Surprize la rezultatele parțiale de la simularea evaluării naţionale. Notele elevilor
Surprize la rezultatele parţiale pentru simularea evaluării naţionale: faţă de anul trecut, sunt cu 5 % mai multe note peste 5 la clasa a 8-a şi note mai mici a 7-a, care a avut şi întrebări-grilă.
Deşi reprezentanţii Ministerului Educaţiei au promis că procentele naţionale vor fi gata vineri după amiază, preluarea datelor s-a prelungit şi multe comisii judeţene au lăsat totul pe sâmbătă. Între timp, în cele mai multe şcoli lucrările au fost deja discutate la clasă.
Primul câştigător e Raluca.
Profesor: "Hai să vedem! Nota este aceasta. Greşeli destule... compunerea bună."
Unu la unu, între elev şi profesor. Aşa s-au discutat în clasa notele de la simulare, aşteptate cu interes moderat de cei care s-au antrenat săptămâna trecută pentru primul mare examen din viaţa lor.
Profesor: Greşeli mari! Nu mai ştim verb, nu mai ştim conjugări. Cum ţi se pare?
Elev: Pentru cât efort am depus, mare.
Odată cu introducerea normelor privind siguranţa datelor personale, a fost interzisă publicarea notelor alături de numele elevilor. Pe avizierul şcolilor au fost lipite statistici seci, cu rezultate generale.
Director adjunct școală: ”Patru copii din 60 au note sub 5. Şi la matematică la fel, 4 sub 5.”
În Cluj, la clasa a 8-a numărul notelor de promovare a crescut faţă de anul trecut cu 5 la sută. La fel şi în Sălaj, iar în Dolj cu 6 la sută. Reprezentanţii elevilor susţin că, acolo unde rezultatele sunt slabe la clasa a 7-a, de vină a fost subiectul cu întrebări-grilă, introdus pe ultima sută de metri.
Petru Apostoaia, președintele Consiliului Elevilor: ”Fără o testare prealabilă în teritoriu care să arate care este nivelul de dificultate necesar rezultatele sunt neconcludente.”
Profesor Dragoș Iliescu: ”Anul trecut, în mod ironic, cereau introducerea testelor grilă. Vom mări artificial cu 10% toate notele. În acelaşi timp ranforsezi obiectivitatea. Toată lumea e pe acelaşi calapod. Ai bifat, am pus grila peste, nu mai există deloc subiectivitate.”
În mod neaşteptat, anul trecut chiar a fost o diferenţă majoră între procentul de promovare la simulare - doar 47% - şi cel de la examen - 73%. Notele sesiunii "de antrenament" au fost dezastruoase: doar 33 la sută dintre elevi au luat peste 5 la matematică şi 62 la sută abia au trecut pragul la romană.
La examen, în 2018, procentul celor care au primit un 5 chinuit a fost cu 4 mai mic faţă de anul precedent.
Rezultatele de la simulări nu se contestă şi nu se trec în catalog, cu excepţia cazului în care cei cu note mari şi interesaţi să îşi crească media cer acest lucru printr-o cerere scrisă. Pentru elevii de la a şaptea şi a opta, părinţii trebuie să completeze formularul trimis în şcoli de Ministerul Educaţiei, după şedinţa în care le sunt prezentate lucrările.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: elevi, note, rezultate evaluare nationala, simulare,
Dată publicare:
22-03-2019 18:36