Cum ar putea fi împărțit anul școlar 2020-2021. Oficialii propun 14 septembrie - 18 iunie

Ultima actualizare: 08-01-2020 20:22

Împărţirea vacanțelor pentru anul şcolar viitor stârneşte mari controverse! Profesorii, elevii, Ministerul Educaţiei şi patronatele din turism au idei diferite.

Oficialii au lansat un proiect în care scoala începe pe 14 septembrie şi se încheie pe 18 iunie. Însă reprezentanţii profesorilor se opun vehement, motivând că vara elevii chiulesc cel mai mult şi nu se pot concentra la examene. Iar unii operatori de turism propun că şcolile generale, liceele şi facultăţile să înceapă la o săptămână una după cealaltă ori separat pe regiuni.

Ministerul Educaţiei propune ca şcoala să înceapă pe 15 septembrie, iar prima vacanţă pe 24 octombrie. Alte două săptămâni fără cursuri sunt prevăzute pentru Crăciun şi Anul, încă una pe 30 ianuarie şi două în aprilie - mai. Iar vacanţă mare, pe 18 iunie. Dar profesorii spun că elevii au randament scăzut de cum dă căldură.

Cristina Lungu, învăţător: „O idee nepotrivită. Sunt din ce în ce mai agitaţi, e vara, vor să se joace, vor să meargă în vacanţe şi cu cât se termină mai devreme este perfect.”

Asta au constatat oficialii celor mai multe ţări europene, unde anul începe la 1 septembrie. Exact asta propun şi reprezentanţii elevilor. Iunie e perioada de vârf pentru absenteismul elevilor de liceu.

Tudor Panait, Consiliul elevilor: „Cei mai mulţi decid să nu vină la şcoală, să chiulească. Fie ca asta vor, uneori sunt îndemnaţi şi de profesori să nu mai vină. Luna iunie e folosită strict în scop birocratic. Noi ne dorim ca şcoala să înceapă pe 1 septembrie şi să se termine pe 1 iunie.”

Unii operatori din turism susţin calendarul impus prima oară acum 40 de ani.

Nicolae Bucovala, primvicepreședinte Federaţia Patronatelor din Turism: „Să se înceapă anul şcolar undeva pe 15 septembrie. Ce s-a întâmplat în 2019? Am avut pierderi foarte mari pentru că şcoala a început undeva pe data de şapte sau opt septembrie. ”

Alţi tour-operatorii propun ministerului soluţii revoluţionare, care, cred ei, ar asigura încasări constante în turism până toamna. În plus, ne-ar scăpa de ambuteiaje în trafic şi aglomeraţie în aeroporturi.

Adrian Voican, membru A.N.A.T.: „Am putea să luăm exemplu de la alte ţări dezvoltate care au găsit o soluţie ca să împace pe toată lumea. De exemplu Germania, o regiune intra în vacanţă o săptămână mai devreme, alta cu o săptămână mai târziu. Am lua în considerare şi ideea că ciclurile de învăţământ să înceapă vacanţele diferit.”

În proiectul de ordin de ministru se ţine cont şi de calendarele bisericeşti. În premieră, vacanţă de primăvară ar urma să fie fracţionată: liber între 2 şi 11 aprilie, când e Paştele Catolic. Înapoi la şcoală două săptămâni, apoi iar vacanţă între 30 aprilie şi 9 mai, când pică Paştele ortodox. Ministrul Educaţiei şi Cercetării spune că a venit cu această idee pentru a da o şansă tuturor familiilor, indiferent de confesiune, pentru a se reuni de sărbători.​

Proiectul ministerului este în dezbatere publică o săptămână.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO