Deschiderea anului universitar a început în ton cu vremurile. Mulți studenți au urmărit festivitățile de acasă

Ultima actualizare: 27-09-2021 20:01

Oficial anul universitar va începe pe 1 octombrie, dar numeroase facultăți s-au deschis de luni. În ton cu vremurile studenții au urmărit festivitățile de acasă pentru că evenimentele s-au organizat într-un cadru restrâns, din cauza restricțiilor.

Anul acesta se înregistrează cel mai mic număr de studenți, din ultimii 10 ani, iar la nivelul Uniunii Europene, România are cei mai puţini absolvenţi de studii superioare.

Deschiderea anului la Universitatea de Vest din Timişoara s-a desfăşurat cu reguli stricte. Organizatorii au pus la dispoziţie doar 500 de locuri, iar participanţii au prezentat certificatul digital. Pentru că Timişoara are o rată de infectare de peste 7 la mia de locuitori, studenţii vor avea cursurile online şi se vor prezenta la facultate doar pentru laboratoare.

Tânăr: „Noi aveam dorinţa de a începe fizic, dar se pare că anul universitar se va desfăşura online, nici măcar hibrid şi e o dezamăgire”.

Tânăr: „Din experienţă am văzut că nu prea se face cum ar trebui să se facă școala şi plus că nu se compară interacţiunea în format fizic cu cea online”.

Mădălin Bunoiu - prorector Universitatea de Vest Timișoara: "Dacă ar fi să nominalizăm facultăţile care au decis pentru varianta față-în faţă sunt facultăţile vocaţionale, respectiv cele de ştiinţe exacte, ştiinţele naturii şi facultatea de drept".

Iar studenții din București și Cluj au urmărit deschiderea anului - online. La ASE, mulţi şi-au dat întâlnire în fața facultăţii.

Fată: ”Aşteptăm cu nerăbdare să îmi cunosc colegii şi să văd cum e, că până la urmă e un nou început”.

Băiat: ”Sunt anul 2 la Contabilitate şi Informatică de Gestiune. Adică, parctic sunt primul an, că până acum a fost online totul şi am puţine emoții acum”.

Anul acesta vine cu cel mai scăzut număr de studenţi din ultimii zece ani. Sunt puţin peste 400 de mii. Numărul lor a scăzut din 2012 şi până acum cu aproape 150 de mii. Iar la nivelul Uniunii Europene suntem țara cu cei mai puțini absolvenți de studii superioare.

Profesor universirat doctor Daniel David – rector UBB: „Cred că sunt două cauze: efectiv o cauză obiectivă reducerea numărului de absolvenţi de Bacalaureat şi doi, modul în care acea universitate este văzută de către studenţii din ţară”.

Scoala online de anul trecut a afectat şi mediul universitar, pentru că sunt mulţi studenţi care au abandonat cursurile după primul an. În acest moment avem 56 de universităţi de stat şi 35 particulare.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO