Cum vor funcționa școlile din septembrie. Ore ținute în containere și elevi testați lunar pentru Covid

Ultima actualizare: 11-08-2020 19:31

Ghidul pentru noul an școlar intră în dezbatere abia săptămâna viitoare, au anunțat reprezentații Ministerului Sănătății. Până atunci, școlile au început deja să își facă planul pentru clase.

Din septembrie, ar trebui să fie un singur elev în bancă, la cel puțin un metru distanță de ceilalți. În timp ce unele unități de învățământ au spațiu suficient pentru copii, altele caută noi clădiri ori iau în calcul să țină orele in aer liber, atunci când vremea va fi bună.

Directorii şcolilor din Galaţi au anunţat că, pentru a susţine orele, vor folosi şi anexele unităţilor de învăţământ, pe care le vor transforma în săli de clasă. Din cauza lipsei de spaţiu, unii elevi chiar vor fi mutaţi în alte licee.

Ore desfășurate în containere

 

Petrică Patilea, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "În cele din urmă, analizăm posibilitatea achiziţionării unor containere modulare."

La containere modulare au apelat şi reprezentanţii Colegiul Naţional Bănățean din Timişoara. Aici au fost create astfel şase noi săli de clasă. Chiar şi aşa, nu e suficient.

Sorin Ionescu. director Colegiul Naţional Bănăţean: "În paralel cu amenajarea acestor spaţii de învăţământ luăm în calcul utilizarea tuturor spaţiilor dinsponibile. Este vorba de cele două săli de sport. Este vorba de cantină şcolară şi toate laboratoarele pe care le avem."

În Timişoara se lucrează în acest moment la 40 de săli modulare, în nouă şcoli.

În alte părţi, cum este şi într-o şcoală din Capitală, conducerea a decis ca elevii vor învăţa în două schimburi.

Violeta Dascălu, director școala gimnazială „Ferdinand I”: ”Am luat în calcul toate spaţiile ca să putem în scenariul verde fim toţi, în special sala de festivităţi. Nu exclud nici posibilitatea orelor în aer liber. Lucrăm cu părinţii la un scenariu în care mai punem nişte băncute în curtea şcolii."

Nu este singura școală din Bucureşti care a început să caute soluţii pentru fiecare scenariu posibil.

În fiecare sală, băncile vor fi aşezate la un metru şi jumătate una faţă de cealaltă, iar fiecare elev va sta singur în bancă. În funcţie de mărimea sălii vor fi în jur de 10-12 bănci în fiecare clasă, însă nu mai mult de 17. La scoala vor veni doar elevii din clasele 0-4 şi a 8-a, restul vor învăţa în sistem hibrid.

În unele săli, între elevi, s-ar putea monta panouri de protecţie şi doar în pauzele dintre ore se va purta masca.

Elevi testați în fiecare lună pentru Covid-19

 

Iar la şcoala din Ciugud, judeţul Alba, conducerea vrea să fie testaţi toţi cei 147 de elevi, profesorii şi personalul auxiliar.

Teodora Simion, director școală Ciugud: "la începutul anului şcolar va fi testată toată lumea şi, în funcţie de evoluţia epidemiologică, la două săptămâni în primul scenariu şi apoi la o lună. Am demarat un parteneriat cu DSP Alba şi vom lua în calcul acest paterneriat în privinţa costurilor sau varianta ca aceste costuri să fie achitate de autoritatea publică locală."

Mai este nevoie de sute de profesori

 

Ministrul Sănătăţii a solicitat inspectoratelor judeţene o analiză a fiecărei şcoli în ceea ce priveşte spaţiul, dar şi numărul de profesori.

Violeta Dascălu, director școala gimnazială „Ferdinand I”: ”Dacă ar fi în puterea mea, aş mai angaja nişte oameni în plus, pentru că se vor epuiza foarte curând forţele în condiţiile acestea.”

Dana Constantinescu, purtător de cuvânt ISJ Gorj: ”De încă 124 de cadre didactice ar fi nevoie, mai e nevoie de 136 de învăţători, 209 profesori pentru gimnaziu și 129 pentru nivelul liceal.”

O parte dintre aceste posturi ar putea fi ocupate de profesorii care nu au fost titularizaţi pe post la examenele din această vară, dar au luat note bune. Mai rămâne însă şi problema cursurilor online.

Monica Anisie, ministrul Educației: ”De asemenea realizăm o inventariere a şcolilor care nu au acces la internet, pentru a găsit soluţii şi acolo şi nu în ultimul rând suntem în plin proces de a achiziţiona device-urice necesare pt copii.”

250.000 de tablete pentru şcoala online promit autorităţile că vor ajunge la elevii din medii defavorizate. Nu pot însă garanta că vor ajunge şi la timp, pentru că depinde dacă licitaţia va fi contestată sau nu. Pe de altă parte, ministrul Educaţiei anunţa că tot pentru elevi se vor cumpăra şi 74.000 de laptopuri, care vor ajunge în peste 1000 de şcoli.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO