70 de universitați din Europa vor să îi convingă pe elevii români să le urmeze cursurile

×
Codul embed a fost copiat

Tot mai mulţi elevi români îşi continuă studiile în străinătate, după ce termină liceul.

Universităţile din Europa îi aşteaptă cu porţile deschise, dovadă că marți, la Cluj, reprezentanţii a 70 de astfel de unităţi şcolare au încercat să îi convingă pe tinerii de la noi să le urmeze cursurile. În ţările nordice, studiile sunt gratuite iar cazarea, masă şi transportul pot fi acoperite prin burse.

Elev la un liceu din Cluj, un tânăr vrea să meargă la o facultate din Franţa după Bacalaureat. Universităţile de acolo caută candidaţi români pentru că vorbesc cu uşurinţă limbi străine şi se descurcă în orce domeniu.

Studenţii care ajung să studieze în Franţa plătesc pentru facultăţile de management hotelier - de pildă - 600 de euro pe an.

Patric Andrew, developement manager Universitatea "VATEL" Franța: "Căutam români pentru că sunt foarte buni studenţi, sunt pasionaţi şi motivaţi, sunt muncitori."

Citește și
elevi
Simulare BAC 2018. Elevii de clasele a XI-a și a XII-a susțin proba la Limba maternă

Diana a absolvit la Worcester în Marea Britanie. Studiile au costat-o 9 mii de lire pe an. Banii i-a obţinut de la guvernul britanic, care îi va recupera de la ea, în rate lunare, după ce se va angaja.

Tânăra a venit la târg ca să îi convingă şi pe alţi romani să meargă în Marea Britanie.

Diana Iușco, absolventă Universitatea Worcester Marea Britanie: "Mie mi se pare o experienţă foarte bună, să pleci pentru câţiva ani să vezi o altă mentalitate, te deschide foarte mult la minte."

Tadas Lavickas, reprezentant Universitatea Worcester: "Studenţii români sunt cunoscuţi ca fiind unii dintre cei mai buni studenţi din Europa şi cred că acesta e principalul motiv pentru care atât de multe universităţi din ţări diferite vin în România pentru a recruta studenţi"

Şi universităţile din ţările nordice caută studenţi români. Cele din Suedia şi Danemarca au locuri pentru cei care vor să studieze în IT. Le oferă 4 ani de studii gratuite iar cazarea, hrană şi transportul pot fi decontate cu ajutorul unor burse.

Vlad Lozovan, student și reprezentant Southeren University, Danemarca: "În Danemarca se caută studenți în inginerie sau programare, IT. Românii se descurcă foarte bine în acest domeniu şi avem foarte multe companii de inginerie mari care caută studenţi."

Elevă: "Universităţile din străinătate sunt mult mai dezvoltate şi ne pot oferi mult mai multe decât universităţile din România."

Oferte pentru studenţii români au şi alte universităţi străine. În Olanda un an de şcolarizare costă 2 mii de euro, în Elveţia aproape 30 mii de franci, iar în Germania studenţii supradotaţi nu plătesc nimic.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
O învăţătoare dintr-o comună din Brăila este cercetată de poliţişti pentru că ar fi lovit trei elevi
O învăţătoare dintr-o comună din Brăila este cercetată de poliţişti pentru că ar fi lovit trei elevi

Femeia s-ar fi enervat când a văzut că un copil de la clasa a II-a, la care este învăţătoare, a fost lovit cu bulgări de zăpadă de colegii mai mari.

Simulare BAC 2018. Elevii de clasele a XI-a și a XII-a susțin proba la Limba maternă
Simulare BAC 2018. Elevii de clasele a XI-a și a XII-a susțin proba la Limba maternă

Simularea probelor scrise la examenul naţional de Bacalaureat 2018 va continua marţi cu proba la Limba şi literatura maternă, pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale din clasele a XI-a şi a XII-a.

Recomandări
Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul
Ligia Deca: „Evaluarea Naţională începe pe 19 iunie”. Apel către profesori să revină la cursuri pentru a păstra calendarul

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a rugat vineri cadrele didactice să se întoarcă în clase de săptămâna viitoare, pentru ca toţi elevii să poată susţine examenele de final de gimnaziu sau de liceu, iar anul şcolar să se poată finaliza în bune condiţii.

SUA resping apelurile pentru o pace de tip
SUA resping apelurile pentru o pace de tip "teritorii contra pace" în Ucraina

Propunerile de a impune o încetare a focului sau de a face concesii teritoriale pentru a opri războiul din Ucraina nu ar servi decât la legitimarea agresiunii lui Vladimir Putin, a avertizat vineri secretarul american de stat Antony Blinken. 

Zborul cu care Regele Charles vine în România este cel mai urmărit din lume
Zborul cu care Regele Charles vine în România este cel mai urmărit din lume

Zborul cu care Regele Charles al III-lea vine în România este cel mai urmărit de pe platforma Flight Radar 24. Majestatea sa va ateriza pe Aeroportul Băneasa cu puțin înainte de ora 15:00.