Viza pentru SUA în 2024: procedura: programare, interviu și actele necesare

viza sua
iStock

Dacă vrei să îți iei viza pentru SUA în 2024, trebuie să știi ce pași trebuie să urmezi astfel încât să ai o șansă de reușită garantată și să nu îți pierzi banii.

Chiar și după ce ai respectat toate criteriile, ai putea fi respins de către Ambasadă pe diferite motive, însă asta nu înseamnă că nu poți încerca din nou odată ce ai rezolvat anumite detalii. Iată ce trebuie să faci ca să îți iei viza pentru SUA în 2024, cum arată procedura și ce acte ai nevoie.

Acte necesare pentru viza în SUA în 2024

„Dacă solicitaţi o viză din categoria B-1/B-2 (afaceri/turism), trebuie să demonstraţi unui ofiţer consular că îndepliniţi criteriile pentru eliberarea unei vize în conformitate cu Legea imigrării şi a cetăţeniei (INA). Secţiunea 214(b) a INA porneşte de la premisa că fiecare solicitant al unei vize din categoria B-1/B-2 este un prezumtiv imigrant”, scrie ambasada SUA.

Practic, cei care solicită viză pentru SUA trebuie să demonstreze că nu vor să călătorească în State pentru a rămâne acolo, ci doar în scop recreativ sau cu afaceri.

Așadar, trebuie să demonstrezi că mergi în SUA pentru un timp bine delimitat și că faci o vizită temporară, fie în interes de afaceri, în interes personal (vacanță) sau pentru tratament medical.

Citește și
viza sua
Ce șanse avem să călătorim fără viză în SUA din 2025. Sfaturile consulului general american pentru români

De asemenea, trebuie să demonstrezi că vei sta în SUA doar o perioadă de timp bine determinată. Însă pentru asta trebuie ca autoritățile să știe că dispui de banii necesari ca să îți acoperi cheltuielile pe perioada șederii în SUA.

Autoritățile trebuie să știe că ai o reședință în România și există lucruri care te fac să revii în țară după ce ai terminat călătoria - mai exact, că ai legături sociale sau economice în România și că nu există șansa să rămâi în State ca imigrant.

Ce documente ai nevoie

• Un formular electronic de solicitare a vizei temporare (DS-160).

• Un paşaport valabil pentru călătoria în Statele Unite cu o dată de valabilitate care să depăşească cu cel puţin şase luni perioada pe care intenţionaţi să o petreceţi în Statele Unite - Dacă în paşaport sunt incluse una sau mai multe persoane, fiecare persoană care doreşte viză trebuie să aibă propria solicitare (să completeze propriul formular DS-160).

• O fotografie cu dimensiunea de 2"x2" (51x 51 mm) făcută în ultimele şase luni.

După aceste documente, trebuie să ai confirmarea programării la interviu. Pe lângă acestea, trebuie să ai și documente justificative. Nu sunt obligatorii, dar îți oferă mai multe șanse de a primi viza și ofițerul consular le va lua în calcul în momentul interviului.

Vorbim despre dovezi ale veniturilor realizate, taxele și impozite plătite, dovezi ale proprietăților sau afacerilor deținute, itinerariul călătoriei tale în SUA, scrisoare din partea angajatorului care să detalieze funcția, salariul și durata angajării, aprobarea concediului și scopul profesional, dacă e cazul, al călătoriei în SUA.

Viza turistică are o taxă de 185 de dolari (851 de lei) și trebuie să aduci și dovada plății acesteia.

Programarea pentru interviu

Un cetățean străin care vrea să intre pe teritoriul Statelor Unite trebuie să obțină o viză pentru ședere temporară sau o viză de imigrant pentru ședere permanentă.

Dacă vizitezi SUA pentru o vacanță, vei avea nevoie de o viză de ședere temporară.

Pentru început, completezi aplicația pentru viză, plătești taxa de viză și apoi programezi interviul.

Pentru a face acest lucru, te conectezi la contul tău, apeși pe programează interviul unde vei furniza numărul pașaportului, numărul chitanței de plată a vizei și numărul formularului DS-160.

După ce ai făcut toți acești pași, alegi tipul de viză, introduci informațiile personale, selectezi modalitatea de livrare a documentelor după interviu și efectuezi programarea.

Când te prezinți la interviu, ai nevoie de:

· Un paşaport valabil pentru călătoria în Statele Unite cu o dată de valabilitate care să depăşească cu cel puţin şase luni perioada pe care intenţionaţi să o petreceţi în Statele Unite

· Pagina de confirmare a formularului DS-160;

· Pagina de confirmare a interviului;

· fotografie conform specificaţiilor.

Plata taxei pentru viză

Odată ce ai ales tipul corect de viză și ai completat formularul DS-160, trebuie să plătești axa de solicitare a vizei.

Vei găsi AICI tipurile de viză și taxele corespunzătoare, atât în dolari, cât și în lei.

Ca să faci plata, vezi opțiunile disponibile și alege una dintre ele. Va trebui să creezi un profil/cont și să ai numărul chitanței ca să efectuezi programarea.

