Tot mai mulți copii de gimnaziu nu mai participă la orele de sport. Părințiii cer scutiri medicale
În timp ce alte țări introduc mai multe ore de sport în programa școlară și îi încurajează pe copii să facă mișcare, la noi tot mai mulți părinți cer scutiri medicale pentru Educație Fizică.
Elevii care vor să facă sport spun că nu au săli și terenuri, nici cluburi și competiții care să-i motiveze. Iar medicii descoperă tot mai mulți copii care au probleme cu greutatea.
La ora prânzului, curtea școlii gimnaziale Sfânta Treime din Capitală era plină de sportivi. Elevii din trei clase și-au împărțit terenul pentru volei, handbal și fotbal sub supravegherea a trei profesori tineri care încearcă să le mențină atenția.
În timp ce colegii lor bat mingea în curtea școlii, câteva eleve s-au retras cu o carte în mână.
Reporter: Ce citești?
Fetiță: Pisicile razboinice. Noi suntem răcite și dacă alergăm ne e rău.
Fetiță: Mie imi e puțin rău așa.
Reporter: Nu te simți bine de o vreme sau?
Fetiță: Nu, de acum, așa când fac sport de obicei, când alerg extrem de mult.
Alexandru, profesor de sport: Momentan am un copil care mi-a adus scutire până în decembrie. Ei sunt scutiți la ora asta, mi-au spus părinții că au nu s-au simțit bine în ziua respectivă. Unii părinți le spun să nu transpire, să nu se lovească.
În această perioadă, în cabinetele medicilor se eliberează astfel de scutiri medicale, la cererea părinților.
Rodica Tanaescu, medic de familie: Din păcate este o greșeală pe care o fac părinții, forțează mâna medicilor să le dea scutiri și uneori sigur încep cu: știți că se sufocă, nu mai pot face, face crize, ceea ce uneori poate induce eliberarea unei adeverințe, dar acești părinți fac rău copiilor prin două mecanisme: că iau scutirea de sport și că îi induc copilului ideea că e un copil anormal. E o greșeală a educației pe care o vor plăti mai tarziu.
Eugen Ilea, asociația părinților: Sunt foarte mulți părinți care apelează la astfel de practici cu scutirile respective, sunt foarte mulți copii care nu își doresc să participe la ora de sport, de aceea e imperios necesar ca ministerul să facă ceva să devină atractive aceste ore de sport.
Deși sunt foarte mulți copii supraponderali din cauza sedentarismului, Ministerul Educației speră ca eliminarea notelor de la sport, muzică și desen să nu mai pună presiune pe copii și să participe la orele de Educație Fizică.
Acum cele mai multe scutiri sunt în rândul elevelor de clasa a 11-a și a 12-a, după cum ne spune inspectorul școlar de Educație Fizică.
Oprea, inspector școlar de sport: Din discuțiile cu ele faptul ca e doar o singură oră pe săptămână și pentru că ar dori să aibă condiții foarte bune după finalizarea lecției când doresc să se igienizeze că apoi merg la meditații, înapoi în clasă, adică lucruri de igienă. Probabil e și o cauză ca unele lecții sunt neatractive.
La nivel național 4% dintre elevi au scutiri pentru orele de Educație Fizică, adică aproximativ 300 de mii de elevi. Mulți au într-adevăr probleme medicale, însă sunt și elevi care nu sunt atrași de orele de sport. O problemă ar fi lipsa sălilor de sport din școli, în capitală de exemplu 12 unități nu au sală de sport, acestea sunt improvizate în astfel de săli de clase unde copii din toată școala vin măcar o dată pe săptămână să facă sport.
Bojan Alina, profesor de sport: 1 din 10 copii suferă de obezitate. Avem un spațiu improvizat, suntem trei profi de specialitate și intrăm pe rând. Ne-am asigurat că toate clasele vor intra o dată pe săptămână în sala de sport, cealaltă oră o vom face în clasă și vom juca șah.
Lipsa dotării bazelor sportive a dus treptat și la scăderea culturii sportului de competiție de la noi.
În Franța, de pildă, de la începutul acestui an, toți copiii din școala primară trebuie să facă în fiecare zi 30 de minute de sport, tocmai pentru a lupta împotriva sedentarismului.