem avea o predictie. E situatia in care se afla mai multe tari care trec mai des prin asta.

"Pe partea de educatie putem face mult mai mult. Putem incepe un proces in care toata lumea sa fie constienta ca se poate intampla oricand. Nu e un motiv de panica, trebuie sa stim cum reactionam: in scoli, in spitale, in institutii."

"Pe partea de interventie, s-au facut pasi mari pe partea de dotare, mai ales pe partea medicala. Pana in 15 mai 2015 o sa avem dotarea necesara."

"Trebuie sa evitam panica, trebuie sa reactionam cu calm. Pana acum au fost probleme, au fost mesaje daunatoare transmise. Incercam sa ne stabilim un plan pe durata lunga."

"S-ar putea sa fie util sa transmitem mesaje de informare, in genul celor cu consumul de sare si grasimi."

"Daca un cutremur ar avea loc acum, ne-am lasa in primul rand jos, te duci LANGA un obiect, nu SUB un obiect."

30 DE SECUNDE, TIMPUL LIMITA IN CARE AUTORITATILE POT INTERVENI INAINTEA PRODUCERII UNUI CUTREMUR

Gheorghe Marmureanu a explicat ca autoritatile pot afla cu 30 de secunde inainte ca un cutremur va veni.

"Pentru cutremurele de mare adancime din Vrancea: cand apare primul semnal, printr-un soft, am reusit ca in 4 secunde sa stim magnitudinea. S-ar putea ca unda seismica sa vina in 32 de secunde, acesta este timpul in care putem interveni. Nu putem sa trimitem 14 milioane de mesaje de avertizare prin telefoane mobile catre cetateni. Cu bulgarii avem deja un sistem prin STS care functioneaza pentru judetele care ar putea fi afectate de un cutremur din acea zona.", a spus acesta.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Podcast ”România, știi bine”, ep. 63, cu Thierry Wolton: ”Ca orice dictator, Putin e prost informat”
Podcast ”România, știi bine”, ep. 63, cu Thierry Wolton: ”Ca orice dictator, Putin e prost informat”

Podcastul ”România, știi bine” a ajuns la episodul 63. Astăzi, invitatul lui Cristian Leonte a fost Thierry Wolton - jurnalist, scriitor și eseist specializat în spațiul rusesc.    

Robert Kaplan:
Robert Kaplan: "Cu Trump presedinte, va trebui sa va temeti de Rusia". Metodele folosite de agentii lui Putin in Romania

In editia din 29 mai a emisiunii “Dupa 20 de ani”, analistul american de politica externa Robert Kaplan vorbeste despre amenintarile la adresa Romaniei - de la Rusia lui Putin pana la o eventuala victorie a lui Donald Trump.

Ministrul Muncii:
Ministrul Muncii: "Nu vrem ca lumea sa ne iubeasca". Marirea pensiilor, oprita de proiectele "ghiduse" ale parlamentarilor

Dragos Pislaru, ministrul Muncii, este este invitatul lui Cristian Leonte in editia din 22 mai a emisiunii “Dupa 20 de ani”.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.