Firmele cu capital străin din România investesc în școli de meserii. Elevii învață, dar primesc și bani
Pentru că găsesc greu oameni calificați, firmele cu capital străin din România investesc în școli de meserii. La Sighișoara, de exemplu, două companii renovează fostul atelier mecanic de la Liceul Tehnologic.
Începând cu acest an școlar, 12 elevi vor învăța tainele meseriei de mecanic de utilaje şi instalaţii industriale.
Atelierul mecanic de la Liceul Tehnologic nr. 1 din Sighişoara este aproape gata. Mobilierul vechi de patru decenii a fost schimbat, la fel si mesele de lucru și utilajele. Totul a fost plătit de două firme cu capital străin din Sighișoara. Ambele produc țesături pentru uz industrial, folosite, printre altele, la airbag-uri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Hermann Povel, director firmă: Școala duală e foarte comuna în străinătate. În ultima perioadă primim cereri de angajare doar de la persoane necalificate, este foarte greu de găsit forță de muncă cu pregătire.
Şcoala duală - în care elevii fac practică nu doar în clase, ci și în companii - le asigură absolvenților un loc de muncă după absolvire. Tinerii au răspuns pozitiv: s-au înscris 36, adică trei pe un loc, iar selecția s-a făcut prin concurs de admitere.
Toth Tivadar, director adjunct Liceul Tehnologic numărul I Sighișoara: Marea majoritate a orelor de practică se face la înterprinderile respective, deci practic în condiiții reale sunt pregătiți acești copii.
Numărul orelor de practică va crește, de la 20 în clasa a IX-a, la 72 în clasa a XI-a. Învață, dar primesc și bani pentru asta.
Toth Tivadar, director adjunct Liceul Tehnologic numărul I Sighișoara: Pot să beneficieze de bursă supliemntară, față de cea oferită de stat, statul oferă 200 de lei, iar în prezent firmele dublează aceste sume.
Iulian Sîrbu, primar Sighișoara: Vor fi pregătiți pentru un loc de muncă, din prima zi vor ști exact ce au de făcut.
Pe viitor, cele două companii din Sighișoara iau în calcul să diversifice calificările și să mărească numărul elevilor pe care îi pregătesc.