Moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ligia Deca. „Nu a făcut altceva decât să ascundă problemele din învăţământ”
Moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ligia Deca este dezbătută, luni, în plenul Camerei Deputaților.
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a depus săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă împotriva ministrului Deca.
„Grupul USR, împreună cu parlamentarii de la Forţa Dreptei, vă înaintează moţiunea simplă intitulată 'Un ministru care minte nu poate gestiona Educaţia', moţiune împotriva doamnei Ligia Deca", a anunţat Moşteanu.
Votul pe moţiunea depusă de deputaţii USR şi cei de la Forţa Dreptei se va da marţi.
„Am văzut cu toţii rezultatele la testele PISA. România ocupă penultimul loc în UE. Nu mai e un şoc pentru nimeni, e doar confirmarea dezastrului din educaţie.Ce a făcut în aceste condiţii Ministerul Educaţiei? A cosmetizat raportul OECD şi a prezentat rezultatele în batjocură. Altfel nu se poate numi aprecierea că ”România este rezilientă” DA! Educaţia a reuşit ”performanţa” să rămână pe ultimul loc”, afirmă cei 56 parlamentari USR şi Forţa Dreptei care susţin moţiunea.
Senatorul USR Ştefan Pălărie şi deputatul independent Alexandru Kocsis au arătat că prin această moţiune se cere demisia ministrului Ligia Deca.
„Vom depune la Camera Deputaţilor o moţiune simplă împotriva ministrului corigent, Ligia Deca, un ministru care a ajuns să fie o piatră de moară pentru tot ceea ce se întâmplă în învăţământul românesc, iar acest lucru este cunoscut şi de către colegii de Guvern ai domniei sale şi de premierul Ciolacu. Un singur an calendaristic ar fi fost suficient pentru doamna ministru să-şi dea cel puţin trei demisii. O demisie pentru rezultatele catastrofale de la testele PISA şi pentru încercarea dumneaei de a măslui aceste rezultate, alegând convenabil doar cifrele pe care şi le doreşte. O anunţ pe doamna Ligia Deca că în acest moment România se străduieşte să adere în rândul ţărilor OECD şi că este o ruşine publică să falsifici un raport internaţional de opt pagini alegând doar ce îţi place ţie din acel text", a declarat, pe 11 decembrie, senatorul Ştefan Pălărie, conform Agerpres.
„Un ministru care minte nu poate gestiona educaţia”
În moţiunea simplă, Ligia Deca este acuzată că a cenzurat raportările privind procentul de analfabetism funcţional înregistrat în România, pentru a ascunde dezastrul educaţional şi că nu a făcut nimic pentru a stopa degradarea şcolii româneşti, din contră, a sporit inechităţile din sistem, prin introducerea examenului de admitere la liceu, în ciuda tuturor avertismentelor primite, şi a continuat să scadă nivelul subiectelor de la Evaluarea Naţională, „examen care a ajuns să nu mai însemne nimic”.
„A consacrat ideea că nota 2 e foarte bună, că merită premiată”, i se reproşează ministrului Deca.
USR şi Forţa Dreptei solicită Guvernului să accelereze reformele din Educaţie prevăzute în PNRR, să crească de îndată salariile profesorilor conform măsurilor adoptate prin OUG 57/2023 şi să asigure derularea Programului Naţional Masă Sănătoasă pentru un milion de copii în anul şcolar 2023-2024, aşa cum este stabilit în legea învăţământului preuniversitar, conform sursei menţionate.
„Ministra Ligia Deca nu a făcut altceva decât să ascundă problemele din învăţământ. De aceea, în urma acestei moţiuni, singurul demers corect, salvator, reformist este plecarea de la conducerea educaîiei din România”, conchid semnatarii documentului.
Rezultatele testării PISA 2022 arată că scorurile medii obţinute de elevii din România au fost similare cu cele înregistrate în 2018 la matematică, lectură şi ştiinţe. Totodată, elevii din România au rezultate mai scăzute decât media celor din ţările OCDE şi doar 1% dintre elevii din ţara noastră au performanţe superioare la ştiinţe. În plus, diferenţa între rezultatele obţinute de elevii avantajaţi şi cei dezavantajaţi este mai mare în România faţă de diferenţa medie dintre cele două grupuri în ţările OCDE. Circa un sfert dintre elevii români se declară victime ale bullying-ului.
Ministrul Ligia Deca a anunţat că rezultatele României la PISA 2022 s-au menţinut la acelaşi nivel ca în 2018. Ea a menţionat că, spre deosebire de alte state, ţara noastră nu a înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor.
„Sistemul educaţional din România este rezilient, dar trebuie să creştem nivelul de alfabetizare funcţional. Avem o proporţie importantă de elevi care nu au competenţele minime necesare pentru a face faţă cu succes provocărilor societăţii actuale. Performanţele la testarea PISA 2022 ne situează încă sub media OECD”, a explicat Deca, conform news.ro.
Sursa: Agerpres, News.ro
Etichete: ministrul educației, moțiune simpla, Ligia Deca,
Dată publicare:
18-12-2023 10:34