Condiții stricte la redeschiderea grădinițelor și afterschool-urilor. Ordinul dat de Guvern

×
Codul embed a fost copiat

De marți, grădiniţele private pot primi copii, în condiţiile stabilite de ministerul Educaţiei şi de cel al Sănătăţii. Ordinul semnat de miniștrii de resort a fost publicat în Monitorul Oficial.

Suprafaţa alocată unui copil trebuie să fie mai mare de 4 metri pătraţi, iar jucăriile care nu pot fi dezinfectate trebuie eliminate. Copiii care vor avea temperatură mai mare de 37,3 grade vor fi izolaţi într-o cameră specială.

Grădinițele de stat se vor deschide în funcţie de solicitările părinţilor, cel mai probabil de la 1 iulie.

În ce condiții se redeschid grădinițele

 

Grădiniţele şi creşele pot fi deschise în condiţii speciale. Educatorii vor avea măşti de protecţie pe care trebuie să le înlocuiască din 4 în 4 ore, iar la schimbarea scutecelor vor fi obligaţi să poarte mănuşi de unică folosinţă.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Părintele trebuie să-i măsoare temperatura copilului acasă, iar cei mici trebuie să renunţe la jucăriile preferate. La intrare îi va aştepta unul dintre angajaţii grădiniţei pentru triajul epidemiologic, iar cei din familie nu vor mai avea voie în interior.

Educatorul va spăla copilul pe mâini la intrarea în grădiniţă şi îl va duce pe un traseu bine stabilit spre sală. Înăuntru trebuie să fie asigurată o suprafaţă de cel puţin 4 metri şi jumătate pătraţi pentru fiecare copil.

Educatoare: "Aceasta este sala în care eu îmi desfăşor activitatea. Până acum aveam 8 copii, vor fi maxim 6 copii, deja am pus aceste perniţe şi am făcut aceste delimitări. În această perioadă vom încerca să asigurăm cât mai multe activităţi să nu stea aproape"

Iar materialele necesare pentru fiecare activitate vor fi individuale.

Administrator: "Copiii vor avea jucării separate, vor avea pe pernuţele lor special amenajate, vom avea trusă de culori şi acuarele pentru fiecare în parte.

Măsuri necesare pentru redeschidere grădinițelor

 

Întreg materialul didactic folosit de educatori în activităţile cu copiii se va dezinfecta de mai multe ori pe zi , iar jucăriile şi ustensilele care nu pot fi curăţate vor fi eliminate. Din acest motiv întreg raftul unei grupe cu 7 copii, iată, e gol. Aici erau jucării de plus şi cărţi care evident nu se pot dezinfecta.

Pesonalul grădiniţei va ajuta copiii să se spele pe mâini înainte şi după fiecare masă, după somn sau dacă strănuta, dar şi la plecare.

Toate suprafețele - trebuie curățate - inclusiv jucării, tobogane, țarcuri, mânere, balustrade, butoane și accesorii la instalații sanitare, toalete, clanțe, pervazul ferestrei, precum și mesele și scaunele din sala de grupă. Suprafețele care sunt atinse de copii vor fi atent curățate, frecvent prin ștergerea cu apă și detergent.

Jucăriile vor fi spălate regulat, cel puțin o dată pe zi.

Curățarea zilnică corespunzătoare a mobilierului de la locurile de joacă din aer liber se va face insistând la punctele de contact (leagăne, tobogane,etc) cu dezinfectant avizat.

Fiecare copil va mânca singur la masa lui
 

Păturile vor fi aşezate la distanţă unul de celălalt şi vor fi individuale, la fel şi aşternuturile pentru fiecare copil în parte. În plus, fiecare copil va mânca singur la masa lui. Pentru fiecare grupă va fi desemnat un singur educator, mereu acelaşi.

Atât timp cât copiii sunt în grădiniţă li se va măsura temperatura foarte des, e recomandat o dată la două ore. De altfel, fiecare unitate trebuie să aibă pe lângă cabinetul medical şi o astfel de cameră de izolare. Aici vor fi aduşi copiii care vor avea temperatură mai mare de 37,3 grade şi vor fi supuşi unui control medical. 

Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/și prezența de simptome respiratorii si/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii nu sunt primiți la program. Aceștia sunt lăsați în grija părinților cu recomandarea unui consult medical de specialitate.

Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program, iar afară pot fi în acelaşi timp mai multe grupe, însă cu distanţa de 2 metri între ele.

Aceste măsuri sunt valabile atât pentru grădinițele private , cât şi pentru cele de stat care se vor deschide în funcţie de cerere. Primăriile vor decide deschiderea lor, cel mai probabil la 1 Iulie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Când și în ce condiții se redeschid grădinițele. Ordinul publicat în Monitorul Oficial
Când și în ce condiții se redeschid grădinițele. Ordinul publicat în Monitorul Oficial

Măsurile necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, after-school-urilor, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu coronavirus, au fost trimise spre publicare la Monitorul Oficial, a anunțat, luni, Ministerul Educaţiei.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.