România Educată. Aproape 8.500 de elevi cu medii sub 5 primesc burse „de merit”

note carnet

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației. Concret, este vorba despre 8.494 de elevi care se află în această situație.

Conform Ministerului Educației, 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranşa de medii 8.00 - 10.00, iar 52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obţinute pe tranşa de medii 9.50 - 10.00. 8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranşa de medii 5.00 - 7.99 şi 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00.

Per total, aproximativ 45.000 de elevi cu medii sub 8.00 primesc bursa „de merit”.

Ministerul Educaţiei afirmă că ”punerea în aplicare a prevederilor Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 a condus la majorarea cuantumului burselor şcolare după cum urmează: bursa de merit: de la 200 de lei/lună la 450 de lei/lună; bursa socială: de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună; bursa tehnologică: de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună”.

„În privinţa burselor de merit, conform celor mai recente date transmise de inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, peste 461.700 de elevi beneficiază în luna octombrie 2023 de acest tip de burse. În funcţie de criteriile de acordare (media anuală/media de admitere), datele centralizate au evidenţiat faptul că 82,78% din totalul burselor de merit sunt acordate elevilor care se încadrează în tranşa de medii 8.00 - 10.00”, precizează ministerul.

Ministerul Educaţiei mai afirmă că ”52,55% din totalul burselor de merit sunt acordate pentru rezultate obţinute pe tranşa de medii 9.50 - 10.00”.

„8,74% din totalul burselor de merit revin elevilor care se încadrează în tranşa de medii 5.00 - 7.99 şi 1,84% din totalul burselor de merit este generat de mediile sub 5.00. Raportat la numărul total de burse şcolare (peste 1.289.000), bursele acordate pentru medii situate pe această tranşă reprezintă 0,66%. 6,64% dintre bursele de merit sunt acordate pentru premii la etape judeţene sau naţionale ale olimpiadelor/competiţiilor şcolare şi extraşcolare”, precizează sursa citată.

Ministerul mai arată că în anul şcolar 2022 - 2023 au fost acordate peste 260.500 de burse de merit şi peste 92.000 de burse de studiu, element ce relevă o majorare a numărului de beneficiari în acest an şcolar. „De asemenea, aproape s-a dublat numărul burselor sociale: peste 738.800 în acest an şcolar, comparativ cu 389.490 de burse de ajutor social în anul şcolar anterior”, subliniază ministerul.

„Reiterăm că obiectivele burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere, vizează stimularea învăţării individuale, încurajarea unei competiţii constructive în fiecare clasă de gimnaziu şi liceu din România, reducerea disparităţilor sociale, precum şi îmbunătăţirea mediei naţionale a rezultatelor obţinute de elevi, luând în calcul contextele de învăţare diferite, atât la examenele naţionale, cât şi la testările internaţionale. Metodologia-cadru de acordare a burselor şcolare a fost elaborată în concordanţă cu prevederile Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, care stabileşte explicit tipurile de burse şi principalele condiţii de acordare a acestora”, spune instituţia.

Ministerul explică faptul că demersul a respectat etapele prevăzute de legislaţia în vigoare şi principiul transparenţei - elaborare, etapă de consultare publică, dezbatere publică, la solicitarea partenerilor de dialog social, şedinţă a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educaţiei pentru integrarea propunerilor şi avizarea documentului, urmate de publicarea în Monitorul Oficial.

„Ministerul Educaţiei analizează propunerile de îmbunătăţire a Metodologiei de acordare a burselor şcolare, cu respectarea interesului superior al copilului şi a principiului echităţii”, se mai arată în comunicat.

Ministerul precizează că situaţia numerică a burselor este dinamică, iar centralizarea publicată în prezentul comunicat şi în documentul anexat a rezultat în urma actualizărilor primite de la inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti până la data de 31 octombrie 2023.

Câți elevi primesc burse

Ministerul Educaţiei a făcut publice recent date statistice privind numărul elevilor care primesc burse şi tipul acestora.

Bursa de excelență olimpică I:
170 de beneficiari

Bursa de excelență olimpică II: 2.750 de beneficiari

Bursa de merit: 459.883 de beneficiari

Bursa socială: 736.635 de beneficiari

Bursa tehnologică: 82.512 beneficiari

Bursa pentru încurajarea participării la educație și prevenirea abandonului școlar pentru mamele minore: 731 de beneficiare.

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Meditațiile online cu profesori străini prind și în România. Cât costă un curs de engleză cu o profesoară din Ghana
Meditațiile online cu profesori străini prind și în România. Cât costă un curs de engleză cu o profesoară din Ghana

Meditațiile online cu profesori străini câștigă teren și la noi. Sunt mai ieftine decât cele clasice, iar copiii au nevoie de un calculator și conexiune la internet. Profesorii sunt din toate colțurile lumii, inclusiv din țări africane precum Ghana.  

Experiment Știrile PRO TV într-o grădiniță. Mai multe jucării nu înseamnă neapărat un copil fericit
Experiment Știrile PRO TV într-o grădiniță. Mai multe jucării nu înseamnă neapărat un copil fericit

De Black Friday românii au umplut coșurile în special cu jucării, iar cele mai căutate au fost păpușile, jocurile de construit sau cele interactive, arată un top realizat de o platformă de vânzări online.  

Aritmetica mentală, o metodă de calcul japoneză tot mai populară și în România. De la cât pornesc prețurile pentru cursuri
Aritmetica mentală, o metodă de calcul japoneză tot mai populară și în România. De la cât pornesc prețurile pentru cursuri

Aritmetica mentală - o metodă de calcul japoneză ce duce la performanțe uluitoare - devine tot mai populară și la noi în țară. Începătorii folosesc abacul, iar după câteva luni pot face rapid calcule complexe, fără creion, hârtie ori calculator.

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupție, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

Cum arată primul tronson al autostrăzii de centură a Capitalei A0. Când se va deschide
Cum arată primul tronson al autostrăzii de centură a Capitalei A0. Când se va deschide

De miercuri putem circula pe Autostrada de Centură a Capitalei, așa numita A0, dar numai pe lotul între nodul rutier cu DN1 și nodul rutier cu A3.

Armistițiul dintre Israel și Hamas ar putea fi prelungit cu încă cinci zile. 10 israelieni au fost eliberați marți seară
Armistițiul dintre Israel și Hamas ar putea fi prelungit cu încă cinci zile. 10 israelieni au fost eliberați marți seară

Armistițiul dintre Israel și Hamas pare să reziste și sunt șanse să fie prelungit cu încă cinci zile, potrivit unor oficiali israelieni.