„Îl ajută să fie foarte echilibrat”. Un adolescent a primit de la părinți un cal cadou de 50.000 de euro
Echitația câștigă tot mai mulți adepți în România. Numărul cluburilor de călărie și al cailor de rasă a crescut cu peste 30% în ultimii șase ani.
Cei mai mulți dintre românii care își cumpără un cal de rasă sunt oameni cu bani. Cumpără caii pentru copii sau cu titlul de investiție.
Aproape 50.000 de euro a plătit, acum șapte luni, Zorița Vâscan pe un armăsar de rasă germană pentru fiul ei, Victor. Călăria l-a ajutat pe adolescentul de 16 ani să fie mai disciplinat.
Zorița Vâscan, părinte: „Am decis să învestim pentru că este un sport care te formează foarte mult, care îți ajută copilul să fie foarte echilibrat”.
Potrivit Federației Ecvestre, în România sunt înregistrați 1.200 de cai de rasă pentru călărie. Numărul lor aproape s-a dublat în ultimii șase ani.
O mare parte dintre cei care cumpără cai pentru călarie îi iau - la fel ca și Zorița Vâscan - pentru copii.
Teodora: „Tati mi-a cumpărat cal și eu îl înrgijesc”.
Mama Teodorei: „Pentru bucuria ei am cumpărat calul”.
Dar sunt și mulți care îi iau drept investiție.
Norbi, proprietarul unui cal de rasă: „A fost un cal de 10.000 de euro. Acum normal valorează mai mult cu timpul și cu multă muncă caii pot să valoreze mult, dacă au și genetica bună”.
Odată cu creșterea numărului proprietarilor de cai de rasă s-au înmulțit și cluburile de echitație.
În toată țara sunt acum 99, cu aproape 30 mai multe decât acum șase ani.
Cazarea într-un club de echitație pentru un cal, cu furaje și antrenamente incluse, costă în unele cazuri peste 700 de euro pe lună dar suma poate fi și depăsită. Scump este și echipamentul pentru călărie: în jur de 8.000 lei și trebuie schimbat odată la cel mult doi ani.
Cât privește rasele de cai preferate de români, pe listă se află pur sânge luxemburghez, francez, bayer și holsteiner. Unii ajung să coste și peste 200.000 de euro. Cei mai scumpi sunt cei care participă și la compeții.
Mihai Neacșa, instructor la o bază de echitație: „Se numește Hidrograf. Este al unei fete care călărește la nivel de copii. Îl lasă aici în pensiune, în pregătirea noastră, a antrenorilor”.
România are doar un singur hipodrom unde se organizează curse de cai - la Ploiești. Mai este unul și la Mangalia,dar mai mic, și nu pentru toate tipurile de curse.