Experiment Știrile PRO TV într-o grădiniță. Mai multe jucării nu înseamnă neapărat un copil fericit
De Black Friday românii au umplut coșurile în special cu jucării, iar cele mai căutate au fost păpușile, jocurile de construit sau cele interactive, arată un top realizat de o platformă de vânzări online.
Psihologii spun însă că o cameră plină cu astfel de obiecte nu înseamnă neapărat un copil fericit. Important pentru cel mic este ca jocurile să-i stimuleze imaginația și creativitatea, dar și comunicarea cu alți copii.
Camera unui preșcolar din Constanța este plină cu jucării de toate tipurile. Imaginea este familiară pentru majoritatea părinților, atrag atenția psihologii, care spun că adulții cu posibilități au tendința să cumpere jucării de cel puțin două ori pe săptămână.
Femeie: „Are foarte multe jucării fetița mea. La început i-am cumpărat foarte des, fiind singurul nostru copil, dar acum am început să le mai rărim".
Potrivit unui studiu realizat de o universitate din Statele Unite care a urmărit comportamentul copiilor în cadrul unor sesiuni de joacă, o multitudine de jucării dintr-o cameră nu înseamnă neapărat un copil fericit, ci mai degrabă unul plictisit, care nu își folosește imaginația și creativitatea și nici nu comunică cu cei din jur.
Am recreat și noi experimentul într-o grădiniță. Copiii din grupa mijlocie au fost împărțiți în mai multe tabere, iar fiecărui grup i s-a oferit o singură jucărie.
La nici cinci minute de când fiecare grup a primit jucăria, se observă cum copiii socializează, creează jocuri și inventează povești în jurul acesteia.
Mihaela Jianu, educatoare: „Ne bucurăm când avem multe jucării, dar prea multe jucării îi aglomerează, nu se pot concentra și atunci este bine ca ele să fie rotite în permanență și să aibă doar câteva puse la dispoziție".
Elena Stambuli, psihoterapeut: „Foarte multe jucării scad creativitatea copilului. Ei sunt obișnuiți cu aceste jucării scumpe care fac totul și nu mai pun la contribuție imaginația".
Specialiștii recomandă să rezistăm ispitei de a cumpăra des, iar dacă totuși nu reușim, o soluție ar fi să le punem la dispoziție doar câteva jocuri, apoi să facem rocada cu altele pe care le avem deja în casă.
Femeie: „Am încercat să nu le aglomerez camera cu jucării pentru că prea multe jucării consider că le afectează lipsa de atenție, concentrare și creativitatea. Am observat că atunci când au mai puține jucării încep să le prețuiască, să aibă mai multă grijă de ele".
Fetiță: „Eu am multe și preferata mea jucărie este Barbie".
R: Ce jucării aveți?
Gemene: „Avem multe LEGO. Avem păpuși și oițele".
Anul acesta, de Black Friday, jucăriile au fost în topul celor mai bine vândute produse. Peste 360.000 de obiecte destinate copiilor au fost comandate doar pe o singură platformă de vânzări.