Ministrul Educației a anunțat noua structură a anului școlar 2022-2023, împărțită pe module
Structura anului școlar va fi schimbată în totalitate, a anunțat ministrul Educației. În locul celor două semestre, oficialii propun cinci module de învățare și patru vacanțe scurte, plus cea de vară.
O noutate în programă este și renunțarea la teze. Vor rămâne, însă, evaluări periodice - și unele la început și final de an.
Cursurile vor fi împărțite în 5 module de 6-8 săptămâni, care vor alterna cu 5 vacanțe.
Primul modul de școală începe în septembrie și se va desfășura timp de 7 săptămâni. Între 24 și 30 octombrie, toți elevii ar urmă să primească vacanță.
Urmează al doilea modul de învățare, pînă în preajma sărbătorilor de iarnă, cînd copii vor intră în vacanța două săptămâni. Apoi revin în bănci pentru al treilea modul care se întinde pînă în februarie.
Aici, săptămînă de vacanță va fi luată în a două, a treia, sau a patra săpămână a lunii - în funcție de decizia fiecărui Inspectorat județean în parte. Modulul 4 va dura până în apropierea sărbătorilor pascale cînd din nou copiii au două săptămâni libere. Și ultimul modul va ține până la vacanța de vară.
Această nouă structura de an școlar împărțit în module, și nu trimestre sau semestre cum a fost pînă acum este asemănător cu sisteme de învățământ din țările vestice și cu programa școlilor private. Pe lângă modificările de structură, ar urmă să fie adoptate și cîteva schimbări de programă.
Una dintre ele este renunțarea la teze. Vor rămâne în schimb testările periodice, dar nu se știe cât va conta din media notă lor. În plan sunt și niște evaluări la început și la final de an.
Iulian Cristache, Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: ”S-au inspirat din țările mult mai dezvoltate decât noi, pentru că și acolo se întâmplă acest lucru. Una este să fiu evaluat după 15 săptămâni, când dădeam o teza la final - și una este să fiu evaluat periodic, la interval de 6-7 săptămâni. Este mult mai ușor și mă ajută și pe mine să construiesc cărămizile, iar la finalul anului să vorbesc de competențe.”
Deocamdată, reprezentanții din educație nu au hotărât care va fi procedura de închidere a mediilor la finalul celor 5 module.
Noua structură a anului școlar 2022-2023
Iată și noua structură a anului școlar 2022-2023, anunțată oficial de ministrul Educației:
-► 5 septembrie-21 octombrie – modulul 1 de școală
-► 24-30 octombrie – vacanță de toamnă pentru toți elevii
-► 31 octombrie – 22 decembrie – modulul 2 de școală
-► 23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă
-► 9 ianuarie – 6 aprilie – modulele 3 și 4 de școală
-► 8 aprilie – 23 aprilie – vacanța de primăvară
-► 19 aprilie – 16 iunie – modulul 5 de școală
-► 17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară
Sinteza declarațiilor ministrului Sorin Cîmpeanu:
- Structura anului școlar 2022-2023. Am reușit să ajungem la un consens, care este confirmat de orice expert care un minim de noțiune în pedagogie. Este vorba de nevoia de a alterna module de învățământ cu repaus.
- Propunerea a fost ca școala să înceapă în 5 septembrie. Să intre în vacanță la finalul lunii octombrie - 24-30 octombrie.
- După această vacanță urmează modului 2. Apoi urmează a doua vacanța din 23 decembrie până în 8 ianuarie.
- Apoi urmează modulul 3 în 9 ianuarie, luni. Se va derula până în februarie, când va fi a 3-a vacanță. O săptămână de vacanță mobilă în februarie.
- După această vacanță urmează al 4-lea modul până la vacanța de sărbătorile pascale 8-23 aprilie.
- Urmează modulul 5 și ultimul, care se derulează până în data de 16 iunie. Cea de-a cincea vacanță este și cea mai mare, vacanța de vară care urmează să înceapă pe 17 iunie și să dureze până în data din septembrie, când va începe anul școlar următor.
- Avem o altă noutate, alături de Săptămâna Altfel vom avea și Săptămâna Verde în structura anului școlar 2022-2023.
- Mediile încheiate la final de semestru nu au avut relevanță. Se va da libertate profesorilor să încheie evaluările pe parcurs.
- Principiul este acela al eliminării tezelor obligatorii.
- Vor fi evaluări standardizate, iar pe parcurs este libertatea profesorului să organizeze evaluarea pe disciplină.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, scoala, invatamant, Sorin Cimpeanu, elevi,
Dată publicare:
30-03-2022 15:38