Viza costă 851 de lei, însă dacă nu o vei obține, nu îți poți recupera banii.

„Înainte de a solicita o viză temporară, aplicanții, inclusiv copiii, trebuie să plătească o taxă de solicitare a vizei nerambursabilă și netransferabilă, denumită uneori taxa MRV. Taxa de solicitare trebuie plătită indiferent dacă viza este eliberată sau nu”, conform site-ului oficial.

Cât durează să primești viza pentru SUA

După ce ai trecut de interviu, unde ți se vor lua amprentele digital, vei fi anunțat ulterior dacă îți va fi sau nu eliberată viza pe care ai solicitat-o.

Emiterea vizei de turist durează între 2-3 zile lucrătoare, până la 30 de zile lucrătoare, în cazul în care Ambasada solicită o examinare mai amănunțită a cererii tale.

De aceea este important să aplici pentru emiterea vizei cu cel puțin patru săptămâni înainte de călătorie pentru a evita orice neplăcere.

Cei care au primit viza au două opțiuni pentru a intra în posesia ei: de la sediul firmei de curierat FedEx Head Office din București, de luni până vineri, între 10:00 și 17:99, sau livrarea vizei la adresă, contra unei taxe de 64 de lei.

Ridicarea sau livrarea vizei se va face în termen de maximum 3 zile lucrătoare.

Așadar, ca să obții viza pentru SUA, trebuie să intri pe site-ul oficial pentru a îți face un cont, apoi să îți completezi datele, să te programezi pentru interviu alegând tipul de viză și plătind taxa pentru ea.

Să strângi toate documentele necesare și cele care ți se par importante pentru a demonstra că intenționezi să te întorci în România, să completezi formularul DS-160, să furnizezi fotografia conform condițiilor impuse:

· să fie color;

· să fie făcută în ultimele 6 luni;

· să fie făcută în fața unui fundal alb;

· întregul chip trebuie să fie vizibil în fotografie, pozat cu fața la cameră;

· expresia facială trebuie să fie neutră, iar ambii ochi deschiși

· hainele purtate trebuie să fie cele pe care le porți de zi cu zi;

· uniformele și accesoriile sunt interzise, excepție făcând cele în scop religios, purtate de zi cu zi;

Ultimul pas este să te prezinți la interviu și să încerci să convingi ofițerul de faptul că planurile tale includ strict vizita în SUA, demonstrând cu documente că te vei întoarce în țară - bilet de avion de întoarcere, dovada cazării pe parcursul vacanței, legături pe care le ai în România, adeverință de la angajator, etc.

Toate acestea îți vor garanta reușita în a obține o viză.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Mesaj inedit al Ambasadei SUA în România: ”Mulțumim, Gheorghe Hagi!”
Mesaj inedit al Ambasadei SUA în România: ”Mulțumim, Gheorghe Hagi!”

Ambasadoarea Statelor Unite la București s-a pozat alături de Gheorghe Hagi și i-a mulțumit celui mai mare fotbalist din istoria României pentru că și-a reînnoit viza, dar și pentru ”aminitirile minunate de la Cupa Mondială SUA ‘94”.

 

Ce șanse avem să călătorim fără viză în SUA din 2025. Sfaturile consulului general american pentru români
Ce șanse avem să călătorim fără viză în SUA din 2025. Sfaturile consulului general american pentru români

Anul viitor, românii ar putea călători fără viză în Statele Unite. Asta, dacă procentul dosarelor respinse la ambasada americană va scădea de la aproximativ 8%, cât a fost în 2023, până la 3%.

Viză pentru Statele Unite fără interviu. Ambasada SUA la București îi îndeamnă pe români să-și reînnoiască documentele
Viză pentru Statele Unite fără interviu. Ambasada SUA la București îi îndeamnă pe români să-și reînnoiască documentele

Ambasada Statelor Unite îi îndeamnă pe românii care au o viză turistică pentru Statele Unite să și-o reînnoiască online, pentru că în acest fel nu trebuie să se mai prezinte la ambasadă pentru interviu.

 

Vești bune de la Ambasada României la Washington: rata de respingere a vizelor e în scădere accelerată
Vești bune de la Ambasada României la Washington: rata de respingere a vizelor e în scădere accelerată

Pentru ca românii să poată călători în SUA fără viză este nevoie ca rata de respingere a vizelor să fie de maximum 3%. Momentan e 8,8%. De remarcat, însă, că în ultimii trei rata de refuz s-a înjumătățit, semn că România este pe „drumul cel bun”.

Bărbatul misterios care a zburat din Europa în SUA fără pașaport sau bilet. Nu apare pe lista pasagerilor
Bărbatul misterios care a zburat din Europa în SUA fără pașaport sau bilet. Nu apare pe lista pasagerilor

FBI investighează un incident bizar în care un rus a zburat din Europa în SUA fără să aibă pașaport, viză sau măcar bilet de avion, relatează presa americană.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.