Grevă de avertisment a profesorilor, miercuri. Ce înseamnă și care sunt nemulțumirile dascălilor

Ultima actualizare: 19-01-2022 08:10
scoala general
Shutterstock

Grevă de avertisment a profesorilor, membri de sindicat, declanșată miercuri, conform unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Astfel, greva de avertisment va avea loc între orele 11:00 și 13:00.

De ce sunt profesorii nemulțumți

Protestul membrilor celor două organizații sindicale este cauzat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru:

1. ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
3. ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
6. SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

Aceștia amintesc că pe 13 ianuarie aproximativ 100 de membri ai celor două federații, precum și ai FNS „ALMA MATER“, au pichetat sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal. Acesta a fost cel de-al 4-lea pichet organizat în fața Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federații.

Ce înseamnă greva de avertisment

În cele două ore, în unitatea de invățământ vor fi prezenți toți membri de sindicat participanți la acțiune, iar în condică se va scrie "GREVĂ".

Cadrele didactice care au ore în intervalul respectiv vor supraveghea copiii/elevii prezenți în unitate, fără a preda.

O parte dintre profesorii care nu au ore în acel interval vor fi în unitate, asigurând supravegherea patrimoniului.

Personalul didactic auxiliar și nedidatic va rămâne la locul de muncă fără a-și desfășura activitatea.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO