Catalogul fizic este pe cale de dispariție. Peste 1.000 de școli din România îl folosesc pe cel electronic
Catalogul în format fizic este pe cale de dispariție. În toată țara, peste 1.000 de școli folosesc catalogul electronic, iar profesorii nu mai trec notele și absențele, ci le adaugă într-o aplicație pe telefonul mobil.
Părinții sunt mulțumiți că văd imediat notele, iar copiii chiulesc mai puțin. Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect prin care dorește implementarea acestui sistem în cel mult doi ani pentru toate unitățile de învățământ.
S-au dus demult vremurile când profesorii strigau numele elevilor din catalog. La Liceul Grigore Moisil din Timișoara, dascălii fac prezența din catalogul electronic. Părinții primesc în timp real o notificare pe telefon sau calculator, dacă elevul ia o notă, ori lipsește de la ore.
Irina Roșu, profesor la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara: „În momentul în care am trecut o notă sau o absență, ele sunt vizibile”.
Părinții se bucură că pot avea acces aproape imediat la situația școlară a copiilor.
Mamă: „Părintele poate să îl supravegheze direct și probabil unii copii le e frică, ascund, cine știe, mai vezi absențele”.
Violeta Bontila, directorul Colegiul Național CD Loga Timișoara: „Au mult mai mare grijă să aibă prezență la școală pentru că părinții văd în timp real dacă elevul are absență”.
Elev: „Ai notificare instantă pe telefon dacă obții absență sau nu. Și dacă mai vii la oră sau nu primesc și părinții. Suntem mai monitorizați”.
Elevă: „Pentru noi poate fi ceva neplăcut, dar e în avantajul elevului până la urmă”.
Elev: „Ne putem bucura sau ne putem întrista împreună”.
Potrivit Ministerului Educației, peste 1.300 de școli din România au adoptat acest sistem. Ministerul a lansat, la începutul acestei luni, și un proiect prin care dorește ca în doi ani să implementeze catalogul electronic în toată țara. Mai greu va fi pentru școlile din mediul rural.
Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct ISJ Timiș: „Unde nu există atâtea dispozitive și poate profesorii nu au capacitatea în a gestiona o astfel de platformă, trebuie să îi formăm”.
La sfârșitul fiecărui an de învățământ, în școlile unde funcționează catalogul electronic, profesorii trebuie să exporte toate datele în format fizic și să le arhiveze.