O familie ar trebui să dea 550 de lei/lunar pentru educația copilului, lucru aproape imposibil
Deşi învăţământul de stat este gratuit, conform Constituţiei României, în realitate, subfinanțarea educaţiei pune greul pe umerii părinţilor.
Cifrele ''Eurostat'' arată că România este pe ultimul loc la investiţii în acest domeniu, iar asta se reflectă zilnic în societatea noastră. Specialiştii au calculat că o familie ar trebui să dea măcar 550 de lei pentru instruirea lunară a copilului, lucru aproape imposibil de realizat.
Cheltuielile părinţilor apar de la clasa pregătitoare. Pe lângă pregătirea necesarului pentru şcoală, adulţii investesc şi în cursuri extra-școlare. Conform unui studiu realizat de ''Fundația Friedrich Ebert Stiftung'', bugetul lunar pentru un trai decent acordat educaţiei şi culturii unui copil ajunge la 545 de lei. Aici intră rechizitele, fondul clasei sau al şcolii, after-school-ul şi serbările. Cei mai mulţi români nu îşi permit acest efort.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Bunic: - La engleză, de două ori pe săptămână şi baschet, chiar dacă e un pic anti-sport, pentru mişcare merge.
Reporter: - Cam cât costă lunar?
Bunic: - Cred că 200-300 de lei. Cam aşa.
Statisticile arată că pe măsură ce trec anii, învăţământul este tot mai scump. Apar manualele auxiliare, meditaţiile şi excursiile cu clasă.
"Cel puţin 400 de lei în fiecare lună doar pe necesităţi. Un stilou se mai strică şi trebuie schimbat şi evident că nu poţi să cumperi un stilou de 3 lei pentru că atât face, am comandat şi auxiliare. Plus cursuri suplimentare: engleză, arabă şi şah", spune o mamă.
"Cam 500 de lei pe lună. Materiale didactice şi cursuri extra. În general sport şi limbi străine", transmite o altă mamă.
Ministerul Educaţiei a alocat 4413 lei în 2018 costului standard per elev. În realitate, însă, această sumă se duce în proporţie de 90% pe salariile profesorilor. Aşa că părinţii sunt nevoiţi să completeze ce nu dă statul.
Eugenia Ilea, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: - Fondul clasei, fondul şcolii este ilegal.
Reporter: - În relitate, însă...
Eugenia Ilea, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: - În realitate, mai avem atenţionări din partea părinţilor că se cer încă aceste fonduri pentru diverse achiziţii: este necesar nu ştiu ce să se schimbe la clasă, nu ştiu ce perdele.
La nivel european, România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte investiţia statului în educaţia fiecărui elev. Bulgaria, Lituania, Ungaria şi Polonia sunt înaintea noastră. Iar în timp ce România alocă aproximativ 1000 de euro, la polul opus se afla Luxemburg, cu aproape 20.000 de euro.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!