Cum a fost redus la ZERO abandonul școlar dintr-un sat sărac din România


Ultimul update: Marti 02 Aprilie 2019 20:18
Data publicarii: Marti 02 Aprilie 2019 19:03
Categorie: Stiri Educatie

Din această toamnă, învăţământul obligatoriu în România va fi de 14 ani, şi nu de 11 ca până acum.

 Grupa mare de la grădiniţă devine obligatorie din 2020, la fel şi ultimii doi ani de liceu. Legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis include şi sancţiuni. Dacă un elev nu merge la şcoală, el, părinţii sau tutorele vor plăti amenzi de până la 1000 de lei, ori vor lucra în folosul comunităţii. Prevederi valabile şi astăzi, dar care nu au fost aplicate niciodată.

Din această toamnă, drumul în şcoala românească va începe din grupa mare şi se va încheia abia în clasa a XII-a. Dar nu ne oprim aici. Legea prevede ca până în 2023 şi grupa mijlocie să fie obligatorie, adică 15 ani în total. Ca să ajungem în 2030 să avem 16 ani de învăţământ. De la grupa mică la clasa a XII-a.

În ultimii 10 ani, dintr-o medie de 3 milioane de elevi anual, aproape 400 de mii au părăsit şcoala. O arată un studiu UNICEF. Teoretic, din toamnă, părinţii tuturor acestor copii vor fi sancţionaţi dacă nu reuşesc să-i ţină în frâu.

Dacă părintele ori tutorele legal al copilului împiedică prezența elevului la şcoală, va primi o amendă cuprinsă între 100 şi 1000 de lei sau muncă echivalentă în folosul comunităţii. Doar că această prevedere există în legea educaţiei încă din 2011. Cu toate acestea, atât reprezentanţii şcolilor, inspectoratelor cât şi Ministerul Educației mărturisesc că până în prezent nimeni nu a fost amendat.

La şcoala gimnazială Barbu Delavrancea din Capitală, în clasa întâi se înscriu în medie 15 elevi. Până în clasa a opta, se pierd pe drum 60% dintre ei. Directorul trimite anual zeci de notificări autorităţilor, prin care cere sprijin, dar nu îi răspunde nimeni.

Cum a fost redus abandonul școlar în anumite zone la zero

Experţii în educaţie, dar şi asociaţiile non guvernamentale susţin că sancţiunile ar putea ajuta într-o oarecare măsură, doar dacă ar fi aplicate. Mult mai mult bine ar putea face însă programele sociale. În Motoșeni, Bacău, UNICEF a redus abandonul şcolar la ZERO în doar 2 ani. Cum? Prin diverse activităţi ce implică profesori, părinţi şi elevi.

Şi Salvaţi Copiii a reuşit într-un un an să ţină în şcoală un sfert dintre aceşti 20 de copii aflaţi în mare pericol de abandon.

Pe de altă parte, obligativitatea claselor a XI-a şi a XII-a este în contradicţie cu Codul Muncii, spun specialiştii în educaţie.

Specialist educație: ”Tinerii la 16 ani pot semna contract de muncă. Păi şi atunci ce fac? Intră în contradicţie prevederea obligativităţii liceului cu prevederea din Codul Muncii, ca eu să pot să mă angajez.

Mai mult, la 15 ani mă pot angaja cu acordul părinţilor, pot să am afaceri de familie, proiecte în care să mă implic ca adolescent. Pot să iau un an sabatic şi să revin să fac școala.

Dacă un elev lipseşte mai mult de 10 ori nemotivat de la ore, scoala are obligaţia de a notifica în primul rând familia.

Eleva care a preferat să dea foaia goală la BAC și să ia nota 1 își explică gestul
Eleva care a preferat să dea foaia goală la BAC și să ia nota 1 își explică gestul
VIDEO PROTVPLUS.RO
Evenimentul care a scos din casă zeci de mii de oameni. "Mi se pare drăguţ conceptul”
”Noaptea Muzeelor 2019”, evenimentul care a scos din case zeci de mii de bucureșteni
Elevii din Neamț au o nouă simulare la Evaluarea Națională și Bac. Ce sunt sfătuiți
Evaluarea naţională a început cu probele de aptitudini. Cât de învechit e sistemul folosit
Andronescu, despre modificarea admiterii la liceu: "Ordinul acesta nu este ordin"
Decizia ministrului Educației privind admiterea la liceu: "Lucrurile s-au inflamat inutil"
Video viral. Scurtmetraj despre violențele din școli și hărțuirea profesorilor din România
Topul celor mai bune licee din București
Topul celor mai bune licee din București. Cât plătesc liceenii pentru meditații
Anul școlar 2018-2019. Elevii se întorc luni la cursuri. Când începe vacanța de vară
Concursul lansat de Ministerul Educației pentru profesori. În ce constă proiectul CRED
Proiect: 30.000 de locuri pentru clasele a noua ar putea dispărea din licee
Analfabetismul digital. Suntem pe ultimul loc în Europa privind folosirea tehnologiei
Cum poți primi o bursă la o școală străină în România. Taxele ajung și la 20000 €