Cozi pentru înscrierea la facultate. Care sunt cele mai populare specializări

×
Codul embed a fost copiat

Au început înscrierile la cele mai mari universităţi din Capitală, iar marea bătălie se dă pe Automatică și Calculatoare, Cibernetică și Medicină.

Totuși, sunt cu 10 % mai puțini absolvenți față de anul trecut, iar rectorii atrag atenția că numărul va continua să scadă. Putem ajunge în situația în care toţi candidații să aibă locuri asigurate fără să mai fie organizată o selecție, iar calitatea învățământului va scădea şi mai mult.

Ca să atragă studenți, numeroase facultăți au renunțat la examen și au trecut la admiterea cu dosar.

La ASE, cea mai căutată facultate a rămas Cibernetică. Sute de tineri s-au prezentat la înscriere cu dosarul care le poate asigura un loc la buget. Contează media de la bacalaureat şi un eseu motivaţional.

Coada formată pentru admiterea la Facultatea de Cibernetică arata atât interesul tinerilor pentru calculatoare, şi cât de accesibil este să intri la facultate în baza unui dosar şi nu a unui examen scris"

Citește și
interviu angajare
Tinerii români, acceptați de universitățile din UK după interviuri de 15 minute
Ce s-a întâmplat înainte ca Liam Payne să moară. A apărut înregistrarea audio a apelului de urgență: „Trimiteți pe cineva de urgență, pentru că…”

Reporter: “De cât timp stai la coadă?”
Student: “De aproximativ o oră.”
Reporter: “De ce vrei să mergi la cibernetică?”
Student: “Pentru că am o pasiune pentru economie şi pentru informatică."

Reporter: "Cum îţi vezi viitorul după facultate?”
Student: “Sper să pot să plec din ţară la o firmă destul de mare."

Reporter: "După facultate unde ai vrea să lucrezi?”
Studentă: “Eu îmi doresc să plec în afară, deoarece consider că în România nu se pot face multe lucruri. Europa, cel mai probabil".

De la an la an, numărul absolvenţilor care au luat bacalaureatul a scăzut din cauza unui număr mai mic de elevi pe fiecare generaţie.

Nicolae Istudor, rector ASE: "Peste 4 ani se pare că vom avea absolvenţi de Bac între 65 şi 70.000, ori noi avem la acest moment 63.500 de locuri bugetate. Dacă s-ar înscrie toţi absolvenţii cu diploma de bac, abia atunci am ocupa locurile de la buget. De ce nu ne-am gândi atunci să înjumătăţim numărul de locuri la buget? Să creştem indemnizaţia pe student şi să crească calitatea în învăţământ".

În schimb, Politehnica organizează examen de admitere la Facultatea de Automatica şi Calculatoare şi încă unul extrem de dificil, la matematică şi fizică.

Adina Florea, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare: "Din cauză că e concurenta foarte mare şi dorim să-i păstrăm pe cei mai buni am păstrat examen scris şi la admitere la masterat"

Dacă aleg Politehnica, viitorii studenţi care au obţinut performante la olimpiade internaţionale vor primi o bursă de 1000 de euro pe lună!

Reporter: "Te-ai pregătit special pentru admiterea aici?”
Student: “Da. meditaţii. Tot anul am făcut meditaţii. Prefer să ajung aici pentru că e considerată o facultate mult mai bună şi chiar vreau să învăţ, să nu-mi irosesc 4 ani de zile".

Student: "Văd facultatea aceasta ca pe o opţiune de viitor. Domeniul IT creşte pe zi ce trece în România şi în afara ei".

Şi Medicina rămâne în topul facultăţilor căutate. Anul trecut au fost 1800 de candidaţi pe 500 de locuri. Anul acesta, Universitatea Carol Davila a scos pentru Medicina 552 de locuri la buget şi 200 de locuri cu taxa, la Medicină dentară: 166 de locuri la buget şi 70 cu taxa, iar la Farmecie: 166 de locuri la buget şi 20 cu taxa.

Pe aceste locuri se înscriu şi foarte mulţi străini pentru că taxele sunt mici, comparativ cu ţările occidentale. Dacă la noi, la Medicină, taxa de studii este de aproape 2000 de euro pe an, în Marea Britanie poate să ajungă la 40.000 de euro pe an.

Din această cauză, şi tinerii români vor să studieze medicina în ţară, după care să îşi caute de lucru în străinătate.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
Universităţi unde studenţii învaţă de la oameni din multinaţionale.
Universităţi unde studenţii învaţă de la oameni din multinaţionale. "Altfel nu ne angajează nimeni"

Zeci de mii de tineri au intrat în febra admiterilor la facultate, iar multe universităţi din România încearcă să îşi adapteze locurile bugetate la nevoile pieţei muncii.

Tinerii români, acceptați de universitățile din UK după interviuri de 15 minute
Tinerii români, acceptați de universitățile din UK după interviuri de 15 minute

10.000 de tineri se pregătesc să părăsească ţara, pentru a merge să studieze la facultăţi din străinătate.

Recomandări
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei

Președintele Ucrainei, și-a susținut planul pentru victorie, la Bruxelles. Iar Washington-ul , a anunţat un nou ajutor militar consistent, pentru Ucraina, de 425 de milioane de dolari.

O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert
O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert

MApN a anunțat, joi, că, în jurul orei 17:00, sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni
Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni

Avem candidați la prezidențiale care au mai multe case, mașini, precum și sume impresionante în conturi, dar și candidați, care trăiesc doar din salariu și au credite.