70 de universitați din Europa vor să îi convingă pe elevii români să le urmeze cursurile

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Tot mai mulţi elevi români îşi continuă studiile în străinătate, după ce termină liceul.

Universităţile din Europa îi aşteaptă cu porţile deschise, dovadă că marți, la Cluj, reprezentanţii a 70 de astfel de unităţi şcolare au încercat să îi convingă pe tinerii de la noi să le urmeze cursurile. În ţările nordice, studiile sunt gratuite iar cazarea, masă şi transportul pot fi acoperite prin burse.

Elev la un liceu din Cluj, un tânăr vrea să meargă la o facultate din Franţa după Bacalaureat. Universităţile de acolo caută candidaţi români pentru că vorbesc cu uşurinţă limbi străine şi se descurcă în orce domeniu.

Studenţii care ajung să studieze în Franţa plătesc pentru facultăţile de management hotelier - de pildă - 600 de euro pe an.

Patric Andrew, developement manager Universitatea "VATEL" Franța: "Căutam români pentru că sunt foarte buni studenţi, sunt pasionaţi şi motivaţi, sunt muncitori."

Diana a absolvit la Worcester în Marea Britanie. Studiile au costat-o 9 mii de lire pe an. Banii i-a obţinut de la guvernul britanic, care îi va recupera de la ea, în rate lunare, după ce se va angaja.

Tânăra a venit la târg ca să îi convingă şi pe alţi romani să meargă în Marea Britanie.

Diana Iușco, absolventă Universitatea Worcester Marea Britanie: "Mie mi se pare o experienţă foarte bună, să pleci pentru câţiva ani să vezi o altă mentalitate, te deschide foarte mult la minte."

Tadas Lavickas, reprezentant Universitatea Worcester: "Studenţii români sunt cunoscuţi ca fiind unii dintre cei mai buni studenţi din Europa şi cred că acesta e principalul motiv pentru care atât de multe universităţi din ţări diferite vin în România pentru a recruta studenţi"

Şi universităţile din ţările nordice caută studenţi români. Cele din Suedia şi Danemarca au locuri pentru cei care vor să studieze în IT. Le oferă 4 ani de studii gratuite iar cazarea, hrană şi transportul pot fi decontate cu ajutorul unor burse.

Vlad Lozovan, student și reprezentant Southeren University, Danemarca: "În Danemarca se caută studenți în inginerie sau programare, IT. Românii se descurcă foarte bine în acest domeniu şi avem foarte multe companii de inginerie mari care caută studenţi."

Elevă: "Universităţile din străinătate sunt mult mai dezvoltate şi ne pot oferi mult mai multe decât universităţile din România."

Oferte pentru studenţii români au şi alte universităţi străine. În Olanda un an de şcolarizare costă 2 mii de euro, în Elveţia aproape 30 mii de franci, iar în Germania studenţii supradotaţi nu plătesc nimic.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO