Wyze Cam, celebra cameră de supraveghere disponibilă și în România, are vulnerabilităţi majore
Una dintre cele mai folosite camere de supraveghere din lume, vândută inclusiv în România, are vulnerabilităţi majore.
Specialiştii au descoperit că se pot accesa ușor de către necunoscuți filmările live de pe cameră, dar şi cardul de memorie. Firma, de origine americană, produce inclusiv camere video folosite de părinţi pentru monitorizarea bebeluşilor.
Dispozitivul Wyze Cam, produs în America, are cel puţin cel puţin trei modele de camere de supraveghere compromise, spun expertii. Specialiştii Bitdefender au descoperit, în urma unui studiu, că ar putea fi accesate de la distanţă de hackeri, care pot obţine acces deplin la ele.
Silviu Sahie, specialist Bitdefender: „Atacatorii pot interveni interveni, de exemplu, între comunicarea între dispozitiv şi server şi pot prelua controlul ei, pot umbla să îi schimbe unghiul, pot inclusiv intercepta feed-ul live al camerei pentru a urmări ce se întâmplă în acel moment în casă. O altă problemă identificată ar fi permis atacatorilor să accese direct fişierele stocate pe card".
Aparatele vândute inclusiv în România costă de la 200 de lei până la 500 de lei. Sunt accesibile așadar pentru publicul larg, ceea ce le face mai periculoase. Compromise sunt inclusiv camerele de supraveghere cu care părinţii îşi monitorizează bebeluşii.
Silviu Sahie, specialist Bitdefender: „Este o cameră distribuită la nivel global, printre cele mai vândute în magazinele româneşti, este o combinaţie de preţ şi calitate, este destinată consumatorilor casnici, se găseşte în general la intrări în locuinţe, supravegherea copiilor, filmarea curţii din spate a casei, deci este o cameră care surprinde imagini sensibile".
Prima versiune a acestor camere nu se mai fabrică, iar specialiştii în securitate le recomandă oamenilor să renunţe la ele.
Un alt sfat de luat în seamă ar fi ca înainte să cumpăraţi orice dispozitiv de acest fel să citiţi recenzii ale produsului pentru a afla care sunt şi opiniile altor utilizatori. Nu uitaţi să actualizaţi mereu dispozitivele inteligente cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare. Şi să vă asiguraţi că aparatele au parole complexe, care nu pot fi sparte de hackeri.