Doar 77% dintre absolvenții de liceu s-au înscris la Bacalaureat: ”A fost mai greu și cu pandemia”
În prag de Bacalaureat, doar 77% dintre absolvenții de liceu s-au înscris la examen.
Criza sanitară a jucat un rol important. A scos la iveală golurile din educație și a accentuat abandonul școlar, spun experții din domeniu.
Mădălina a ales să încerce abia în toamnă, iar până atunci să recupereze materia pierdută.
Mădălina, absolventă: "Sunt materii stufoase pentru care ai mult de învățat. A fost mai greu și cu pandemia, plus că a fost și online și a fost mai greu să te înțelegi cu profesorii. Se mai lua netul și se mai întrerupea și la profesori."
În 2003, anul în care s-au născut cei din generația care a terminat liceul anul acesta, au venit pe lume, potrivit Institutului Național de Statistică 212.459 de copii. Dintre aceștia, 152.000 au încheiat clasa a 12-a. Numai 77% dintre ei vor susține examenul de Bacalaureat.
Pandemia, spun experții în educație, a fost un factor care a pus ordine în gândurile elevilor. Mulți dintre ei, neatrași de școală, ori din cauza altor probleme personale, au găsit în cursurile online o portiță pentru abandon.
Daniela Vișoianu, expert în educație: "Dacă acești copii care nu se înscriu la examenul de Bacalaureat ar fi în lunile de finalizare ale unui program de calificare și de intrare pe piața forței de muncă n-ar trebui să ne îngrijorăm. Problema este că cine nu se înscrie la Bac nu știm în ce proporție are identitate profesională pe piața forței de muncă."
Gelu Duminică, sociolog: "Eșecul lor nu e eșecul lor individual, ci este eșecul sistemului, care n-a reușit să-o acompanieze pe parcursul școlii, astfel încât să termine școala și să aibă o școală de calitate."
Grav este că, potrivit estimărilor, doar 15.000 dintre elevii care
s-au înscris anul acesta la examenul de Bacalaureat vor avea note peste 8,50.