Visează să ajungă asistente medicale, dar ar putea renunța la școală din cauza unui ordin MEN
Liceele care nu au avut nici măcar un absolvent capabil să ia Bacalaureatul nu mai au dreptul să organizeze clasa a IX-a. Prevederea apare într-un ordin publicat în Monitorul Oficial.
Numai în această vară 43 de instituţii cu profil tehnologic au fost în această situaţie. Măsura este contestată de unii specialişti în educaţie.
În judeţul Bacău, la prima sesiune de Bacalaureat, la două licee tehnologice s-a înregistrat promovabilitate zero. Unul din oraşul Târgu Ocna şi altul din comună Răchitoasa.
Florina şi Ana Maria sunt în clasa a VIII-a şi vor să ajungă asistente medicale. Sunt îngrijorate însă ca părinţii nu îşi vor permite să le trimită la oraş, în Bacău, dacă toate clasele de a IX-a de la liceul din localitate vor fi desfiinţate.
Reporter: Ce o să faceţi după ce termină şcoala?
Mirela Corcovală, mama fetelor: Ce o să facem, le lăsăm aşa cu 8 clase.
Reporter: Care o să fie şansa lor în viaţă fără liceu?
Mirela Corcovală, mama fetelor: O să fie greu, ca şi eu tot 8 clase am.
Valentin Corcovală, tatăl fetelor: Nu ne permitem că nu sunt bani şi cu ajutorul social care este ce să fac?
Reporter: Cum crezi că o să te descurci?
Ana-Maria Corcovală, elevă: Nu ştiu, greu,nu avem posibilitate să mergem mai departe.
Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, doar liceele în care a promovat cel puţin un candidat pot înfiinţa clasa a IX-a.
"Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul / filiera / profilul / specializarea / calificarea profesională / programul de studii <...> se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent", se arată în ordinul de ministru.
Din păcate în peste 20 de judeţe din ţară este dezastru.
În judeţul Iaşi, la sesiunea de Bacalaureat din vara, elevii de la două licee au picat examenul în masă. Printre ei şi 20 de absolvenţi de la Liceul Tehnologic "Petru Rareş" din Târgu-Frumos.
Gabriel Maftei, director adjunct Liceul "Petru Rareş": "Suntem singurul liceu tehnologic din zona noastră. Practic, se scoate din traseul educaţional partea tehnologică dintr-o zonă geografică pentru că într-o sesiune de bacalaureat nu am avut niciun elev promovat. Avem proiecte în şcoală, cu care facem pregătire suplimenatră, cu masă de prânz, şi credem că pe viitor nu se va mai întâmpla, dar acest ordin ne scoate de pe piaţă."
Potrivit sindicaliştilor din Educaţie, măsura e cu dublu tăiș.
Laviniu Lăcustă, lider sindicat USLIP: "Putem vorbi şi de riscul ca aceste licee să dispară. Cu certitudine vom avea un impact pe normele cadrelor didactice. Vor fi cu siguranţă reduceri de catedre."
Singura opţiune a elevilor care vor vrea să urmeze un profil tehnologic va fi școala profesională. La finalul ei, vor obţine, însă, o calificare de nivel inferior dar şi o meserie cu care se pot angaja imediat.
Sabina Manea, purtător de cuvânt ISJ Iaşi: "Este un moment în care managementul şcolii trebuie să-şi reconfigureze opţiunile, să vadă oportunităţile din piaţa muncii şi să vină cu o ofertă adecvată."
Pe de altă parte, reprezentanţii Onspectoratului dau asigurări că elevii vor avea opţiuni şi se vor putea înscrie în liceele cele mai apropiate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!