Rezultate PISA 2023: România, penultimul loc din UE. Aproape jumătate dintre elevii români sunt analfabeți funcțional
Ministrul Educației a primit în avans o nuia de la Moș Nicolae odată cu publicarea clasamentului pe țări a testelor PISA.
Cifrele arată că performanța elevilor de 15 ani, aflați aproape de finalizarea învățământului obligatoriu, este pe penultimul loc din Uniunea Europeană. Aproape jumătate se încadrează la analfabetism funcțional la matematică, științe și citire. Elevii de clasa a IX-a au avut scoruri mari doar la viteza cu care leagă prietenii cu colegii. Ceea ce, spun sociologii, ține de felul nostru de a fi, ca popor, și nu de calitatea educației din școli.
Nume grele din Educație s-au adunat la radiografia sistemului de învățământ.
Este a șasea oară când un eșantion de 7600 de elevi din 260 de școli a participat la testarea PISA, iar în acest an accentul a fost pus pe matematică. Rezultatele sunt… dureroase. 49 la sută se înscriu în zona analfabetismului funcțional și numai 4 la sută au scoruri de înaltă performanță. Nivelul e mediocru și pentru celelalte două domenii - la științe, 44% dintre cei testați au trecut prin 10 ani de școală ca o găscă prin apă, iar la lectură 42% dintre elevii de 15 ani citesc greu sau nu înțeleg ce-au citit.
Și la citit sau științe, școlarii străluciți sunt între 2 și 3%. În cele 81 de țări incluse în testare, România se află pe locul 45 sau 48, în funcție de materie. De două ori mai puțini decât media celorlalți candidați. Profesorii care formează noi dascăli spun că evaluarea, făcută de un organism independent, reflectă hibele sistemului autohton.
Marian Staș, coordonatorul unui proiect educational: „Modelul educațional este din alt ev, din altă lume, n-are nicio legătură cu lumea de azi, nu cu PISA în particular, și în al doilea rând mă voi screme, voi face tot ce pot ca să fac să dau și eu testul ăla PISA, că România e și ea acolo. România educată este o Românie mediocră de nota 6. Un imens uriaș trist, bleg, cu picioare de lut, iar astea nu sunt întâmplătoare. Asta e de fapt necazul meu și revolta mea.”
Comparând cu media Uniunii Europene, suntem cu 53 de puncte (din 600) mai jos la științe. Avem cu 45 de puncte mai puțin la matematică și cu 40 mai jos la lectură.
Tanja Bastianic, director educațional PISA: „Elevii de acum, care au 15 ani, sunt la nivelul celor de 14 ani, din generațiile trecute. Vă dați seama că e un fenomen îngrijorător, practic ei au pierdut un an de educație.”
Concluzia mai marilor din educație... am ieșit prost, dar alții au picat și mai rău!
Ligia Deca, ministrul Educației: „Rezultatele României la PISA s-au menținut aproximativ la nivelul 2018.”
Ministrul Educației declară că lucrurile vor merge spre bine, aducând ca argument și acordarea burselor de merit primilor 30% din elevii fiecărei clase... inclusiv celor peste 200 de elevi cu medii sub 2.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: scoala, elevi, ministerul educatiei, Pisa, analfabetism,
Dată publicare:
05-12-2023 18:38