În ce condiții se vor deschide facultățile. Orban: "Fiecare universitate ia decizia cum începe"
Premierul Ludovic Orban a afirmat miercuri, la Piteşti, că în cazul instituţiilor de învăţământ superior va funcţiona autonomia universitară cu privire la modalităţile de desfăşurare a cursurilor.
"Fiecare universitate ia decizia cum începe şcoala, pe baze condiţiilor specifice care există în fiecare universitate. E vorba de săli, amfiteatre, de măsura în care pot fi respectate regulile, că regulile sunt valabile şi pentru învăţământul superior - regulile de protecţie, de distanţare fizică, de dezinfectare. Până la urmă, fiecare universitate va lua decizia", a declarat Orban.
El a adăugat că un criteriu important va fi şi capacitatea de cazare a studenţilor.
"În anumite universităţi sunt spaţii de cazare suficiente, în alte universităţi e posibil să nu fie spaţii de cazare suficiente şi atunci şi aici se vor lua decizii de la universitate la universitate, în funcţie de situaţia concretă", a mai afirmat premierul Ludovic Orban.
Întâlnire cu reprezentanții studenților
Vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Educaţiei, Monica Anisie, au avut miercuri seara, la Guvern, o întâlnire cu 15 rectori ai universităţilor româneşti - conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor, cu reprezentaţii asociaţiilor studenţilor ANOSR, UNSR, USR şi LSRS, precum şi reprezentanţii sindicatului Alma Mater (proveniţi din 11 universităţi).
"Am discutat subiecte de maximă importanţă pentru deschiderea anului universitar în cele mai bune condiţii posibile din perspectiva securităţii sanitare combinată cu nevoia de continuare a actului educaţional", a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.
Ea precizează că "există deplină disponibilitate" pentru îmbunătăţirea prevederilor ordinului comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii "în spiritul unei mai bune adaptări la specificul universităţilor şi se apreciază orice contribuţie constructivă în beneficiul comunităţilor academice româneşti".
"S-a agreat iniţierea unor demersuri împreună cu Ministerul Fondurilor Europene pentru susţinerea cheltuielilor materiale ocazionate de nevoia de prevenire şi diminuare a riscului COVID şi de continuare a procesului educaţional în învăţământul superior", precizează vicepremierul.
Bilanțul zilei de 16 septembrie a indicat un record absolut de infectări în 24 de ore, fiind înregistrate 1.713 de cazuri.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că pe teritoriul României au fost confirmate 107.011 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!