Admiterea la facultate va fi online, dar nu e clar cum va fi Bacalaureatul. Reacţiile elevilor

Ultima actualizare: 25-05-2020 17:16

Prin ordinul ministrului Educației s-a hotărât miercuri ca învățământul superior să-și organizeze admiterea online.

Cu toate acestea, mii de elevi și părinți sunt cu sufletul la gură: modul în care se vor desfășura examenele de Bacalaureat este încă neclar, iar admiterea în universități va fi stabilită de fiecare instituție în parte, unii neavând logistica necesară sau preferând examenul clasic, față în față cu profesorul.

Bacalaureat 2020. Cum se va desfășura
 

Pentru mulți dintre tineri, principalul examen al vieții, Bacalaureatul este în continuare o incertitudine. Nu se știe cum se vor desfășura examenele, deși înscrierile încep în 25 mai.

Reporter: „Vlad, ce știi tu despre examenele pe care le ai înainte?”

Vlad: „Absolut nimic, bacul prima dată s-a anulat, apoi s-a spus că va fi că înainte. Pur și simplu nu se știe nici când vom da. E o chestie din asta pe care o trăim și e extrem de greu. Foarte mulți ne arată cu degetul și spun că trebuie doar să învățăm, dar e foarte greu. Dacă s-ar pune în pielea noastră, ar simți ceea ce simțim și noi."

Reguli pentru Bacalaureat 2020
 

Ministerul Educației promite în câteva zile regulile după care se vor da examenele de finalizare a liceului. Miercuri a apărut un ordin de ministru care permite desfășurarea admiterii online în învățământul superior și universitățile din țară, care încearcă să-și definitiveze procedurile de examinare.

Gigel Paraschiv, secretar de stat Ministerul Educației: „Fiind o situație specială, examenele nu se vor mai da așa cum am fost obișnuiți până acum. Ministerul Educației a creat cadrul legal ca acest lucru să se poată desfășura și online.”

Claudiu Buglea, președintele Senatului Universității din București: „Potrivit legii, cu șase luni înainte se știa metodologia, noi aveam o metodologie, dar acum, în situații de urgență și după 15 mai, tot nu vom avea posibilitatea să organizăm examene. Până acum, există această variantă, așa ipotetic, dar până acum în Universitatea București nu s-a organizat un examen de admitere online, ci doar preînscrieri. Acum plecăm de la certitudinea că regula va trebui să fie examenul online.”

Admitere 2020. Cum se vor desfășura examenele
 

Există și facultăți care preferă să dea examen clasic, față în față cu profesorul, Facultatea de Drept sau facultățile vocaționale, dar și cei de la medicină.

Gigel Paraschiv: „Universitățile de medicină și farmacie vor da examen tradițional față în față. Examenele se vor da în zile diferite pentru facultățile din cadrul UMF-urilor, astfel încât numărul de persoane să nu fie mare. Vor fi stabilite trasee clare pentru candidați.”

Principalele universități din Iași nu au definitivat procedurile de admitere, în schimb, la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai toate examenele de admitere vor fi online.

Daniel David, rector UBB Cluj: „Discutăm cu generația digitală și mă aștept că dacă venim în întâmpinarea generației digitale cu proceduri digitalizate, ei să se simtă, cum se spune, ca peștele în apă și îi așteptăm ca viitori studenți.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO