Tinerii români, acceptați de universitățile din UK după interviuri de 15 minute
10.000 de tineri se pregătesc să părăsească ţara, pentru a merge să studieze la facultăţi din străinătate.
Cele mai căutate sunt cele din Marea Britanie, Danemarca şi Olanda. Şansele de a studia la cel mai înalt nivel, dar şi haosul din învăţământul românesc, sunt principalele motive pentru care absolvenţii aleg să plece. Marți, 14 universităţi din Marea Britanie au recrutat ultimii candidaţi români, în baza unui interviu de 15 minute.
Andreea a susţinut interviul de admitere la Universitatea Coventry din Anglia. Vrea să studieze animaţie şi a adus cu ea un portofoliu cu desene.
Ofiţerii de recrutare ţin cont de notele de la bacalaureat şi din liceu, în special la materiile care au legătură cu specializarea pe care candidatul vrea să o urmeze. În egală măsură contează şi nivelul de limba engleză şi diplomele extra-școlare.
În mod normal, admiterea a fost deja susţinută de studenţii străini, dar universităţile britanice fac şi astfel de recrutări pe loc, atunci când mai au locuri disponibile.
Totuşi, conform ghidului universitar din UK, universităţile care practică astfel de admiteri au standarde scăzute de selecţie.
De exemplu Coventry, unde studiază în prezent 700 de români, se afla pe locul 47 în topul universităţilor din UK.
Andreea: "În ţară nu am găsit o facultate pe acest domeniu şi oportunităţile lor sunt propice pentru dezvoltarea mea."
Adam O'Flynn, ofiţer de recrutare la Universitatea Coventry: "Românii sunt unii dintre cei mai buni studenţi pe care îi avem în universitate. Lucrează foarte mult, sunt inteligenţi şi înţeleg că e o diplomă care îi va ajuta în toată viaţa."
Essex, o altă universitate cu o comunitate mare de români, se afla pe locul 26 în acelaşi top.
Marius, candidat: "O să studiez computer science. Am auzit că au modul opţional pentru computer games şi cyber security, abia aştept. Doresc să fiu undeva unde să fiu sigur de viitorul meu.”
170 de tineri români s-au înscris la această formă de admitere, last minute. În Marea Britanie, taxa la facultate este de 9250 de lire pe an.
Orice student poate obţine această sumă prin împrumut, de la agenţia guvernamentală britanică. Banii sunt restituiţi doar după terminarea studiilor, când tânărul va ajunge să câştige peste 21.000 de lire sterline pe an. Aproximativ 36.000 de studenţi români se afla la studii peste hotare în acest moment.