Elevii care au dreptul la bursă după decizia CCR. Motivul neconstituțional pentru care au fost excluși
Curtea Constituțională a decis că Ministerul Educației a încălcat legea fundamentală atunci când a eliminat dreptul la anumite burse școlare pentru elevii din școlile particulare și confesionale.
Mai precis, aceștia pot lua doar bursă olimpică, nu și de reziliență sau de merit.
Judecătorii Curții Constituționale a României au admis sesizarea făcută de un părinte în anul 2019 și au precizat că sintagma "de stat" din cuprinsul Legii educației naționale nr.1/2011, adică vechea lege a edicatiei, permite acordarea bursei de performanță doar elevilor înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat.
S-a creat astfel o discriminare în rândul elevilor care urmează cursurile în cadrul sistemului de învățământ particular sau confesional.
În prezent, Legea educației promovată de ministra Ligia Deca prevede că elevii din școlile particulare și confesionale beneficiază doar de bursele de excelență olimpică, de bursele sociale și de bursele tehnologice, nu și de bursele de merit și de bursele de reziliență – de care potrivit legii pot beneficia doar elevii din școlile de stat.
Decizia CCR a fost luată în unanimitate, iar copiii aflați în situațiile respective pot depune cereri, pentru încasarea burselor cuvenite.