Cadrele didactice din Gorj au ieșit în stradă. Ce nemulțumiri au
Profesorii și personalul auxiliar al școlilor din Gorj au ieșit, miercuri, în stradă. Nemulțumiți din cauza salariilor nemajorate de ani de zile, dar și a numeroaselor hibe din sistemul de educație, oamenii au protestat în fața Prefecturii.
150 de sindicaliști s-au strâns, miercuri, la Târgu Jiu, în fața sediului prefecturii Gorj, pentru a-și spune nemulțumirile.
Protestatar: „Nu ne stă nouă, dascălilor, în caracter să ieșim în stradă. Am colegi la clasă care au continuat activitatea. Suntem aici pentru că ne-am săturat de atâta umilire, acum salariile nu sunt indexate cu inflația”.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Manuela Negru, învățătoare: ”Dascălii i-au pregătit pe toți cei care se află azi în Guvernul României și la Președinția țării și tocmai aceștia nu sunt alături de noi”.
Dascălii spun că din cauza salariilor mici, în sistem vin tot mai puțini oameni pregătiți, în timp ce cadrele didactice de valoare își aleg slujbe mai bine plătite și mai apreciate în străinătate.
Alina Marcu, profesor: „Dacă eu ca profesor sau eu ca elev mâine, poimâine ies de pe băncile școlii și ajung în situația de a vrea să lucrez în educație, s-o fac cu pasiune, sau să muncesc ceea ce știu, e normal să plec într-o țară unde sunt apreciat la justa mea valoare”.
Protestatar: „Nu doar salarii, asta e partea pe care o vede toată lumea. Eu zic că cerem în primul rând respect din partea societății”.
Protestatarii nu i-au uitat nici pe cei din categoria personalului auxiliar - femei de serviciu, fochiști, mecanici - pentru care salariile sunt la nivelul cel mai de jos posibil de ani de zile.
Protestatar: „Nu putem să ne plătim nimic din ei. Salariul de acum e în jur de 1900”.
Protestatar: „Personalul nedidactic, fără de care o instituție de învățământ nu poate pur și simplu să funcționeze, au niște salarii de mizerie. Sporurile personalului care lucrează în condiții deosebite nu se acordă”.
O delegație a protestatarilor a fost primită de prefectul județului Gorj
O delegație a protestatarilor a fost primită de prefectul județului pentru ca mesajul din stradă să fie transmis conducerii.
Învățătorii și profesorii spun că dacă lucrurile nu se schimbă în bine, protestele vor continua.
Protestatar: „Să-i convingem pe cei care au puterea de decizie că o țară fără școală e o țară fără viitor”.
Protestatar: „Alt protest, alt protest până ne facem auziți, mai mult decât ne permite legea să facem nu putem face”.
Proteste similare au ost anunțate și în alte orașe din țară, în perioada următoare.