Dispare catalogul școlar "clasic". Cum vor trece profesorii notele începând din toamnă și cu ce vor fi înlocuite tezele
După două decenii de când catalogul școlar nu a mai fost schimbat, în această toamnă profesorii vor pune note într-un catalog nou, conform noii structuri a anului școlar.
Au dispărut cele două rubrici pentru semestrul I și II, dar și coloanele pentru notele la teze și cele pentru media semestrială.
Este o singură rubrică pentru o singură medie din septembrie până în iunie. Elevii vor avea cinci module și tot atâtea vacanțe. Anul viitor, cursurile vor începe mai repede: pe 4 septembrie.
Cum arată noul catalog
Noul catalog conține o coloană lungă care va fi plină cu note și, speră profesorii și părinții, cu puține absențe.
Toate vor fi într-o singură rubrică și, la final, cu o singură medie anuală.
Cataloagele au fost comandate la tipografii specializate și costă, în medie, 36 de lei bucata.
La Colegiul I.L. Caragiale din Capitală, de pildă, a fost nevoie de 44 de cataloage.
Director I.L. Caragiale: „Nu vor fi medii pe module. Eu predau franceza, limba a doua, am două ore pe săptămână și numărul minim de note pe care trebuie să îl am la finalulul anului scolar este de șase”.
Reporter: Si maximum?
Director I.L. Caragiale: „Oricâte”.
Reporter: Și cele șase cum vor fi împărțite pe parcurcusul anului școlar?
Director I.L. Caragiale: „Aici va depinde foarte mult și de abilitatea cadrului didactic. În ianuarie să am două note, în aprilie încă două note și în iunie alte două note”.
În locul tezelor vor exista lucrări scrise
Profesorul va decide cum notează elevul. Rămân evaluările orale, însă, în locul tezelor, care cântăreau 25% din media finală, vor fi lucrări scrise care vor cântări cât o notă normală.
Catalogul online
În paralel, sunt și școli care au cataloage online. Erau 200 anul trecut, iar din această toamnă vor fi 500. Părinții sunt anunțați automat printr-un mesaj că elevul a primit o notă sau a lipsit de la o oră. În următorii ani, ministerul Educației își propune ca toate școlile să aibă catalog online.
Calendarul anului școlar
După 20 de ani în care anul școlar a fost împărțit în semestre, din toamnă, elevii, profesorii și părinții se vor obișnui cu un alt calendar.
În primul rând, prima zi de școală va fi pe 5 septembrie, fiind prima dată în istoria învățământului românesc când elevii reiau atât de devreme cursurile.
Anul școlar 2022 - 2023 va avea 36 de săptămâni, iar vacanța mare va începe pe 17 iunie.
Se va renunța la cele două semestre, dar și la teze, așa că vor fi cinci module împărțite pe parcursul anului, cu cinci vacanțe. Prima, la finalul lunii octombrie, o săptămână liberă, când se încheie și primul modul.
O altă schimbare majoră, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Educației, este introducerea matematicii la examenul de bacalaureat din 2027 ca probă obligatorie la profil, indiferent de specializare - real sau uman.