Cele mai căutate specializări de viitorii liceeni. Foarte puțini au ales școli de meserii
Cei mai mulți elevi din generația care merge la toamnă la liceu au ales școli teoretice cu specializări de informatică și matematică și mai puțin școli de meserii.
Această tendință va acutiza însă lipsa de personal calificat din numeroase domenii.
Cele mai căutate specializări au fost matematică-informatică, științe ale naturii, filologie și științe sociale. Un top publicat de Ministerul Educației arată că sunt zeci de clase din licee diferite unde cea mai mică medie de admitere a fost între 9,84 și 9,43. Fruntașe sunt cunoscute precum Sf. Sava, Lazăr din Capitală, urmate de Mircea cel Bătrân din Constanța sau Frații Buzești din Craiova.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La polul opus sunt liceele și școlile de meserii.
Din cei aproape 90.000 de elevi repartizați în total, numai 10.000 s-au înscris la școlile profesionale și aproape 2.000, în învățământul dual. Autoritățile speră ca în a doua etapă a repartizării computerizate să se ocupe mai multe locuri, mai ales că anul acesta sunt puse la dispoziție 5.000 de locuri în învățământul dual.
Între timp, Ministerul Educației verifică firmele private care încheie parteneriate cu liceele de meserii.
Andreea Ciocănescu, marketing manager companie panificație: “În fiecare an recrutam copii de clasa a noua. Ei vor urma un curs de trei ani. Pe parcursul celor trei ani vor face partea de teorie în cadrul liceului cu care ne-am asociat. Pentru partea de practică lucrează cu specialiștii noștri. Elevii care nu au absențe și au note bune primesc o bursă de 200 de lei din partea companiei și 200 de lei din partea statului.”
Claudia are 16 ani și învață meseria de bucătar la o firmă de patiserie și ciocolaterie. Compania a încheiat un parteneriat cu un liceu din Dâmbovița și îi aduce pe elevi în Capitală, săptămânal, pentru practică.
Claudia: ”M-am gândit că e un lucru care ar face parte din viitor. Trebuie să fii foarte atent și trebuie să ai un pic de pasiune și în același timp și răbdare."
Anul acesta, elevii care intra în clasa a noua au căutat calificări precum mecanic, constructor sau electrician. Acum, pe piața muncii, cererea pentru astfel de meserii este uriașă.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: ”Este vorba despre cel mai greu lucru de schimbat, schimbarea mentalității. E o mentalitate care, în țări precum Germania și Austria, nu se aplică. Învățământul profesional va fi viabil când va fi o alternativă și pentru copiii noștri. O investiție masivă, 338 de milioane de euro, pentru susținerea învățământului dual, atunci când investițiile vor fi vizibile, vor fi atracticve și pentru cadre didactice și pentru operatorii economici. Când vom vedea aceste schimbări? Dacă vorbim de PNRR, termenul final este 2026.”
Învățământul dual se desfășoară pe o perioada de trei ani și este adresat absolvenților de clasa a opta, de până în 26 de ani.
După ce termină școala de meserii de trei ani, absolvenții se pot înscrie la seral în clasa a 12-a.