Activităţile culturale, evitate de tineri. Proiect de lege privind alocarea de vouchere culturale pentru elevi

Dată publicare: 17-07-2021 17:53
Dată actualizare: 17-07-2021 19:48


Ce fac tinerii români atunci când sunt liberi? Merg la mall, se plimbă prin parc ori se întâlnesc cu prietenii.

Activităţile culturale sunt la coada listei. Aşa arată cel mai recent barometru cultural, realizat în România.

Mai puţin de un sfert dintre tineri spun că au mers cel puţin o dată la teatru, la muzeu, sau la bibliotecă. Pentru a-i apropia de arte pe elevi, mai mulţi deputaţi cer să le fie date vouchere valorice pentru cărţi, muzică, spectacole sau diverse ateliere.

Reporter: „Când ai fost ultima oară la teatru?”
Elev: „N-am mai fost de când eram mic. Nu s-a ivit ocazia”.
Elevă: „Pff, nici nu mai ştiu. Acum doi ani?”

73% dintre români nu au mers niciodată la teatru.

Mai puţin de un sfert dintre români merg la teatru măcar o dată pe an, potrivit barometrului cultural. Lipsa sălilor de spectacole şi preţul biletelor sunt motive des invocate.

62% dintre români nu au mers niciodată la muzeu.

De altfel, cel mai des, tinerii preferă să se plimbe în parcuri sau să piardă timpul prin malluri. În ceea ce-i priveşte pe elevi, statisticile arată că mersul la biblioteca a devenit o raritate, iar 83% nu au mers niciodată acolo.

Reporter: „Dacă s-ar da vouchere, ai merge mai des?”
Elevă: „Da, cu siguranţă da”.

Zeci de asociaţii de elevi şi artişti au pus la punct un proiect de lege, asumat de mai mulţi deputaţi şi senatori, prin care propun alocarea de vouchere culturale. Minimum 250 de lei pe an ar urma să aloce autorităţile pentru că elevii să meargă la teatru, la film, la muzee sau expoziţii, ba chiar să îşi cumpere cărţi.

Stelian Petre, scriitor, inițiator al proiectului: „Nu poţi face nici drumuri, șosele etc dacă n-ai educaţie şi cultură. Banii se întorc în economie, la artiști, teatre, muzee”.

Italia, de pildă, alocă 500 de euro pe an fiecărui elev major pentru ca acesta să meargă la teatru, la film sau la un muzeu, în timp ce francezii investesc 300 de euro pentru fiecare elev. În Elveţia, sunt organizate astfel de activităţi culturale împreună cu clasa - 700 de euro pentru elevi, din clasa a 3-a pană la clasa a 9-a. Până şi Slovacia are un program similar, prin care a alocat 5,5 milioane de euro pentru vouchere culturale.

Mediul rural este cel mai afectat de lipsa de implicare a autorităţilor. Suntem la coada Uniunii Europene atunci când vine vorba despre citit.


VIDEO PROTVPLUS.RO