Romania are un potential turistic urias, dar neexploatat: bazele militare parasite, ideale pentru airsoft
Pe cat de rapid se dezvolta pasiunea romanilor pentru viata militara, pe atat de putin este speculat acest domeniu. Este turism de nisa, de mare succes peste hotare, care in Romania se rezuma la cateva initative timide.
Culmea e ca tara noastra e intesata cu foste unitati militare dezafectate, uitate de autoritati si lasate in paragina.
I-ar putea gazdui pe impatimitii traiului militar, care abia asteapta sa cheltuiasca bani frumosi pe instructie si probe extreme.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Indiferent ca se joaca la Bucuresti sau in Brasov, soldatii de weekend au la dispozitie un urias arsenal de cladiri, ideale pentru gherila urbana.
Putini s-au gandit sa faca din aceste cladiri dezafectate o afacere serioasa, in care sa ofere doritorilor toate conditiile.
Sunt sute de unitati militare cedate de Ministerul Apararii catre primarii si consilii judetene, care nu au mai facut nimic cu ele.
Au picat si planurile privind locuinte sociale si nimeni n-a vazut nici potentialul turismului militar. Domeniul e ca si inexistent in Romania, desi in tari precum Marea Britanie sau Statele Unite, acest turism de nisa aduce profituri de zeci de milioane de euro anual. La noi singurul exemplu notabil e la Orastie.
Olav are 35 de ani si este fost ofiter la parasutisti, unde armata era armata. S-a antrenat ulterior cu trupele DIAS si cu vanatorii de munte si acum e platit sa predea din tehnicile insusite.
Cumparata de un investitor privat, fosta unitate militara pastreaza multe din cladirile vechi si darapanate, care sunt folosite pentru exercitiile tactice.
Iar perimetrul trasoarelor acum e teren accidentat pentru vehicule senilate. A fost pastrat si poligonul, o alta mare atractie in randul pasionatilor de airsoft.
Cele mai multe cladiri au fost insa schimbate din temelie. O fosta baza militara secreta cu fabrica de munitie si armament greu, a fost astfel transformata total intr-un urias complex de agrement cu 4 stele pe epoleti, unica in Europa.
O investitie de 12 milioane de euro, pentru experienta unui crampei din viata militara. Aici poti dormi intr-un Tab sau pe afetul unui tun.
Iar pentru clientii mai pretentiosi exista vilele generalilor - 150 de euro pe noapte pentru un living spatios la parter si 2 camere uriase la etaj.
Cand sunt conditii, exista si cerere. Oameni care vin sa doarma in puf, dar sa petreaca ziua in noroi.
Acest gen de turism atrage multi clienti de peste hotare, pasionati de off-road si enduro, care fug de civilizatie si cauta salbaticia Romaniei, cu trai spartan si sporturi extreme.
Conceptul da rezultate - daca vara e prilej de accidentari cu ATV-ul, iarna coclaurii din perimetrul unitatii militare sunt locul ideal pentru aventura snowmobilelor.
Si tot la capitolul pasiune pentru viata militara e si hobby-ul patronilor complexului. In timp ce alti colectionari aduna timbre, ei reconditioneaza tehnica militara - sute de tancuri, Tab-uri, avioane si lansatoare de racheta, trec prin cosmetizare la Bucuresti, inainte sa fie expediate la Orastie.
Conceptul de la Orastie nu are deocamdata concurenta in Romania. Culmea, desi sunt sute de unitati militare dezafectate in toata tara, care ar putea oferi acest tip de agrement.
In schimb zac parasite. Un exemplu e la Mirsa, langa Sibiu. Aceasta fosta baza antieriana seamana izbitor cu cea de la Orastie. Ba chiar e intr-un decor mai intersant, in munti. Acum apartine primariei din Avrig, care ar fi vrut sa faca din ea un mega proiect turistic, dar ca la orice treaba romaneasca, exista un impediment.
Singura cale de acces catre unitate, un drum de cateva sute de metri, trece pe o proprietate privata, o uzina vecina. Iar pentru acest drum, vecinii ar fi cerut si pana la 3 milioane de euro, iar negocierile cu primaria au esuat.
Colonelul Isache, acum in rezerva, a activatat in aceasta unitate inainte de 89. Si a vazut-o cum moare, odata cu inchiderea.
Hotii au luat tot ce era de valoare, iar autoritatile locale au inceput sa vinda cea mai mare atractie a fostei cazarmi - brazii falnici de pe aleea principala. De aici sunt scozi an de an multi copaci, pentru a fi amplasati de Craciun in diferite orase din tara.
Unitatea a avut o sansa uriasa in 2010: o firma daneza a purtat negocieri intense cu primaria pentru concesionarea terenului si cladirilor, strainii doreau sa investeasca peste 10 milioane de euro intr-o baza turtistica. Impedimentul caii de acces nerezolvat de edilii locali i-au facut sa se reorienteze catre o alta tara balcanica.
Avem in Romania un urias potential neexploatat. Dezvoltam la scara nationala o pasiune pentru viata militara, dar domeniul e mult prea putin speculat. Copii mari, cu pusti la ochi mimeaza razboaie la sfarsit de saptamana.
Trendul e si mai dezvoltat in strainatate, de unde pot veni si mai multi impatimiti. Avem locuri ideale pentru airsoft, nu si conditii de cazare. Avem soldati de weekend printre daramaturi, cand am putea avea o invazie de turisti in cautarea militariei cu zambetul pe buze.