Romania are un potential turistic urias, dar neexploatat: bazele militare parasite, ideale pentru airsoft

×
Codul embed a fost copiat

Pe cat de rapid se dezvolta pasiunea romanilor pentru viata militara, pe atat de putin este speculat acest domeniu. Este turism de nisa, de mare succes peste hotare, care in Romania se rezuma la cateva initative timide.

Culmea e ca tara noastra e intesata cu foste unitati militare dezafectate, uitate de autoritati si lasate in paragina.

I-ar putea gazdui pe impatimitii traiului militar, care abia asteapta sa cheltuiasca bani frumosi pe instructie si probe extreme.

Indiferent ca se joaca la Bucuresti sau in Brasov, soldatii de weekend au la dispozitie un urias arsenal de cladiri, ideale pentru gherila urbana.

Putini s-au gandit sa faca din aceste cladiri dezafectate o afacere serioasa, in care sa ofere doritorilor toate conditiile.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Sunt sute de unitati militare cedate de Ministerul Apararii catre primarii si consilii judetene, care nu au mai facut nimic cu ele.

Au picat si planurile privind locuinte sociale si nimeni n-a vazut nici potentialul turismului militar. Domeniul e ca si inexistent in Romania, desi in tari precum Marea Britanie sau Statele Unite, acest turism de nisa aduce profituri de zeci de milioane de euro anual. La noi singurul exemplu notabil e la Orastie.

Olav are 35 de ani si este fost ofiter la parasutisti, unde armata era armata. S-a antrenat ulterior cu trupele DIAS si cu vanatorii de munte si acum e platit sa predea din tehnicile insusite.

Cumparata de un investitor privat, fosta unitate militara pastreaza multe din cladirile vechi si darapanate, care sunt folosite pentru exercitiile tactice.

Iar perimetrul trasoarelor acum e teren accidentat pentru vehicule senilate. A fost pastrat si poligonul, o alta mare atractie in randul pasionatilor de airsoft.

Cele mai multe cladiri au fost insa schimbate din temelie. O fosta baza militara secreta cu fabrica de munitie si armament greu, a fost astfel transformata total intr-un urias complex de agrement cu 4 stele pe epoleti, unica in Europa.

O investitie de 12 milioane de euro, pentru experienta unui crampei din viata militara. Aici poti dormi intr-un Tab sau pe afetul unui tun.

Iar pentru clientii mai pretentiosi exista vilele generalilor - 150 de euro pe noapte pentru un living spatios la parter si 2 camere uriase la etaj.

Cand sunt conditii, exista si cerere. Oameni care vin sa doarma in puf, dar sa petreaca ziua in noroi.

Acest gen de turism atrage multi clienti de peste hotare, pasionati de off-road si enduro, care fug de civilizatie si cauta salbaticia Romaniei, cu trai spartan si sporturi extreme.

Conceptul da rezultate - daca vara e prilej de accidentari cu ATV-ul, iarna coclaurii din perimetrul unitatii militare sunt locul ideal pentru aventura snowmobilelor.

Si tot la capitolul pasiune pentru viata militara e si hobby-ul patronilor complexului. In timp ce alti colectionari aduna timbre, ei reconditioneaza tehnica militara - sute de tancuri, Tab-uri, avioane si lansatoare de racheta, trec prin cosmetizare la Bucuresti, inainte sa fie expediate la Orastie.

Conceptul de la Orastie nu are deocamdata concurenta in Romania. Culmea, desi sunt sute de unitati militare dezafectate in toata tara, care ar putea oferi acest tip de agrement.

In schimb zac parasite. Un exemplu e la Mirsa, langa Sibiu. Aceasta fosta baza antieriana seamana izbitor cu cea de la Orastie. Ba chiar e intr-un decor mai intersant, in munti. Acum apartine primariei din Avrig, care ar fi vrut sa faca din ea un mega proiect turistic, dar ca la orice treaba romaneasca, exista un impediment.

Singura cale de acces catre unitate, un drum de cateva sute de metri, trece pe o proprietate privata, o uzina vecina. Iar pentru acest drum, vecinii ar fi cerut si pana la 3 milioane de euro, iar negocierile cu primaria au esuat.

Colonelul Isache, acum in rezerva, a activatat in aceasta unitate inainte de 89. Si a vazut-o cum moare, odata cu inchiderea.

Hotii au luat tot ce era de valoare, iar autoritatile locale au inceput sa vinda cea mai mare atractie a fostei cazarmi - brazii falnici de pe aleea principala. De aici sunt scozi an de an multi copaci, pentru a fi amplasati de Craciun in diferite orase din tara.

Unitatea a avut o sansa uriasa in 2010: o firma daneza a purtat negocieri intense cu primaria pentru concesionarea terenului si cladirilor, strainii doreau sa investeasca peste 10 milioane de euro intr-o baza turtistica. Impedimentul caii de acces nerezolvat de edilii locali i-au facut sa se reorienteze catre o alta tara balcanica.

Avem in Romania un urias potential neexploatat. Dezvoltam la scara nationala o pasiune pentru viata militara, dar domeniul e mult prea putin speculat. Copii mari, cu pusti la ochi mimeaza razboaie la sfarsit de saptamana.

Trendul e si mai dezvoltat in strainatate, de unde pot veni si mai multi impatimiti. Avem locuri ideale pentru airsoft, nu si conditii de cazare. Avem soldati de weekend printre daramaturi, cand am putea avea o invazie de turisti in cautarea militariei cu zambetul pe buze.


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
ARO, dispariția unui simbol - Partea III. Istoricul unei privatizări: furt, prostie, dezinteres controlat și interes țintit
ARO, dispariția unui simbol - Partea III. Istoricul unei privatizări: furt, prostie, dezinteres controlat și interes țintit

Privatizarea ARO ar trebui introdusa in manuale. La capitolul "asa nu!". Este blestemul unei privatizari fara cap, al unor afaceri greu de patruns care au atins intreaga industrie romaneasca si continua sa faca victime.

ARO, dispariția unui simbol - Partea II. Măsurile extreme pentru salvarea uzinei au ajuns subiect de film
ARO, dispariția unui simbol - Partea II. Măsurile extreme pentru salvarea uzinei au ajuns subiect de film

În timp ce uzina din Muscel luase drumul declinului, politicienii români s-au dovedit neputincioși în gasirea unor soluții cu adevarat salvatoare.

ARO, dispariția unui simbol - Partea I. Cum a ajuns un brand internațional și de ce a fost îngropat
ARO, dispariția unui simbol - Partea I. Cum a ajuns un brand internațional și de ce a fost îngropat

Înainte de '89, toți românii visau la un ARO, mașina 4X4 românească făcută la Muscel, dar puțini puteau s-o aibă, pentru că era un produs foarte căutat și la export. După 50 de ani de activitate, uzina din Câmpulung și-a incetat activitatea.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.