Buget record pentru programul lapte și corn în școli. Cum este privit programul ministerului
Statul pune la bătaie peste 760 de milioane de lei pentru programul prin intermediul căruia aproape două milioane de elevi ar urma să primească lapte, cornuri, fructe și legume la școală.
Problema este că anul trecut a funcționat doar în două județe și într-un sector din București. În unele zone, autoritățile au încheiat deja contractele. Însă, sunt locuri în care furnizorii ezită, pentru că, spun ei, primesc prea puțini bani. La nivel declarativ, autoritățile au planuri mari pentru elevi în următorul an școlar.
Mihai Constantin, Purtătorul de cuvânt al Guvernului:
„Săptămânal, copiii din grădinițe și școli, până în clasa a opta inclusiv, vor primi câte două porții de fructe și legume, trei porții de lapte sau lactate, două porții de produse lactate și cinci produse de panificație. Totuși, până acolo este cale lungă. Iar din experiența ultimilor ani, când programul a stat mai mult pe loc, puțini cred că lucrurile vor merge mai bine acum.”
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
Pentru programul din acest an, autoritățile au aprobat un buget de peste 760 de milioane de lei, care va fi împărțit în trei direcții.
De 134 de milioane de lei vor putea fi cumpărate fructe și legume, alte 217 milioane de lei sunt pentru cornuri și produse de panificație, iar restul de peste 408 milioane de lei sunt banii pentru lactate.
Cu toate că pentru lactate statul dă jumătate din bugetul total, aici sunt și cele mai multe încurcături. În unele zone, puțini furnizori sunt interesați să participe la licitații pentru că, spun ei, sumele care li se oferă sunt mici. De exemplu, peste 83.000 de elevi din județul Iași nu vor primi nici în acest an cutiuțele cu lapte.
Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași:
„Așteptam ca Guvernul să suplimenteze suma, din păcate nu a făcut-o. Suntem, iarăși, la același nivel de 0,94 bani pe porție. La acest preț, cu toate încercările noastre de anul trecut, nu am avut ofertant. Noi am semnalat Ministerului Agriculturii că suma este insuficientă, din discuțiile pe care le-am avut cu furnizorii din piață. Cred că am făcut de trei ori această licitație, dar nu am avut un ofertant câștigător.”
Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui: „Să vedem la toamnă când va crește cererea pentru hipermarketuri, pentru consumatorul general. Atunci e mai rentabil să vinzi la magazin decât să dai la programul lapte școlar. Procesatorii mari, care au contracte ferme cu hipermarketurile, preferă să vândă acolo sau în piața liberă. Totuși, pentru micii procesatori și pentru fermieri, programul ar fi de ajutor.”
Claudiu Davițoiu, fermier: „Vă dați seama, în 40 și ceva de județe, câte școli sunt, și dacă toate consumă un pic de lapte, crește destul de mult consumul. Și atunci avem și noi unde să vindem laptele și avem și un preț mai bun. Problema e să pornească.”
Eugen Ilea, reprezentantul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Foarte mulți părinți s-au plâns de calitatea cornurilor respective. Au fost câteva sesizări legate și de acele fructe... nu erau ca aspect conforme. Dar să sperăm că anul acesta vom avea implementate cele două programe așa cum trebuie.”
În total, peste 1,9 milioane de elevi ar urma să primească fructe, cornuri și lapte la școală.