Care este, de fapt, formula de calcul care stă la baza stabilirii scenariilor privind deschiderea școlilor
Școala va începe diferit, de la localitate la localitate, în funcție de numărul de cazuri de infectare apărute în ultimele 14 zile. Formula de calcul a fost explicată detaliat, într-un comunicat transmis de președinție.
Preşedintele a zis miercuri în repetate rânduri, întrebat de jurnalişti, că scenariile sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi de infectare în medie pe 14 zile la mia de locuitori într-o localitate.
Administraţia prezidenţială susţine însă că este vorba despre cazurile totale şi despre media cumulată pe o perioadă de 14 săptămâni.
De ce e important, pentru că pentru Bucureşti de exemplu, din explicaţiile preşedintelui, ar fi trebuit să avem 28 de mii de cazuri noi în 14 zile, ca sa intră în scenariul galben. Or noi acum avem câte 124, în medie, pe zi, în ultimele două săptămâni.
Aşa că pe formula corectată, dacă se adună în 14 zile un număr total de cazuri care să reprezinte o rată de până în 1 la mia de locuitori , atunci e verde. Adică peste 150 de cazuri pe zi. Dacă totalul cazurilor e între 1 şi 3 la mia de locuitori, e galben - adică sunt peste 150 de cazuri pe zi, până la 450 de cazuri pe zi. Şi scenariul roşu intră peste 3 cazuri în 14 zile la fiecare mia de locuitori, adică peste 450 de cazuri pe zi în Bucureşti.
Scenariile redeschiderii şcolii au fost puse pe culori, ca la codurile meteo sau la semafor. Ministrul Educaţiei a anunţat că a cerut tuturor şcolilor ca până miercurea viitoare să trimită planul fiecărei clase, cu băncile aranjate la un metru distanţa şi măsurile de igienă aplicate.
În plus, tot şcolile trebuie să anunţe dacă mai au nevoie de spaţii sau de profesori ca să înceapă orele clasic, din 14 septembrie. Măsurile se aplică şi şcolilor private, iar decizia pentru fiecare scenariu va fi luată în consiliul de administraţie al şcolii.