Cu cât ar urma să crească salariile angajaților din Educație. Cea mai generoasă ofertă făcută de Guvern
Probele de competențe orale ale Bacalaureatului sunt oficial anulate, iar termenul limită pentru înscrierea la examenele naționale a fost amânat a cincea oară.
Asta în timp ce liderii de sindicali au primit din partea Guvernului un nou set de propuneri - cel mai generos de până acum.
Angajații ar urma să primească de la 1 iunie un sfert în plus la salariu și prime în luna octombrie, timp de cinci ani. Adică 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru personalul nedidactic. Urmând ca la începutul anului 2024 să aibă pe statul de plată jumătate din restul creșterilor promise. Replica organizatorilor grevei a fost că amână răspunsul pe mâine.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Suntem probabil în punctul de tensiune maximă, după trei săptămâni de negocieri, până acum eșuate. Iată mesajul liderilor de sindicat.
„Deocamdată este grevă, să fie clar! Așa cum oamenii au decis greva, oamenii o și încheie”.
R: Ce se întâmplă cu examenele naționale?
Marius Nistor, sindicalist: „Nu vreți să trecem de ziua de mâine și să vedem ce se întâmplă atunci? Apoi vedem ce e și cu examenele naționale”.
Răspunsul va veni mâine la 10 dimineța, după ce membrii de sindicat votează noul pachet de beneficii, convenit cu șefii federațiilor.
Oferta Guvernului
Nicolae Ciucă, premier: „Ceea ce am promis am făcut. Sunt convins că toți dascălii vor avea încredere că ne vom ține promisiunile. Vom pune în transparență conținutul ordonanței”.
Premierul plusează, față de propunerile anterioare. De la 1 iunie o creștere salarială medie de 25% pentru angajații din educație. Pe 5 octombrie în fiecare an până în 2027, prime pentru dezvoltarea profesională. 1.500 de lei pentru personalul didactic și 500 pentru cel nedidactic. De la 1 ianuarie 2024, jumătate din ce a mai rămas de dat. Adică 50% din diferența între noua grilă de salarizare, care ar trebui să intre în vigoare până la 15 iulie, și salariile dascălilor la 31 decembrie 2023.
Ligia Deca, ministrul Educației: „Ei au spus că au nevoie ca oamenii din teritoriu să vadă proiectele de acte normative. În urma analizării acestora vor da un răspuns duminică dimineață în așa fel încât să știm dacă în ședința de Guvern adoptăm actul normativ sau nu”.
Amânarea examenelor
Cât despre calendarul de examen, ministrul Educației a anunțat noi amânări. Pentru a cincea oară a fost extins termenul pentru înscrierea la Bacalaureat și la Evaluarea Națională, la clasa pregătitoare și la grădiniță. În plus, a intrat în vigoare ordonanța de urgență care anulează probele orale ale Bacalaureatului. Vor fi folosite mediile pe care elevul le-a obținut în liceu la acele materii. Au fost anulate inspecțiile pentru titularizarea cadrelor didactice și Evaluarea Națională la clasa a VI-a.
Nu există în acest moment nicio intenție de prelungire a anului școlar, spune ministrul Educației. Însă profesorii care vor să primească banii pierduți pe zilele de grevă din luna iunie pot elabora planuri de recuperare, trimise mai departe spre inspectoratele școlare pentru aprobare. Asta ar însemna ca elevii să fie chemați în fiecare zi câteva ore în plus, față de programul normal.
Ceea ce este totuși puțin probabil. Clasele a VIII-a și a XII-a au încheiat deja anul. Majoritatea elevilor au predat manualele.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, profesori, salarii, greva, examene,
Dată publicare:
11-06-2023 19:17