România Educată. Aproape 8.500 de elevi cu medii sub 5 primesc burse „de merit”

note carnet

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației. Concret, este vorba despre 8.494 de elevi care se află în această situație.

Conform Ministerului Educației, 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranşa de medii 8.00 - 10.00, iar 52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obţinute pe tranşa de medii 9.50 - 10.00. 8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranşa de medii 5.00 - 7.99 şi 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00.

Per total, aproximativ 45.000 de elevi cu medii sub 8.00 primesc bursa „de merit”.

Ministerul Educaţiei afirmă că ”punerea în aplicare a prevederilor Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 a condus la majorarea cuantumului burselor şcolare după cum urmează: bursa de merit: de la 200 de lei/lună la 450 de lei/lună; bursa socială: de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună; bursa tehnologică: de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună”.

„În privinţa burselor de merit, conform celor mai recente date transmise de inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, peste 461.700 de elevi beneficiază în luna octombrie 2023 de acest tip de burse. În funcţie de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidenţiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranşa de medii 8.00 - 10.00”, precizează ministerul.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Ministerul Educaţiei mai afirmă că ”52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obţinute pe tranşa de medii 9.50 - 10.00”.

„8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranşa de medii 5.00 - 7.99 şi 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00. Raportat la numărul total de burse şcolare (peste 1.289.000), bursele acordate pentru medii situate pe această tranşă reprezintă 0,66%. 6,64% dintre bursele de merit sunt acordate pentru premii la etape judeţene sau naţionale ale olimpiadelor/competiţiilor şcolare şi extraşcolare”, precizează sursa citată.

Ministerul mai arată că în anul şcolar 2022 - 2023 au fost acordate peste 260.500 de burse de merit şi peste 92.000 de burse de studiu, element ce relevă o majorare a numărului de beneficiari în acest an şcolar. „De asemenea, aproape s-a dublat numărul burselor sociale: peste 738.800 în acest an şcolar, comparativ cu 389.490 de burse de ajutor social în anul şcolar anterior”, subliniază ministerul.

„Reiterăm că obiectivele burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere, vizează stimularea învăţării individuale, încurajarea unei competiţii constructive în fiecare clasă de gimnaziu şi liceu din România, reducerea disparităţilor sociale, precum şi îmbunătăţirea mediei naţionale a rezultatelor obţinute de elevi, luând în calcul contextele de învăţare diferite, atât la examenele naţionale, cât şi la testările internaţionale. Metodologia-cadru de acordare a burselor şcolare a fost elaborată în concordanţă cu prevederile Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, care stabileşte explicit tipurile de burse şi principalele condiţii de acordare a acestora”, spune instituţia.

Ministerul explică faptul că demersul a respectat etapele prevăzute de legislaţia în vigoare şi principiul transparenţei - elaborare, etapă de consultare publică, dezbatere publică, la solicitarea partenerilor de dialog social, şedinţă a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educaţiei pentru integrarea propunerilor şi avizarea documentului, urmate de publicarea în Monitorul Oficial.

„Ministerul Educaţiei analizează propunerile de îmbunătăţire a Metodologiei de acordare a burselor şcolare, cu respectarea interesului superior al copilului şi a principiului echităţii”, se mai arată în comunicat.

Ministerul precizează că situaţia numerică a burselor este dinamică, iar centralizarea publicată în prezentul comunicat şi în documentul anexat a rezultat în urma actualizărilor primite de la inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti până la data de 31 octombrie 2023.

Câți elevi primesc burse

Ministerul Educaţiei a făcut publice recent date statistice privind numărul elevilor care primesc burse şi tipul acestora.

Bursa de excelență olimpică I:
170 de beneficiari

Bursa de excelență olimpică II: 2.750 de beneficiari

Bursa de merit: 459.883 de beneficiari

Bursa socială: 736.635 de beneficiari

Bursa tehnologică: 82.512 beneficiari

Bursa pentru încurajarea participării la educație și prevenirea abandonului școlar pentru mamele minore: 731 de beneficiare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Începe vacanța de Paște 2024. Când se vor întoarce elevii la cursuri
Începe vacanța de Paște 2024. Când se vor întoarce elevii la cursuri

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.  

Vacanța de Paște 2024. Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște
Vacanța de Paște 2024. Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Se apropie vacanța de Paște a elevilor. Potrivit programului anunțat de MInisterul Educației, elevii vor avea vacanță în Săptămâna Patimilor și se vor întoarce la școală în a treia zi de Paște.

Noutăți în sistemul educațional: Copiii vor fi repartizați aleatoriu la grădiniță și creșă
Noutăți în sistemul educațional: Copiii vor fi repartizați aleatoriu la grădiniță și creșă

Părinții care îşi înscriu peste o lună copiii la grădiniță sau la creșă nu vor mai putea să-și aleagă educatorul!

Recomandări
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Un individ a lovit cu maceta mai multe persoane
Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Un individ a lovit cu maceta mai multe persoane

Atac sângeros în apropierea unei stații de metrou din Londra. Mai multe persoane au fost lovite cu o macetă de un individ furios.  

Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.