Elevii, obligați să care în spate ghiozdane mai grele decât pot duce. Soluția unei școli din Techirghiol

Ultima actualizare: 17-01-2020 11:13

6 kilograme. Atât cântăreşte ghiozdanul pe care un elev de clasa a 3-a trebuie să-l care în spate zilnic, la şcoală şi înapoi acasă.

De cele mai multe ori, părinţii sunt nevoiţi să-i ducă pe copii până la intrare, special pentru a-i ajuta la căratul rucsacurilor supraîncărcate.

Într-o şcoală din oraşul Techirghiol s-a iniţiat un program pilot, prin care elevii să scape de povara mult prea grea.

Fie lasă cărţile în fişetele din unitatea de învăţământ, fie folosesc manuale în format electronic.

 

Nenumărați copii din toată țară merg zilnic pe jos la școală și sunt nevoiți să care ghiozdane în care au cărți, culegeri și caiete, pentru fiecare materie din ziua repectiva.

Elevă: „Pentru ora de matematică am nevoie de caietul de matematică pentru a scrie, culegerea de matematică pentru a face exerciții în plus și cartea de matematică, că să lucrăm pe caiet. Ar fi mai bine să fie mai puține, pentru că rucsacul este foarte greu și unii nu-l pot duce în spate”.

Părinte: „Se adună ceva greutate, cred că peste 5 kg, dacă nu chiar mai mult, și se vaită de multe ori de dureri de spate și că este foarte greu. Sunt situații când trebuie să aducă și sacoșica cu adidași pentru educație fizică și multe altele, care solicită coloana copilului”.

Un ghiodan de 6 kg, pentru un copil de clasa a 3-a

 

 

Reporterul Știrilor Pro TV a încercat să afle cât cântărește ghiozdanul unui elev care este în clasa a 3-a și are 4 materii într-o zi.

Toate materialele didactice, rechizitele și o sticlă de apă au ajuns să cantareasca, nu mai puțin de 6 kg.

În medie, greutatea unui copil de 9 ani care este în clasa a 3-a este aproximativ 30 de kg, la acestea se adugă și cele 6 kilograme care sunt în ghiozdan.

Toate clasele Liceului „Emil Racoviță” din orașul Techirghiol din Constanța sunt dotate cu table interactive. Profesorii și elevii au parte, astfel, de ore mult mai animate. În același timp, accesul la o tehnologie performanță îi ajută pe copii să scape de greutatea manualelor aduse zi de zi la școală.

Mirela Pisaltu, directorul liceului „Emil Racoviță” din Techirghiol: „Este un oraș în care nu sunt mijloace de transport în comun, deci distanțele nu sunt foarte mici. Pentru cei de la periferie, primăria asigura transportul cu microbuzul primăriei, dar ceilalți duc ghiozdanul în fiecare zi în spate. S-ar rezolva o problemă grea pentru copii, știm că sunt prizonierii calculatorului, nu mai fac mișcare dar să mai și care în fiecare zi 4-5 kg de hârtie... E destul de greu”.

Sorin Mihai, inspector principal ISJ Constanța: „Noi avem cel puțin până în clasa a 7-a posibilitatea să folosim pentru elevi manualele în format electronic puse la dispoziție cu titlu gratuit de către Ministerul Educației și Cercetării. La școală pot fi folosite aceste variante electronice. Există și o altă posibilitate, aceea de a folosi la unitatea de învățământ manualul în formatul tipărit, dar acolo trebuie să ne asigurăm că avem elevi care să poată să acceseze variantă electronică acasă, de pe un dispozitiv”.

Școala din Techirghiol a fost dotată cu table interactive, proiectoare și laptopuri din bugetul local, iar proiectul valorează 700.000 lei.

Citeste și...
Parteneri